Κεντρική Eurobasket Λιθουανία – Βέλγιο 74-76

Λιθουανία – Βέλγιο 74-76

lojeski belgium eurobasket

lojeski-belgium-eurobasket

Η αμφίρροπη αναμέτρηση μεταξύ του Βελγίου και της Λιθουανίας κρίθηκε με δραματικό τρόπο και δη με μπάζερ μπίτερ του Ματ Λοτζέσκι που έδωσε έναυσμα πανηγυρισμών για τα “λιοντάρια”, τα οποία επικράτησαν με 76-74! Αμφότερες οι ομάδες δεν κατάφεραν να επιβληθούν πλήρως για μεγάλα χρονικά διαστήματα με τις εναλλαγές στο προβάδισμα να είναι πολλές και η εξέλιξη να δείχνει πως το παιχνίδι οδεύει στην παράταση. Όμως ο φόργουορντ του Ολυμπιακού πρόλαβε να χαϊδέψει την μπάλα και να τη στείλει στο διχτάκι, μετά το χαμένο σου του Βαν Ρόσομ.

Κορυφαίος των νικητών ήταν ο Ματ Λοτζέσκι που σημείωσε 20 πόντους, έχοντας συμπαραστάτη τον Τζόναθαν Ταμπού, των 16 πόντων. Στην αντίπερα όχθη, ο Γιόνας Βαλαντσιούνας (25π.-12ρ.) αποτέλεσε το “Α” και το “Ω” των Λιθουανών αλλά δεν κατάφερε να αποτρέψει την ήττα.

Η αναμέτρηση ήταν αμφίρροπη στα πρώτα 8 λεπτά με τους Λιθουανούς να έχουν, μεν, τον πρώτο λόγο αλλά να μην μπορούν να χτίσουν διαφορές ασφαλείας (14-12). Αυτό συνέβη στο τελευταίο δίλεπτο της πρώτης περιόδου, όταν ο εξαιρετικός Βαλαντσιούνας (10π. στο πρώτο δεκάλεπτο) με τον Κουζμίνσκας έτρεξαν σερί 6-0 και η “λιέτουβα” προηγήθηκε με 20-12.

Η ψαλίδα άνοιξε μέχρι και το +10 (25-15 στο 14’), αλλά τότε ήρθε η αντεπίθεση του Βελγίου. Τα “λιοντάρια” έτρεξαν επιμέρους 20-5 (!) μέχρι το τέλος του ημιχρόνου, με μπροστάρη τον Ταμπου, φέρνοντας στα ίσα την αναμέτρηση (35-35).

Η μάχη ήταν σκληρή και μετά την ανάπαυλα. Οι Βέλγοι ήταν αυτοί που έλεγχαν τον αγώνα, πλέον, χάρη στο εκπληκτικό κρεσέντο του Λοτζέσκι, ο οποίος είχε πάρει φωτιά και σημείωσε 10 πόντους στην περίοδο, με τον Ταμπού να τους συμπαραστέκεται με αποτέλεσμα το Βέλγιο να προηγηθεί μέχρι και με 6 πόντους (46-50 στο 25’) και να κλείσει το δεκάλεπτο στο +3 (54-57).

Ο φόργουορντ του Ολυμπιακού συνέχιζε να τραβάει το κουπί στην επίθεση, για το Βέλγιο, αλλά οι Λιθουανοί ήταν πιο πληθωρικοί και με τον Βαλαντσιούνας να δεσπόζει κάτω από τις ρακέτες, προηγήθηκαν με 74-68, δυο λεπτά πριν το τέλος του αγώνα. Ταμπού και Ερβέλ, απάντησαν με δύο σερί τρίποντα και επανέφεραν την ισορροπία στον αγώνα (74-74 στο 39′) και τα πάντα ήταν ανοιχτά μέχρι την κόρνα.

Αμφότερες οι ομάδες υπέπεσαν σε λάθη και ήταν άστοχες στο τελευταίο λεπτό και διαφαινόταν παράταση αλλά ο Λοτζέσκι είχε διαφορετική άποψη. Μετά το χαμένο σουτ του Βαν Ρόσομ πρόλαβε να ευστοχήσει πριν την εκπνοή, σπρώχνοντας τη μπάλα στο καλάθι και δίνοντας τη νίκη στο Βέλγιο!

Τα δεκάλεπτα: 20-12, 35-35, 54-57, 74-76.
ΛΙΘΟΥΑΝΙΑ (Καζλάουσκας): Καλνιέτις 7, Ματσιούλις 4, Σεϊμπούτις 4, Σαμπόνις 10, Καβαλιάουσκας, Γιανκούνας 13 (1), Βαλαντσιούνας 25 (12ρ.), Κουζμίνσκας 7, Μιλάκνις 2, Λεκαβίτσιους 2.
ΒΕΛΓΙΟ (Καστέλς): Μπόσκο 2, Βαν Ρόσομ 13 (3), Ερβέλ 11 (1), Μουέμα 10 (3), Ταμπού 16 (2), Σερρόν, Μουκουμπού, Ζιλέ 2, Ντε Ζέου, Τούμπα 2, Λοτζέσκι 20 (2).

Περισσότερα σχετικά άρθρα
  • mamba forever

    Mamba Forever

    “ΡΕ ΠΕΘΑΝΕ Ο ΚΟΜΠΙ”… Αυτό είναι το πρώτο μήνυμα που διαβάζω, ανοίγοντας το κινητό με…
  • battle for la

    Double Impact (vid, pics)

    Εάν κάτι έγινε διακριτό μέσα από τη φετινή free agency (πέραν της δραστικής αλλαγής “…
  • panathinaikos verolino1

    Όταν έγινε “πεντάστερος” (vid)

      Σήμερα συμπληρώνονται 10 χρόνια από την προσθήκη ακόμα ενός αστεριού, του πέμπτου, …
Περισσότερα από Νίκος Χροναίος
Περισσότερα σε Eurobasket

Δειτε επισης

Ευρωμπάσκετ 2025: Οι ομάδες της προκριματικής φάσης

Αυτές είναι οι ομάδες που θα λάβουν μέρος στην προκειματική φάση του Ευρωμπάσκετ 2025. Συμ…