Κεντρική Eurobasket Σερβία – Φινλανδία 94-81

Σερβία – Φινλανδία 94-81

raduljica serbia finland eurobasket

raduljica-serbia-finland-eurobasket

Η Σερβία δυσκολεύτηκε περισσότερο από όσο θα περίμενε κόντρα στην μαχητική Φινλανδία αλλά, τελικά, την υπέταξε με το εμφατικό 94-81. Οι όρλοβι έδειξαν επικίνδυνα χαλαροί σε αρκετά διαστήματα του αγώνα αλλά δεν το πλήρωσαν και στην τέταρτη περίοδο ήρθε το ξέσπασμα το οποίο έκλεισε την υπόθεση νίκη υπέρ των Σέρβων, οι οποίο θα αντιμετωπίσουν την Τσεχία στη φάση των “8“.

Εκπληκτικό παιχνίδι έκανε ο Μίροσλαβ Ραντούλιτσα. Ο σέντερ του Παναθηναϊκού, σημείωσε 27 πόντους -σε μόλις 18:4 λεπτά- με τον Νεμάνια Μπιέλιτσα να τον πλαισιώνει, που τελείωσε το παιχνίδι με 19 πόντους και 14 ριμπάουντ! Από τους αξιομάχους Φινλανδούς, κορυφαίος ήταν ο Σασού Σαλίν, που σταμάτησε στους 26 πόντους, με τον Τζαμάρ Ουίλσον, των 15 πόντων, να ακολουθεί.

Το παιχνίδι ήταν πολύ ελεύθερο στα πρώτα λεπτά του. Και αν για τη Φινλανδία το άναρχο παιχνίδι την χαρακτηρίζει (λίγο-πολύ), για τη Σερβία είναι εντελώς αντίρροπο. Ο γρήγορος αυτός ρυθμός ωφέλησε τους Σκανδιναβούς, οι οποίοι ξεκίνησαν να πυροβολούν από το τρίποντο (4/5 ήτοι 80% μέχρι το 7’), οι όρλοβι ήταν εξαιρετικά άστοχοι και κάπως έτσι το σκορ ήταν στο 13-20, υπέρ των πρώτων, ύστερα από 7 λεπτά, αναγκάζοντας τον Σάσα Τζόρτζεβιτς να καλέσει τάιμ άουτ για να συνετίσει τους παίκτες τους.

Η κατάσταση ισορρόπησε και οι Σέρβοι  πλησίασαν στον πόντο δις (21-22 στο 9’ και 23-24 στο 10’) χωρίς να πλησιάσουν περαιτέρω.

Η Φινλανδία συνέχισε να στηρίζεται στις ατομικές ενέργειες των παικτών της, οι οποίοι όσο ευστοχούσαν κατόρθωναν να διατηρηθούν μπροστά. Όμως η ανύπαρκτη αμυντική της λειτουργία, ιδίως στο πικ εν ρολ, επέτρεψε στους Σέρβους να βρουν σταδιακά ρυθμό, που χτυπούσαν μέσω της συνεργασίας ΤεόντοσιτςΡαντούλιτσα, και κατάφεραν πάρουν προβάδισμα ξανά, χάρη σε ένα δύσκολο τρίποντο του γκαρντ της ΤΣΣΚΑ Μόσχας (στο 15:30). Ο ίδιος, παρέα με τον Κάλινιτς, ανέβασε τη διαφορά στο +4 (41-37 στο 17’) αλλά οι Φινλανδοί , έφεραν το ματς στα ίσα (41-41 στο 18’) δια χειρός Κοττί και Ουίλσον.

Το μομέντουμ όμως είχε αλλάξει. Η Σερβία ήταν αυτή που είχε τα ηνία του ματς, ελαχιστοποίησε τα λάθη της και βελτιώθηκε επιθετικά με αποτέλεσμα να πάει στα αποδυτήρια, προηγούμενη με 5 πόντους (48-43).

Οι όρλοβι συνέχισαν στον ίδιο ρυθμό και μετά την επανάληψη και με οδηγό τον Ραντούλιτσα προηγήθηκαν με 9 πόντους (52-43 στο 21′) αλλά δεν κατάφεραν κάτι περισσότερο. Οι Φινλανδοί βρήκαν ξανά τρόπο να επιστρέψουν και με μπροστάρη τον Κόπονεν και τον, φοβερό, Σαλίν έφεραν το ματς στα ίσα (52-52 στο 23′), “δηλώνοντας” πως δεν πρόκειται να τα παρατήσουν. Οι Σέρβοι εξακολουθούσαν να έχουν τον πρώτο λόγο αλλά η Φινλανδία κατόρθωνε να βρει το δρόμο προς το καλάθι, εύκολα ή δύσκολα (58-57 στο 26′).

Η Σερβία συνέχιζε να κάνει λάθη τα οποια εκμεταλλεύοντας στο έπακρο οι Φινλανδοί μιας και η αμυντική συμπεριφορά των αντιπάλων τους δεν θύμιζε σε τίποτα την εικόνα τους στους ομίλους. Όμως ο Ραντούλιτσα φρόντισε να διατηρήσει το προβάδισμα υπέρ της ομάδας του, η οποία ήταν μπροστά με 71-64, ύστερα από 30 λεπτά αγώνα.

Οι Φινλανδοί μείωσαν στους 5 (71-66), με τον τρομερό Ουίλσον αλλά στη συνεχεία ξεκίνησε η καταιγίδα τριπόντων. Μπογκντάνοβιτς, Σιμόνοβιτς (δις) και Έρτσεγκ εκτέλεσαν την Φινλανδία από τα 6.75μ, εκτοξεύοντας τη διαφορά στο +13 (83-70 στο 33′), παρά τις προσπάθειες του Ουίλσον. Ο Χένρικ Ντέτμαν κάλεσε τάιμ άουτ αλλά ο ρυθμός των όρλοβι δεν ανεκόπη. Ο Μπιέλιτσα με 6 συνεχόμενους πόντους ανέβασε την ψαλίδα στους 19 πόντους (89-70 στο 35′) και έκρινε την έκβαση του αγώνα.

Τα δεκάλεπτα: 23-24, 48-43, 71-64, 94-81.
ΣΕΡΒΙΑ (Τζόρτζεβιτς): Τεόντοσιτς 8 (2), Σιμόνοβιτς 6 (2), Κούζμιτς, Μπογκντάνοβιτς 10 (2), Μπιέλιτσα 19 (1), Μάρκοβιτς, Κάλινιτς 5, Νέντοβιτς 4, Μιλοσάβλιεβιτς 2, Ραντούλιτσα 27, Έρτσεγκ 13 (2), Μιλουτίνοφ.
ΦΙΝΛΑΝΔΙΑ (Ντέτμαν): Κοϊβίστο, Χαφ 6 (2), Λι 2, Σαλίν 26 (4), Κοττί 7, Κόπονεν 11, Νουούτινεν 2, Καουνίστο, Καβέν, Αχόνεν, Ουίλσον 15 (1), Μέρφι 12 (1).

Περισσότερα σχετικά άρθρα
  • mamba forever

    Mamba Forever

    “ΡΕ ΠΕΘΑΝΕ Ο ΚΟΜΠΙ”… Αυτό είναι το πρώτο μήνυμα που διαβάζω, ανοίγοντας το κινητό με…
  • battle for la

    Double Impact (vid, pics)

    Εάν κάτι έγινε διακριτό μέσα από τη φετινή free agency (πέραν της δραστικής αλλαγής “…
  • panathinaikos verolino1

    Όταν έγινε “πεντάστερος” (vid)

      Σήμερα συμπληρώνονται 10 χρόνια από την προσθήκη ακόμα ενός αστεριού, του πέμπτου, …
Περισσότερα από Νίκος Χροναίος
Περισσότερα σε Eurobasket

Δειτε επισης

Ευρωμπάσκετ 2025: Οι ομάδες της προκριματικής φάσης

Αυτές είναι οι ομάδες που θα λάβουν μέρος στην προκειματική φάση του Ευρωμπάσκετ 2025. Συμ…