Για όλους και για όλα μίλησε ο Νικόλαος Λάσκαρης στην πρώτη του συνέντευξη Τύπου, από όταν ανέλαβε την πλειοψηφία των μετοχών της ΚΑΕ Άρης. Ο Έλληνας επιχειρηματίας, αναφέρθηκε σε αγωνιστικά και οργανωτικά θέματα, υπογραμμίζοντας το στόχο της εξυγίανσης, ενώ τόνισε ότι υπάρχει μακροχρόνιο πλάνο για την ομάδα και τον σύλλογο. Ακόμα, δήλωσε ότι σκοπός του είναι και η ενίσχυση της χώρας, ενώ δεν παρέλειψε να αναφερθεί και σε αγωνιστικούς στόχους τόσο για την Ελλάδα, όσο και για την Ευρώπη.
Αναλυτικά η συνέντευξη Τύπου του Νικόλαου Λάσκαρη:
“Ευχαριστώ για την παρουσία σας εδώ. Πιστεύω θα περάσουμε ωραία μαζί. Να πω κάποια λόγια αρχικά για το background. Έχουμε ένα διεθνή όμιλο επενδύσεων, έχουμε κύριο focus σε ορυχεία και χρηματοοικονομικά. Πρόσφατα ασχοληθήκαμε και με τη ναυτιλία. Η σχέση μας με την Ελλάδα, είναι πιο περίπλοκη. Διότι γεννήθηκα και μεγάλωσα στη Γερμανία. Αγάπη υπήρχε και υπάρχει για τη χώρα. Έχουμε ένα διαφορετικό δέσιμο με τη χώρα και τις παραδόσεις εμείς που μεγαλώσαμε στο εξωτερικό.
Έτσι, όταν έχεις μία ομάδα σαν τον Άρη που μεγαλουργεί στο ευρωπαϊκό στερέωμα και μιλούν όλοι για αυτή, σου είναι δύσκολο να ακούς ότι θα πέσει σε ερασιτεχνικό επίπεδο. Νωρίτερα, φέτος το Μάρτιο, ο δικηγόρος μας, μας γνώρισε τον Σπύρο Χριστοφορίδη. Μας παρουσίασε τον Άρη. Δεν πίστευα στα αυτιά μου πως μία ομάδα σαν τον Άρη, έχει πρόβλημα στο να πληρώσει τις δόσεις του άρθρου 99.
Όμως, δε δραστηριοποιoύμαστε στην Ελλάδα. Δεν ήταν προμελετημένο αυτό με τον Άρη. Δεν μπορούσαμε, όμως, να τον αφήσουμε να γίνει ερασιτεχνικό σωματείο. Κάναμε ένα βαθύ έλεγχο στα οικονομικά. Αξίζει ένα μεγάλο μπράβο στη διοικήση που προσπάθησε και χάρη σε αυτή είδαμε που είναι ο… πάτος. Επειδή πολλοί λένε ότι θέλουμε να επενδύσουμε και αλλού στην Ελλάδα, απαντώ πως όχι, δεν είχαμε πλάνο, ούτε το κάνουμε ως πλατφόρμα επενδύσεων. Καθαρά θέλαμε να σώσουμε τον Άρη.
Το μπάσκετ το αγαπώ γενικότερα, αλλά και όλα τα αθλήματα. Όταν ήρθα στην Ελλάδα, έκανα ξιφασκία, στίβο. Αλλά με το μπάσκετ δεν το είχα. Έχανα ακόμα και λέι απ. Παίζαμε όλη την ώρα όμως μπάσκετ στην Ξάνθη, 10-14 ώρες τη μέρα. Έτσι έμαθα και αγάπησα το μπάσκετ. Το μεγάλο αστέρι ήταν ο Γκάλης, αλλά και ο Γιαννάκης και οι υπόλοιποι παίκτες.
Σίγουρα, όλοι θέλαμε να ζήσουμε μεγάλες στιγμές όπως αυτή η ομάδα. Δεν κατάφερα να παίξω μπάσκετ, λόγω ύψους και άλλων θεμάτων. Στο πανεπιστήμιο ήθελα να σπουδάσω διοίκηση επιχειρήσεων, με ειδίκευση τις δημόσιες σχέσεις στον αθλητισμό. Όμως μετά συνειδητοποίησα τι υπάρχει έξω από τον αθλητισμό. Δε σταμάτησα να αγαπώ το μπάσκετ και τον στίβο. Παρακολουθούσα κυρίως ΝΒΑ, τις ελληνικές ομάδες στην Ευρώπη αλλά καθόλου ελληνικό πρωτάθλημα. Θα έλεγα γενικά μου έχει πάρει πολλές ώρες το μπάσκετ.
Πριν λίγα χρόνια γνωρίστηκα με τη συζυγό μου την Τζώρτζια και αγαπούσε και αυτή το μπάσκετ. Παντού βλέπαμε μπάσκετ. Χαρακτηριστικά, βρισκόμασταν στη Μαλαισία. Ήταν το φάιναλ φορ της Ευρωλίγκα, κοιμηθήκαμε 2 ώρες όταν φτάσαμε, ξυπνήσαμε και είδαμε τον τελικό, χαρήκαμε με τη νίκη της ελληνικής ομάδας και συνεχίσαμε.
Μας είχαν γίνει προτάσεις να ασχοληθούμε με την Πρέμιερ λιγκ. Ακόμα και πριν λίγες μέρες. Όμως δεν είμαστε του ποδοσφαίρου, δε μας αρέσει. Προτιμώ να δω στίβο, πάλη, ενόργανη κτλ., παρά να δω αγώνες ποδοσφαίρου σε χαμηλό επίπεδο.
Πρώτη μας δυσκολία ήταν να δούμε τι βοήθεια θα χρειαζόταν σε όλους τους τομείς. Πως μία ομάδα θα λειτουργεί επαγγελματικά. Πώς θα προχωράς μέρα-μέρα. Τα καταφέραμε πολύ καλά. Πληρώσαμε και προπληρώσαμε χρέη.
Πήραμε αρκετά καλούς παίκτες. Θα είναι μία ομάδα εντυπωσιακή, που θα παίζει ωραίο μπάσκετ. Περιμένω να δούμε πως θα παίξει η ομάδα στην Ελλάδα αλλά και στην Ευρώπη. Για να δούμε τι καταφέραμε φέτος.
Δεν περιμένουμε να σηκώσουμε ευρωπαϊκό φέτος. Αλλά δε θα με ξάφνιαζε κιόλας. Έχουμε πολύ καλή ομάδα. Με το σωστό coaching, θα πάμε πολύ καλά. Η ομάδα δεν έχει τεράστιο μπάτζετ, αλλά σκοπός είναι η εξυγίανση. Στόχος, σε 2-3 χρόνια η ομάδα να μην έχει χρέη. Το είδος του management που χρησιμοποιούμε και στον οικονομικό τομέα, είναι άκρως επαγγελματικό, που σημαίνει ότι τα έσοδά μας θέλουμε να καλύπτουν τα έξοδά μας. Δε σκοπεύουμε να κάνουμε τα λάθη του παρελθόντος. Δε θα τα φορτώνουμε στον Ερασιτέχνη και θα φεύγουμε.
Για το “Nick Galis Hall” έχουμε κάποιες σκέψεις. Θα μιλησουμε και με την ελληνική επιτροπή για να έχουμε το γήπεδο που μας αρμόζει. Η χώρα περνά δύσκολες στιγμές, δεν έχουμε παράλογες απαιτήσεις. Όμως θέλουμε να βοηθήσουμε από το δικό μας τομέα. Να έχουμε ένα χώρο που όταν έρχονται οι ξένες ομάδες θα καταλαβαίνουν ότι έρχονται σε κάτι μεγάλο και όχι σε ένα φάντασμα του “Παλέ“.
Περαιτέρω, έχουμε και πολιτιστικά θέματα για όλο το Αλεξάνδρειο. Υπάρχει το “Λάσκαρης Foundation“. Σε γενικές γραμμές το Foundation, ασχολείται με τη στήριξη των αθλητών που θα συμμετάσχουν στους Ολυμπιακούς Αγώνες στο Ρίο, μιας και δε στηρίζονται από την Ομοσπονδία. Θα τους στηρίξουμε για να συμμετάσχουν στους αγώνες με αξιοπρέπεια. Είναι παράλογο να μαζεύουν με έρανο λεφτά για να κάνουν προπόνηση. Δε δείχνει προχωρημένο πολιτισμό. Υπάρχουν πολλές δυσκολίες. Όμως, υπάρχουν ιδιώτες που έχουν λεφτά. Να βοηθήσουμε εκεί που δε μπορεί η Πολιτεία.
Ακόμα βοηθάμε στις άγονες γραμμές, απόμερα νησιά και στο μέλλον και σε περιοχές κοντά στα σύνορα. Ήδη μας έχουν ζητηθεί και άλλες ενισχύσεις. Δεν είναι δηλαδή καθαρά αθλητικό, έχει και πολιτιστικό χαρακτήρα. Ακόμα, στοχεύει στη διατήρηση παλιών τεχνοτροπιών. Να δίνουμε κίνητρα σε άτομα να μάθουν τέχνες, που είναι μέρος της κληρονομιάς μας.
Ναι ασχολούμαστε με τον αθλητισμό, ναι βγάζουμε τα χρήματα μας στο εξωτερικό, όμως θέλουμε να δώσουμε στην Ελλάδα. Ο κύριος φόβος ήταν πως θα μας αντιμετωπίσουν στην ομάδα και στη χώρα. Η Ελλάδα είναι έτοιμη πλέον να δεχτεί Έλληνες του εξωτερικού που θα της δώσουν βοήθεια.
Έχουμε ζητήσει στοιχεία από τον Ερασιτέχνη, δε μας ενδιαφέρει να καλύψουμε όλο το μπάτζετ ή να αναλάβουμε τμήματα. Θέλουμε να ξέρουμε που πηγαίνουν όλα τα χρήματα, κάθε ευρώ. Αν για παράδειγμα χρειάζεται έναν τάπητα θα αγοράσουμε εμείς τον τάπητα και δε θα δώσουμε τα χρήματα για να τον αγοράσουν οι ίδιοι. Μπορεί να μην ακούγεται ωραίο, αλλά είμαι και εγώ επιχειρηματίας. Η Ελλάδα, έχει μία ιστορία στο να… εξανεμίζονται χρήματα. Δε θα μείνουμε μόνο στον Άρη, Θα ενισχύσουμε όλες τις ομάδες που θα πάνε στους Ολυμπιακούς Αγώνες.
Για τον Άρη συγκεκριμένα όμως έχουμε ζητήσει στοιχεία. Μακάρι να γίνει κάτι με το ποδόσφαιρο, είναι άδικο όλο αυτό, αλλά φέρνει σε δύσκολη θέση όλο τον Ερασιτέχνη. Ωστόσο δεν θέλω να εμπλακώ στο ποδόσφαιρο“.
Για την αξιοποίηση παλαιμάχων όπως οι Γιαννάκης, Ιωαννίδης: “Δεν έχω κάνει κάποιες συναντήσεις. Δε θέλω να αναλωθούν τα άτομα πριν γνωρίσουμε τι έχουμε στα χέρια μας. Έχουμε ένα team που μας δίνει μία αντικειμενική ενημέρωση. Και με τον καιρό θα δούμε πως θα βάλουμε ζωντανούς θρύλους στην ομάδα. Είναι κρίμα να μην έχουμε πράγματα του Γιαννάκη στο Μουσείο“.
Για τις μεταγραφές των ξένων και των Ελλήνων, αλλά και τον πάγκο: “Ο κόουτς έκανε πολύ καλή δουλειά πέρσι για αυτό του δώσαμε την ευκαιρία να δουλέψει με καλύτερη ομάδα. Είναι μία παραπάνω πίεση. Να φτιάξουμε μία πολύ καλή ομάδα. Με πιο πολύ ένταση και θέαμα”.
Στον πάγκο, ο κόουτς συγκεκριμένα ζήτησε μία μικρή ενίσχυση, το συζητήσαμε και του δώσαμε ότι ζήτησε. Ο κόουτς την ώρα του αγώνα είναι ο μαέστρος της ομάδας. Ο ίδιος ο κόουτς ξέρει τι χρειάζεται, εγώ δεν είμαι κόουτς. Του δίνω το ελεύθερο, ότι χρειαστεί θα είμαστε εκεί”.
Για το “μπαμ” με Έλληνα παίκτη: “Πάμε πάλι πίσω στον σκοπό μας. Αυτός ήταν να σώσουμε το μεγαλείο του Άρη. Να σωθεί ο Άρης ήταν το πρώτο μας μέλημα. Έχει καιρό που συζητούσαμε να λάβουμε ποσοστό ομάδας ΝΒΑ. Ο Άρης δεν ήταν στα πλάνα μας. Αυτό που θέλουμε είναι να διασωθεί. Αυτή τη στιγμή η χώρα μας πάει να μην πω που. Δε γινόταν για έναν που έχει ζήσει τόσα με μία ομάδα να την αφήσει να φαληρήσει. Ακόμα δεν καταλαβαίνω πως έφτασε ως εδώ. Δεν υπάρχει κανείς να σώσει τον Άρη; Έπρεπε να έρθω εγώ με την Τζώρτζια από το εξωτερικό; Ελπίζω να καταλάβω με τον καιρό.
Ως φίλαθλος θέλω πρωταθλήματα, όμως ως επενδυτής, σταθερότητα. Δε θέλουμε φούσκες. Απάνθρωπο είναι να μην έχεις να φας, να μην έχεις να ζήσεις. Όμως απάνθρωπο, ψυχολογικά, είναι να βλέπεις την ομάδα σου να παίζει με ομάδες γειτονιάς.
Να δούμε το πρωτάθλημα καλύτερο. Δεν υπονοώ κάτι. Γενικότερα να το δούμε επιχειρηματικά. Αν βάζαμε 10 εκατομμύρια στον Άρη και κάναμε ομάδα μεγαλύτερη του Παναθηναϊκού και του Ολυμπιακού, και είχαμε σφαγές σαν ομάδα ή έξω στους δρόμους μαχαιρώματα ποιο το νόημα;. Δεν λέω ότι θα γίνει αυτό. Απλά, πάμε βήμα-βήμα. Παραμένω ρομαντικός και πιστεύω στο ότι πρέπει “ο καλύτερος να κερδίσει”. Δεν είμαι όμως χαζός. Ξέρω πως λειτουργεί το σύστημα.
Ο Άρης βρέθηκε σε μία “Α” κατάσταση. Αν πηγαίναμε και παίρναμε όλους τους Έλληνες και θα κάναμε μία αναταραχή στην αγορά. Οι μάνατζερς είναι εκεί για να παίρνουν πιο πολλά χρήματα για τους παίκτες τους. Το πλάνο το δικό μας έχει να κάνει με την εξυγίανση. Στήθηκε από την αρχή το ρόστερ με νέους παίκτες. Έναν νέο κορμό. Θα συνεχίσουμε να παίρνουμε νέους παίκτες. Αυτή είναι η στρατηγική μας. Τελευταία πήραμε και τον Δίπλαρο. Να πάρουμε παίκτες προς ανάπτυξη μεταξύ 15 και 18 ετών. Ήδη έχουμε τρία άτομα. Να έχουμε μία ραχοκοκαλιά από Έλληνες παίκτες.
Χάσαμε φέτος τον Βεζένκοφ. Πιστεύω ότι έπρεπε να μείνει άλλο ένα χρόνο. Θα τον δούμε φέτος στην Μπαρτσελόνα. Του εύχομαι ό,τι καλύτερο. Είναι πολύ μοντέρνα η ομάδα μας. Θα δούμε θέαμα φέτος.
Πιστεύω πολύ στον Μούρτο. Άλλος θα πει ότι δεν είναι επιπέδου Άρη. Θα το δούμε. Το ίδιο και με τον Ξανθόπουλο. Ο Φλιώνης, ο Δίπλαρος, ο Χρηστίδης κτλ. Μεγάλες κινήσεις εντυπωσιασμού δε χρειάζονται. Δεν το έχουμε ανάγκη. Αυτό που χρειαζόμαστε είναι να καταλάβουμε τι γίνεται στην χώρα και στην βόρεια Ελλάδα. Να έχουμε και τον Άρη και να χαιρόμαστε με τις χαρές του”.
Για το γραφείο Τύπου: “Καταλαβαίνω ότι κάποιοι έχουν θιχτεί προσωπικά, απλώς πρέπει να το δουν κάποιοι σε σχέση με το χρόνο. Δεν είναι προτεραιότητα μας το γραφείο Τύπου. Μας ενδιέφερε η ομάδα να σωθεί οικονομικά. Ήδη το δουλεύουμε, όμως, και μας έχουν προταθεί αρκετοί.
Δε ξέρω πως ένας δημοσιογράφος θα μπορεί να κάνει τη σωστή δουλειά για τον Άρη. Έχει τα δικά του συμφέροντα. Ξαναλέω όμως ότι δεν είναι προτεραιότητα. Θα γίνει και αυτό. Για μένα όμως το πιο σημαντικό είναι να θωρακιστεί οικονομικά η ομάδα και όχι δημοσιογραφικά”.
Για το αν θα αποτελέσει κριτήριο για την επένδυσή του η πώληση των διαρκείας και αν υπάρχει στόχος για συμμετοχή στην Ευρωλίγκα: “Η Ευρωλίγκα φυσικά και υπάρχει στα πλάνα μας. Εμείς παίζουμε βέβαια στο Γιούροκαπ. Θέλουμε να παίξουμε Ευρωλίγκα. Θα αναμετρηθούμε με ομάδες φέτος με το ίδιο και μεγαλύτερο μπάτζετ και θα φανεί αν αξίζουμε να πάμε και παραπάνω.
Αγαπάμε το μπάσκετ. Όμως ξέρουμε ότι δε γίνεται να φτιάξεις μία ομάδα σε μία μέρα ή δύο χρόνια. Αν κάποιος έχει όνειρο ότι θα πάρουμε την Ευρωλίγκα, μπορεί να το κάνει.
Θα αποδείξουμε ότι αξίζουμε να είμαστε στο Γιούροκαπ. Να δούμε πως θα είναι οι φίλαθλοι, πως θα αντιδρούν στα σφυρίγματα. Και υπέρ και κατά. Το πώς θα αντιδράσει ο κόσμος μας σε όλο αυτό είναι πολύ σημαντικό. Δε γίνεται να παίζουμε αγώνες με τις μεγάλες ομάδες και να πέφτουν αντικειμενα στην ομάδα. Πρέπει να σταματήσει για το καλό της ομάδας.
Ίσως να το βλέπω αλλιώς το καλό της ομάδας. Αυτό που θέλω είναι να την ξεχρεώσουμε. Δεν είμαι φαν της λογικής κάποιος να μας σώσει από το γκρεμό, η πολιτεία να μας σβήσει τα χρέη κτλ. Αυτό σε σχέση με την επένδυση.
Αν πω ότι τα εισιτήρια διαρκείας είναι το πιο σημαντικό για την επένδυση, θα ήταν ψέμματα. Οι επενδύσεις θα γίνουν. Εννοείται ότι αν γίνουν περισσότερες πωλήσεις, θα μας δώσουν χαρά και ικανοποίηση. Είμαστε όμως εδώ για μακροχρόνιο πλάνο. Δεν ήρθαμε για αρπαχτή. Πιστεύουμε ότι θα μας στηρίξει ο κόσμος. Ναι θα επενδύουμε και με λιγότερα έσοδα.
Η ομάδα έχει κάποια παραπάνω χρέη. Αλλά είμαστε σε πολύ καλό δρόμο. Δεν έχουμε συγκεκριμένο μπάτζετ σαν ομάδα σε βάθος πενταετίας. Με βάση και με την κατάσταση της χώρας θα τα δούμε όλα. Τα παραπάνω χρήματα προτιμώ να τα διοχετεύσουμε σε άτομα που τα έχουν ανάγκη. Θέλουμε ανταγωνιστική ομάδα, όμως δε γίνεται να βλέπεις αυτό που γίνεται έξω και να ρίχνεις τρελά ποσά σε μία ομάδα.
Θέλω να καταλάβετε από που προέρχομαι και πως σκέφτομαι. Μας έχει δώσει μεγάλες χαρές και λύπες ο Άρης και θα μας δώσει μεγάλες χαρές. Είναι όμως άθλημα. Πρέπει να φτιάξουμε το μέλλον μας. Το μέλλον της χώρας. Αγαπάω την ομάδα μας, αγαπάω και την Ελλάδα. Εμείς θα συνεχίσουμε να επενδύουμε στην ομάδα. Να μην έχει καθόλου χρέη είναι ο στόχος. Να γίνει ο Άρης ένας φορέας που όλοι θα σέβονται”.
Για τις πρώτες του διαπιστώσεις και τη χαρά που έφερε στον κόσμο του Άρη: “Αντιλαμβάνομαι, ότι σε μία δύσκολη στιγμή δώσαμε χαρά με μία μικρή κίνηση. Το τιμ που έφερε την ομάδα στις πλάτες της μέχρι και το Μάρτιο, ήταν πολύ τυχερό, όμως όποιος δουλεύει έχει την τύχη με το μέρος του. Το άρθρο 99 είναι μία πολύ σημαντική βάση. Όταν πλέον είμασταν μεγαλομέτοχοι, προσπαθούσαμε να μάθουμε στο τιμ ότι δε χρειάζεται αυτοθυσία πλέον. Τους αξίζει ένα μεγάλο “μπράβο“.
Για το εμπορικό κομμάτι και για το γήπεδο αν είναι μεγάλο: “Η χωρητικότητα μπορεί να είναι θέμα στο μέλλον. Η Ευρωλίγκα έχει θέσει στάνταρ σε σχέση με αυτό το θέμα. Είναι μικρό όντως, όμως είναι ένα ιστορικό γήπεδο. Οι πρώτες συζητήσεις έλεγαν ότι δε θα έχουμε θέμα λόγω ιστορικότητας. Σίγουρα όμως σημαίνει λιγότερα εισιτήρια. Είναι στις σκέψεις μας, γιατί έχει λήξει η σύμβαση, να δούμε πως μπορεί να γίνει μία συνεργασία με το κράτος.
Δεν έχουμε καταλήξει σε κάτι. Έχουν ξεκινήσει κάποιες διαδικασίες. Θα υπάρχουν και κάποιες εκπλήξεις. Θα ήταν μία ιδέα να χτίσουμε ένα νέο γήπεδο. Όμως έχουμε το Παλέ. Υπάρχει ένα ιστορικό γήπεδο. Θα το δούμε στην πράξη. Θα δούμε πως θα τοποθετηθούν και οι φίλαθλοι πάνω στο ζήτημα.
Στο εμπορικό κομμάτι, είχαμε ένα δίλημμα. Να διεκδικήσουμε περισσότερα χρήματα τηλεοπτικά και να μην υπάρξει πρωτάθλημα ή να κάνουμε κάτι όλοι μαζί. Σίγουρα ο Άρης θα έπρεπε να έχει περισσότερα χρήματα στη NOVA. Δεν τα χρειαζόμασταν τα χρήματα. Μπορούσαμε να τα δώσουμε δωρεάν στην ΕΡΤ. Όμως έχουμε υποχρέωση προς όλο το πρωτάθλημα. Κάναμε το καλύτερο για όλους. Η σκέψη να την έχουμε την ομάδα online είναι πραγματική. Στο Nick Galis Cup θα ισχύσει. Θα δούμε τι γίνεται με το πρωτάθλημα. Τώρα είμαστε στη NOVA“.
Για τον Ερασιτέχνη και τον ενιαίο Άρη: “Ακούγεται πολύ ωραίο το “Ενιαίος Άρης“. Δε ξέρουμε που ξεκινάει και που σταματάει ο Ερασιτέχνης Άρης. Για έναν επιχειρηματία, όταν δεν καταλαβαίνεις κάτι το αφήνεις. Ένας Ερασιτέχνης ο οποίος δεν μπορεί να φαλιρίσει και απλά μεγαλώνουν τα χρέη δεν είναι σοβαρός. Η Πολιτεία θα πρέπει να ασχοληθεί για να βρεθεί μία λύση. Κάναμε μία συζήτηση και ακούσαμε τρελά νούμερα. Ακούσαμε 34 και 36 εκατομμύρια χρέη. Και όσο δεν αλλάζει το πλαίσιο, δε θα υπάρξει κάποιος να βοηθήσει.
Δεν το θεωρώ αποτυχία του ΔΣ του Ερασιτέχνη. Έχει να κάνει με τα πλαίσια. Σίγουρα έχουν γίνει λάθη. Όπως παντού. Όμως, όταν το πλαίσιο δε σου αφήνει περιθώριο, τι να κάνεις; Υπάρχουν ανάγκες σε αθλήματα. Δε μπορούμε να τα αφήσουμε. Προσπαθούμε ακόμα και τώρα να βοηθήσουμε απευθείας. Έχουμε ζητήσει να μάθουμε για το κάθε τμήμα”.
Για τα χρέη και την εξυγίανση και το τι θα θεωρεί οικονομική και αγωνιστική επιτυχία τον Ιούνιο: “Όσοι με ξέρουν, θα σας έλεγαν ότι ξέρω μέχρι και το τελευταίο σεντ των χρεών. Δεν θα πω ακριβές νούμερο, είναι αρκετά εκατομμύρια. Αν οι συγκυρίες υπάρξουν μέσα στα επόμενα χρόνια θα φανεί αν μπορούμε να τα μηδενίσουμε άμεσα.
Ακριβές νούμερο, δε μπορώ να πω γιατί υπάρχουν οι χορηγίες. Υπάρχει το μπάτζετ, όμως έχουμε και το άρθρο 99. Είναι πολλά πράγματα. Είμαστε μέσα στο πρόγραμμα, στο μπάσκετ τουλάχιστον.
Θέλω να δω μία ομάδα ανταγωνιστική. Θέλω να κερδίσουμε μία φορά τον Παναθηναϊκό και τον Ολυμπιακό. Θα μου πουν ονειρεύεστε. Θα το δούμε. Με βάση τα πλάνα και τους παίκτες που διαλέξαμε, οδηγούμαστε εκεί. Μπορούμε να κερδίσουμε πολλές μεγάλες ομάδες. Για να είμαι ειλικρινής μας βλέπω να παλεύουμε για την τρίτη θέση. Αλλά ποτέ δεν ξέρεις… Η ομάδα είναι πιο μεγάλη από τα ατομικά στοιχεία των παικτών”.
Για το αν φοβάται ότι θα πάθει ότι και παλαιότεροι επιχειρηματίες: “Ευτυχώς για τον Άρη και για μένα τα οικονομικά μας, μας επιτρέπουν να ασχοληθούμε. Όμως είμαι και επιχειρηματίας. Είμαι πολύ σκληρός. Θα μπορούσαμε να βάλουμε 2 εκατομμύρια ακόμα. Όμως έχουμε πλάνο. Σε κάποια πράγματα μπορούμε να κάνουμε υπερβολές. Επειδή το έκαναν κάποιοι, δε σημαίνει ότι θα κάνουμε το ίδιο.
Όταν κάποια άτομα των μίντια λένε “Α” για να πετύχουν “Β”, είναι θέμα στρατηγικής. Η δουλειά μας είναι να αποφασίσουμε σε ποια “παιχνίδια” θα παίξουμε. Δεν χρειάζεται να ανησυχείται. Πάνω από όλα είναι η εξυγίανση της ομάδας. Ειδικά στην Ελλάδα έχουμε δει πολλά παραδείγματα για το τι μπορεί να γίνει αν δεν ακολουθείς το πλάνο. Η ιστορία, μας έχει δείξει ότι πολλοί που έριξαν χρήματα πάρα πολλά, δεν άκουσαν ευχαριστώ. Αυτό είναι μάθημα.
Θέλω να αναζωπυρώσουμε τον κόσμο στο εξωτερικό. Ήδη έχουμε προσεγγίσει το Gold Club για να ενισχύσουν από του χρόνου την ομάδα με χορηγίες. Θέλουμε να κάνουμε όλο το φίλαθλο κόσμο σε όλη τη γη περήφανο. Να φανταστείτε, οι μεγαλύτερες πωλήσεις εμπορικά, είναι στα παιδικά. Σε αυτά που αγοράζουν οι γονείς για τα παιδιά. Δε μιλάμε για Μέγα Αλέξανδρο. Μιλάμε για τον Άρη. Μιλάμε στο τώρα.
Συγγνώμη, αλλά θα θελα να είμαι διοικητικός σύμβουλος ομάδας όπως τότε με τον Γιαννάκη – Γκάλη. Αλλά δε γίνεται. Όμως, υπάρχουν στόχοι και έχουμε χρόνια μπροστά μας. Θα περάσουμε ωραία. Πρέπει να το στήσουμε σοβαρά και σωστά, να μειώσουμε το ρίσκο της αποτυχίας και σταθερά να πετύχουμε. Τι πιο ωραίο;”.
Για το μακροχρόνιο πλάνο: “Ξέρουμε πως δουλεύει το μακροχρόνιο πλάνο. Θα γίνει το πλάνο που έχουμε θέσει. Αυτό που ζήτησα εγώ, είναι να δώσουν όλοι ό,τι καλύτερο μπορούν. Μας δίνουν χαρά και λύπη. Να ξέρουμε ότι όλα είναι μέσα στο παιχνίδι. Πρέπει να μάθουμε το μεγαλείο του αθλητισμού. Συγχαίρεις τον αντίπαλο επειδή σε κέρδισε. Δεν του πετάς κάτι στο κεφάλι. Εκεί μιλάμε για πόλεμο”.
Για τους υπεύθυνους των χρεών και αν θα τους κυνηγήσει: “Διάθεση υπάρχει. Δεν είναι προτεραιότητα. Ό,τι έγινε στο παρελθόν μένει εκεί. Σίγουρα υπάρχουν αποδείξεις. Θα υπάρξουν επικοινωνίες και θα αποφασίσουμε με το ΔΣ τι θα κάνουμε. Δεν είναι προτεραιότητα μας να πάμε να βρούμε τι έγινε. Να πάμε που; Δε γνωρίζουμε σε τι περιβάλλον ήταν. Δε ξέρουμε τι έχει γίνει. Ξέρω αρκετά, όχι τα πάντα.
Εμείς κοιτάμε το μέλλον και έχουμε αναλάβει τα χρέη. Ο έλεγχος θα συνεχίσει να γίνεται. Ξέρω ότι δεν αρέσει σε πολλούς. Όμως αν το κάνουμε αυτό δεν κοιτάμε το μέλλον. Ο Άρης είναι ένας. Μπορεί κάποιος να θέλει να λέει εγώ τα κατάφερα. Δεν είναι έτσι. Μιλάμε για άθλημα, μιλάμε για ομάδες. Δε θα κάνουμε κυνήγι μαγισσών”.
Για το ότι επενδύει στην Ελλάδα: “Είναι υποχρέωση. Οι Έλληνες πετυχαίνουν στο εξωτερικό. Δεν βγάζουμε λεφτά στην Ελλάδα, αλλά θέλουμε να επενδύουμε. Να φέρουμε πίσω τον πολιτισμό στη χώρα. Εξάγαμε πολιτισμό και τώρα μας έχουν κάνει σκλάβους εμάς. Δεν το δέχομαι. Φοβόμασταν και μεις να επενδύσουμε. Η κατάσταση στον Άρη δε μας άφησε όμως να μην εμπλακούμε.
Έχουν μπει και άλλοι παίκτες στο μπάσκετ. Έχουν ασχοληθεί και άλλα άτομα. Το Ρέθυμνο για παράδειγμα. Χρειαζόμαστε ανταγωνιστές. Να έρθουν και άλλοι επιχειρηματίες και να φτιάξουμε ωραίο πρωτάθλημα. Να δείξουμε και στην αντίπαλη ομάδα σεβασμό. Πηγαίνοντας στο γήπεδο στηρίζουμε όλο αυτό. Ο παίκτης είναι καλλιτέχνης. Είναι καιρός ο Έλληνας να ασχοληθεί με το μπάσκετ”.
Για το πότε θα επιστρέψει ο Άρης στη διεκδίκηση ευρωπαϊκών τίτλων: “Θα θέλατε να ξέρετε; Είναι παιχνίδι. Δίνεις τα πάντα και βλέπεις τι έχεις καταφέρει. Θα θέλαμε και φέτος ακόμα, θα φανεί όμως στην πορεία. Ναι θέλουμε να παίρνουμε πρωτάθλημα κάθε χρονιά.
Εκεί θα φανεί ποιος έχει κάνει την καλύτερη δουλειά, ποιος θα είναι πιο τυχερός. Πρέπει να το δούμε διαφορετικά. Η ήττα εννοείται δε θα γίνει συνήθεια. Είναι όμως μέσα στο πρόγραμμα. Εκτιμάς τη νίκη αφού έχεις χάσει. Θέλουμε να κερδίσουμε πολλούς τίτλους. Για αυτό θέλουμε να βάλουμε τις σωστές βάσεις”.
Για το Nick Galis Cup: “Είναι στις 25-27 Σεπτεμβρίου. Είναι λίγο σφιχτό το πρόγραμμα, λόγω εθνικής ομάδας και έναρξης πρωταθλήματος. Είναι όμως θεσμός αφιερωμένος στον μεγαλύτερο Έλληνα αθλητή. Έτσι, 25-27 θα χαρούμε να σας δούμε κοντά μας. Στις 25 έχουμε τους ημιτελικούς, 26 θα έχει μία συναυλία και 27 θα γίνει ο τελικός. Λεπτομέρειες θα ανακοινωθούν.
Και θα σας έχουμε κάποιες εκπλήξεις. Θέλουμε να μπει στο πρόγραμμα της Ευρωλίγκα. Έχουν γίνει συζητήσεις. Είναι μεγάλη τιμή για μένα στο εξωτερικό να γνωρίζουν τον Άρη. Ο Γκάλης θέλει να ασχοληθεί πιο ενεργά με την ομάδα. Εγώ, όμως, θέλω να τον προστατεύσω. Όποιος θέλει να ασχοληθεί με την ομάδα είναι καλοδεχούμενος. Να βοηθήσει όμως”.