Κεντρική Διεθνή Ευρωλίγκα Λαμποράλ Κούτσα – Ολυμπιακός 96-89

Λαμποράλ Κούτσα – Ολυμπιακός 96-89

adam hanga loboral kutxa vitoria gasteiz eb15

adam-hanga-loboral-kutxa-vitoria-gasteiz-eb15Η Λαμποράλ Κούτσα επικράτησε 96-89 του Ολυμπιακού, στη Βιτόρια, και πανηγύρισε την παρθενική νίκη της στον όμιλο της Ευρωλίγκα. Ο Γιάννης Μπουρούσης αποτέλεσε την αιχμή του δόρατος για την ομάδα του Βέλιμιρ Περάσοβιτς, ολοκληρώνοντας το ματς με 28 πόντους και 12 ριμπάουντ. Τούτη η επίδοσή του, μάλιστα, αποτελεί νέο προσωπικό ρεκόρ στη διοργάνωση.

Από την πλευρά των Βάσκων, πέρα από τον Έλληνα σέντερ, πολύτιμη ήταν κι η συνεισφορά των Άνταμ Χάνγκα (17π.) και Μάικ Τζέιμς (13π.). Για τον Ολυμπιακό, ο οποίος γνώρισε την πρώτη ήττα του στη διοργάνωση, ο Ματ Λοτζέσκι ήταν συγκλονιστικός, σκοράροντας 28 πόντους (6/7 τρ.). Άξιοι συμπαραστάτες του, δε, αποτέλεσαν οι Βαγγέλης Μάντζαρης (13π.), Βασίλης Σπανούλης (11π., 9α.) και Γιώργος Πρίντεζης (11π., 8ρ.). Οι Πειραιώτες, πάντως, “πληγώθηκαν” από την άμυνά τους καθότι δέχθηκαν συνολικά 14/23 δίποντα από το “βαμμένο” και 13/28 τρίποντα.

Η αναμέτρηση ξεκίνησε σε υψηλό τέμπο, όπως αποτυπώνεται και στο σκορ της πρώτης περιόδου (21-18). Η ομάδα του Βέλιμιρ Περάσοβιτς αμυνόταν πιεστικά, εντούτοις, έδινε τη δυνατότητα πάσας στο “βαμμένο”, κάτι που εκμεταλλεύθηκε ο Ολυμπιακός. Ο Βασίλης Σπανούλης είχε ήδη 3 ασίστ στο πρώτο δεκάλεπτο, ενώ ο Οθέλο Χάντερ ήταν ιδιαίτερα αποτελεσματικός (7π., 10’).

Οι Πειραιώτες προηγήθηκαν 16-13 στο 7’, ωστόσο, η είσοδος των Γιάννη Μπουρούση (5π., 10’) και Μάικ Τζέιμς (5π., 10’) ανέτρεψε τα δεδομένα. Για του λόγου το αληθές, η Λαμποράλ Κούτσα, έχοντας επιβάλλει πλήρως τον ρυθμό της, προηγήθηκε ακόμη και με +10 (33-23) περίπου στα μέσα της δεύτερης περιόδου. Οι γηπεδούχοι, δε, έκλεισαν στο +9 (48-39) το πρώτο ημίχρονο καθότι, αφενός, ο Ολυμπιακός παρουσίασε μεγάλες αμυντικές αδυναμίες, αφετέρου, ο Γιάννης Μπουρούσης ήταν σε καταπληκτική κατάσταση.

Ο Έλληνας σέντερ, ο οποίος δημιούργησε αρκετά προβλήματα κάνοντας ποπ-άουτ, ολοκλήρωσε το πρώτο μέρος με 13 πόντους, έχοντας ευστοχήσει και σε δύο συνεχή τρίποντα πριν από τη λήξη του 20λέπτου. Η ομάδα του Γιάννη Σφαιρόπουλου, στον αντίποδα, δέχθηκε 16 πόντους στο “ζωγραφιστό” και 24 πόντους από την περιφέρεια.

Στην επανάληψη, ο Ολυμπιακός, μολονότι μείωσε 50-44 με 5 προσωπικούς πόντους του Ματ Λοτζέσκι, εξακολούθησε να είναι προβληματικός. Οι Βάσκοι, μ’ ένα επιμέρους σκορ 7-0, προηγήθηκαν 57-44. Ο Γιάννης Μπουρούσης, δε, παρέμενε εξαιρετικός σκοράροντας με κάθε τρόπο (τρίποντα, turn-around σουτ).

Ο Ματ Λοτζέσκι, από την άλλη πλευρά, αποτελούσε τη μοναδική σταθερή απειλή για τη Λαμποράλ Κούτσα και, με συνεχείς πόντους του (4/4 τρ.), δεν επέτρεπε στην τελευταία να ξεφύγει στο σκορ.

Ο 30χρονος Αμερικανός, με βελγικό διαβατήριο, άσος, σκοράροντας το πέμπτο περιφερειακό σουτ του, μείωσε 64-56 στο 27’. Ο Λοτζέσκι, ο οποίος είχε ήδη φθάσει τους 22 πόντους, ισοφάρισε το προσωπικό ρεκόρ του στην Ευρωλίγκα. Η ομάδα του Γιάννη Σφαιρόπουλου, μάλιστα, “βγάζοντας” αρκετές άμυνες, κατάφερε να πλησιάσει στο -6 (69-63) κατά τη λήξη του τρίτου δεκαλέπτου.

Να σημειωθεί πως ο Ολυμπιακός βελτίωσε την εικόνα του στα τελευταία λεπτά της τρίτης περιόδου, χρησιμοποιώντας κοντό σχήμα με τον Ιωάννη Παπαπέτρου στο “4“. Στο τέταρτο δεκάλεπτο, ο Ματ Λοτζέσκι, αφενός, με 1/2 βολές, έφθασε τους 23 πόντους πραγματοποιώντας ρεκόρ καριέρας στην κορυφαία διασυλλογική διοργάνωση, αφετέρου, μείωσε 69-64.

Ο Γιάννης Σφαιρόπουλος επιστράτευσε στα τελευταία λεπτά τους Βασίλη Σπανούλη, Βαγγέλη Μάντζαρη, Ματ Λοτζέσκι, Γιώργο Πρίντεζη και Πάτρικ Γιανγκ. Ο Ολυμπιακός, μάλιστα, κατάφερε να ανατρέψει πλήρως τα δεδομένα. Με αποτελεσματική άμυνα, τον Βαγγέλη Μάντζαρη να ευστοχεί σε τρίποντο και τον Βασίλη Σπανούλη να σκοράρει 5 συνεχείς πόντους, οι “ερυθρόλευκοι” προηγήθηκαν 72-71, 4:40 πριν από την ολοκλήρωση της αναμέτρησης.

Ο Ολυμπιακός έλεγχε τον ρυθμό κι ήταν ορθολογικός στην επίθεση σε τούτο το χρονικό διάστημα, παρ’ όλα αυτά, η Λαμποράλ Κούτσα, μ’ ένα μικρό σερί 5-1, προηγήθηκε εκ νέου 77-72. Ο Γιάννης Σφαιρόπουλος, στο μεταξύ, έκανε αλλεπάλληλες αλλαγές στη θέση “5”, ωστόσο, οι Οθέλο Χάντερ και Πάτρικ Γιανγκ δεν μπορούσαν να αντεπεξέλθουν.

Οι πρωταθλητές Ελλάδας, εντούτοις, κατάφεραν να ανατρέψουν ξανά τα εις βάρος τους δεδομένα και, με δύο “μεγάλα” τρίποντα των Βαγγέλη Μάντζαρη και Ματ Λοτζέσκι, προηγήθηκαν 78-77, 1:29 πριν από το τέλος. Η Λαμποράλ πήρε εκ νέου “κεφάλι” στο σκορ (80-78), ωστόσο, ο Γιώργος Πρίντεζης ισοφάρισε (80-80) στην επόμενη φάση. Ο Μάικ Τζέιμς ευστόχησε σε ένα “τρελό” τρίποντο στο φινάλε, παρ’ όλα αυτά, το καλάθι θεωρήθηκε -και ήταν- εκπρόθεσμο και, ως εκ τούτου, η αναμέτρηση οδηγήθηκε στην παράταση.

Στο έξτρα πεντάλεπτο, το ματς ήταν εξαιρετικά αμφίρροπο, με τους δύο “μονομάχους” να είναι κοντά στο σκορ (83-82, 86-84). Ο Βέλιμιρ Περάσοβιτς, όμως, είχε -όπως προαναφέραμε- σε τρομερή μέρα τον Γιάννη Μπουρούση, ο οποίος με δεξί χουκ και βολές, έδωσε προβάδισμα 6 πόντων (90-84) στην ομάδα του. Η αθόρυβη δύναμη του Ολυμπιακού, Βαγγέλης Μάντζαρης, “χτύπησε” ξανά και, με 5 πόντους, μείωσε 90-87. Ο Μάικ Τζέιμς “απάντησε” με τρίποντο (93-87, 38″ πριν από το τέλος) δίνοντας “ανάσα” στους Βάσκους. Η κατάσταση δεν διαφοροποιήθηκε και, έτσι, οι γηπεδούχοι έκαμψαν, τελικά, την αντίσταση των Πειραιωτών φθάνοντας στην τελική επικράτηση.

Τα δεκάλεπτα: 21-18, 48-39, 69-63, 80-80 (κ.α.), 96-89.
Λαμποράλ Κούτσα (Περάσοβιτς): Τζέιμς 13 (3), Ντιόπ Μ., Κοσέρ 9 (1), Πλάνινιτς 4, Χάνγκα 17 (2), Μπουρούσης 28 (2 τρ., 12ρ..), Μπλάζιτς 3 (1), Ντιόπ Ιλ. 2, Τιγί 4, Κανγκούρ 5 (1), Άνταμς 8 (2), Κορμπάτσο 3 (1).
Ολυμπιακός (Σφαιρόπουλος): Γιανγκ 5, Χάντερ 7, Παπαπέτρου, Σπανούλης 11 (9α.), Στρόμπερι 7, Μιλουτίνοβ 2, Πρίντεζης 11, Αγραβάνης, Μάντζαρης 13 (3), Χάκετ 5 (1), Λοτζέσκι 28 (6/7 τρ., 7ρ.), Αθηναίου.

Περισσότερα σχετικά άρθρα
Περισσότερα από Νίκος Σαρηγιαννίδης
Περισσότερα σε Ευρωλίγκα

Δειτε επισης

Η «κόκκινη» παρακάμερα από τη Stark Arena (vid)

Η παρακάμερα του Ολυμπιακού κατέγραψε όσα έγιναν στο Βελιγράδι. Ο Ολυμπιακός πήγε στο Βελι…