Κεντρική Basket League Ολυμπιακός “Θα γίνει μάχη”

“Θα γίνει μάχη”

lojeski

lojeski

Ο Ολυμπιακός θα υποδεχτεί στο -κεκλεισμένων των θυρών- ΣΕΦ τον Παναθηναϊκό στο πρώτο επίσημο παιχνίδι για τη νέα αγωνιστική περίοδο, στο πλαίσιο του Κυπέλλου Ελλάδας (08/10).

Ο Ματ Λοτζέσκι, σε συνέντευξη του στο Αθηναϊκό Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων μίλησε για τον προημιτελικό του Κυπέλλου Ελλάδας λέγοντας πως: “Δεν θα άρεσε στον Παναθηναϊκό μια έκτη σερί ήττα”.

Μίλησε, επίσης, για το πρόσφατο Ευρωμπάσκετ και τη μονομαχία της Ελλάδας με το Βέλγιο, το ελληνικό πρωτάθλημα, αλλά και για το τι έχει να δώσει ο ίδιος στην ομάδα του.

“Έχουμε τον ίδιο προπονητή και την ίδια φιλοσοφία. Ξέρω καλά τι περιμένει από εμένα. Αυτό δεν σημαίνει πως δεν έχω πράγματα να αποδείξω, αλλά δεν νιώθω την ίδια πίεση όπως στην αρχή”.

Ματ, κατά πόσο επηρεάζουν τα αρκετά νέα πρόσωπα τον πρωταθλητή Ελλάδας και φιναλίστ της Ευρωλίγκας;

“Αποκτήσαμε πολύ καλούς παίκτες. Γνώριζα από πριν τον Χάκετ, από πέρυσι τον Πάτρικ (σ.σ. Γιανγκ) όταν παίξαμε αντίπαλοι ως παίκτης της Γαλατάσαραϊ εκείνος, ενώ είναι αλήθεια πως δεν γνώριζα τον Ντι Τζέι (σ.σ. Στρόμπερι). Το σίγουρο είναι πως ο Ολυμπιακός διαθέτει ταλέντο. Το πιο σημαντικό τώρα είναι να μάθουμε ο ένας τον άλλον μέσα στις τέσσερις γραμμές γιατί, λόγω του Ευρωμπάσκετ, δεν έχουμε κάνει πολλές προπονήσεις μαζί. Μόλις χθες (29/09) κάναμε την πρώτη προπόνηση όλοι μαζί ως ομάδα”.

Περιμένεις έναν πιο δυνατό Ολυμπιακό ή όχι εν συγκρίσει με πέρυσι;

“Νομίζω πως είναι νωρίς να βγάλουμε ασφαλή συμπεράσματα για το εάν θα είμαστε πιο δυνατοί ή όχι εν συγκρίσει με πέρυσι. Προφανώς και ήταν μεγάλο μέρος της ομάδας μας ο Ντάνστον και ο Σλούκας. Τώρα, πρέπει να δούμε πώς θα ενσωματωθούν οι νέοι παίκτες. Γι’ αυτό εάν η ομάδα μας θα είναι καλύτερη, ίδια ή χειρότερη… δεν ξέρω τώρα να σας πω”.

Και φέτος η σεζόν αρχίζει με ένα ντέρμπι απέναντι στον Παναθηναϊκό για το Κύπελλο Ελλάδας…

“Νομίζω πως είναι το ίδιο και για τις δύο ομάδες, όσον αφορά στο πόσο προετοιμασμένοι είμαστε. Ο Παναθηναϊκός είχε λιγότερους παίκτες σε εθνικές ομάδες, οπότε έχουν μεγαλύτερο πλεονέκτημα ως προς αυτό. Δεν θα είναι το ωραιότερο παιχνίδι από άποψης θεάματος, όπως θα ήταν αν παίζαμε λίγους μήνες αργότερα, αλλά δεν παύει να είναι μία “μάχη” ανάμεσα στον Ολυμπιακό και τον Παναθηναϊκό. Είμαι σίγουρος πως θα γίνει μάχη. Και ξέρετε, δεν μπορούμε να ξεχάσουμε τι έγινε πέρυσι στο μεταξύ μας παιχνίδι στον προημιτελικό του Κυπέλλου. Πρέπει να δείξουμε πως είμαστε έτοιμοι να κατακτήσουμε το Κύπελλο αυτή τη φορά”.

Αυτή τη φορά ο αγώνας, όμως, είναι στη δική σας έδρα..

“Ναι ακριβώς! Ένας λόγος παραπάνω. Όσο παίζω στον Ολυμπιακό πάντα στο Κύπελλο αγωνιζόμασταν στη δική τους έδρα. Είναι κρίμα, βέβαια, που δεν θα έχουμε τον κόσμο στο πλευρό μας. Αυτό μας πονάει λίγο“.

Πόσο θετικά μπορεί να λειτουργήσει στην ψυχολογία σας το γεγονός πως κατακτήσατε εσείς το πρωτάθλημα και μάλιστα με 3-0;

“Ψυχολογικά βοηθάει… αλλά έχουμε νέους παίκτες κι εμείς, όπως κι αυτοί. Από την άλλη μετράμε πέντε διαδοχικές νίκες απέναντί τους, στην κανονική περίοδο και στα πλέι οφ, κι αυτό τους κάνει ακόμα πιο… πεινασμένους για τη νίκη. Θα κάνουν τα πάντα για να μην υπάρξει 6η σερί ήττα. Περιμένω ένα κλειστό παιχνίδι, όπως γίνεται πάντα, και στο τέλος θα δούμε… τι θα συμβεί”.

Φέτος, περισσότερες ομάδες έχουν ενισχυθεί και το πρωτάθλημα της Α1 προβλέπεται ως το πιο αμφίρροπο των τελευταίων ετών. Τι σημαίνει αυτό για έναν παίκτη;

“Ναι, το γνωρίζω! Η ΑΕΚ θα είναι βελτιωμένη, όπως επίσης ο Άρης και ο ΠΑΟΚ. Για εμάς τους παίκτες αυτό αποτελεί κίνητρο. Είναι και λίγο βαρετό να νικάς άνετα… πρέπει να παραδεχτώ. Όταν νικάς με 40 πόντους και οι βασικοί κάθονται στον πάγκο για να ξεκουραστούν. Δεν μπορείς να διατηρείσαι σε εγρήγορση μόνο για τα ντέρμπι “αιωνίων”. Οι αγώνες θα είναι πιο δυνατοί, το πρωτάθλημα πιο συναρπαστικό κι εμείς οι παίκτες θα διατηρούμαστε σε υψηλότερο επίπεδο”.

Ήσουν ο πιο σταθερός παίκτης του Ολυμπιακού πέρυσι. Και φέτος τι να περιμένουν οι φίλαθλοι;

“Αισθάνομαι πως θα κάνω το ίδιο. Νιώθω άνετα, είμαι γεμάτος αυτοπεποίθηση και γνωρίζω τους περισσότερους στην ομάδα. Έχουμε τον ίδιο προπονητή και την ίδια φιλοσοφία. Ξέρω καλά τι περιμένει από εμένα. Αυτό δεν σημαίνει πως δεν έχω πράγματα να αποδείξω, αλλά είναι σημαντικός παράγοντας να μην είσαι νέος σε μια ομάδα. Δεν νιώθω την ίδια πίεση όπως στην αρχή”.

Αλήθεια, είναι θετικό ή αρνητικό για έναν παίκτη που αγωνίζεται σε σύλλογο με τόσο υψηλούς στόχους να συμμετέχει το καλοκαίρι σε διεθνείς διοργανώσεις;

“Για εμένα είναι το ίδιο. Από τη μία μπαίνεις σε ανταγωνισμό υψηλού επιπέδου πριν καν αρχίσει η σεζόν και μπαίνεις σε αγωνιστικό ρυθμό. Από την άλλη, χάνεις την προετοιμασία με την ομάδα σου. Δεν είναι πως δεν θα έκανες τίποτα, ούτως ή άλλως. Για αυτό για εμένα είναι το ίδιο. Τα άλλα παιδιά έκαναν δυνατή προετοιμασία με τον Ολυμπιακό κι εγώ ήμουν στο Ευρωμπάσκετ παίζοντας απέναντι στους κορυφαίους”.

Απέναντι στους κορυφαίους Σπανούλη, Πρίντεζη, Μάντζαρη και τα άλλα παιδιά της Εθνικής Ελλάδας που απέκλεισαν το Βέλγιο στη Λιλ…

“Χάσαμε με +20 πόντους από την Ελλάδα! Μετά το ημίχρονο καταρρεύσαμε. Για τη χώρα μας, το Βέλγιο, νομίζω πως τα πήγαμε καλά σε αυτό το Ευρωμπάσκετ. Τρεις νίκες και τρεις ήττες. Νικήσαμε τη φιναλίστ Λιθουανία! Πολύ μεγάλη νίκη για το Βέλγιο αφού δεν την είχαμε νικήσει ποτέ στο παρελθόν. Απογοητευτήκαμε που βρήκαμε την Ελλάδα στο δρόμο μας στο νοκ άουτ παιχνίδι στους “16”.

Αλήθεια, τι είπατε με τους Έλληνες διεθνείς του Ολυμπιακού για αυτό το παιχνίδι;

“Μιλήσαμε με τον Βασίλη (σ.σ. Σπανούλη) και όλα τα άλλα παιδιά της Εθνικής Ελλάδας από τον Ολυμπιακό. Κάνουμε συνέχεια αστεία. Εγώ δεν είχα τίποτα να χάσω σε εκείνο το παιχνίδι. Προσπαθούσα να βάλω πίεση σε εκείνους. Ξέραμε πως θα ήταν διασκεδαστικό να παίζουμε αντίπαλοι μια φορά και το απολαύσαμε!”

Ο Ολυμπιακός διεκδικεί πάντα και τα τρία τρόπαια. Για εσένα ποιο είναι το πιο ξεχωριστό;

“Στο μυαλό μου η Ευρωλίγκα είναι ο υψηλότερος στόχος. Εάν ρωτήσεις τους φιλάθλους του Ολυμπιακού, ίσως σου απαντήσουν ότι το ελληνικό πρωτάθλημα είναι το πιο σημαντικό. Να νικήσεις τον Παναθηναϊκό. Για εμένα το δυσκολότερο είναι να φτάσεις ψηλά στην Ευρωλίγκα, όπου αγωνίζονται 24 δυνατές ομάδες, εκ των οποίων οι έξι είναι του υψηλότερου επιπέδου. Στον αντίποδα, στην Ελλάδα είναι δύο μόνο ομάδες και μία από τις δύο θα κατακτήσει τον τίτλο. Η Ευρωλίγκα είναι προφανώς ο κορυφαίος στόχος, χωρίς αυτό να σημαίνει πως δεν έχει αξία να νικάς τον Παναθηναϊκό στην Ελλάδα“.

Περισσότερα σχετικά άρθρα
Περισσότερα από Νάνσυ Μητσοστέργιου
Περισσότερα σε Ολυμπιακός

Δειτε επισης

Ράιτ: «Ανεπίτρεπτο να κάνουμε τόσα λάθη »

Στα λάθη που έκανε η ομάδα του, αναφέρθηκε Μόουζες Ράις. Ο Αμερικανός ψηλός του Ολυμπιακού…