Κεντρική Eurobasket Ισπανία – Ελλάδα 73-71

Ισπανία – Ελλάδα 73-71

Spanoulis Greece Hellas Eurobasket Ethniki Andron Spain Ispania12

ÓÐÁÍÏÕËÇÓ  ÉÓÐÁÍÉÁ - ÅËËÁÄÁ(ÅÕÑÙÌÐÁÓÊÅÔ 2015)SPANOULIS  SPAIN - GREECE(EUROBASKET 2015)

Ούτε φέτος…
Σε ακόμα μια μεγάλη διοργάνωση, η Εθνική μας ομάδα δεν κατάφερε να πραγματοποιήσει μεγάλη πορεία, γνωρίζοντας την ήττα από τον κακό της δαίμονα, Ισπανία, με 73-71, στα προημιτελικά. Η Ελλάδα πραγματοποίησε μια από τις χειρότερες εμφανίσεις της στο φετινό Ευρωμπάσκετ και παρά την εξαιρετική τρίτη περίοδο, έπεσε κατακόρυφα η απόδοση της στο τελευταίο δεκάλεπτο, παρά την υπερπροσπάθεια των τελευταίων λεπτών.

Συγκλονιστικό παιχνίδι από τον Γιάννη Αντετοκούνμπο, που τελείωσε το ματς με 12 πόντους και 17 ριμπάουντ, έχοντας άξιο συμπαραστάτη τον, πληθωρικό, Νικ Καλάθη των 14 πόντων, 5 ριμπάουντ και 7 ασίστ. Ο Πάου Γκασόλ αποτέλεσε, όπως αναμενόταν, άλυτο γρίφο για την ελληνική άμυνα, σταματώντας στους 27 πόντους, με τον Νίκολα Μίροτιτς να αποτελεί τον άνθρωπο που έγειρε την πλάστιγγα υπέρ των “φούριας ρόχας“, με 18 πόντους και 8/8 βολές.

Η Ισπανία ξεκίνησε με δύο απανωτά τρίποντα από τον Γιουλ (6-0) και στην άλλη πλευρά του παρκέ, ο Γκασόλ μοίρασε τάπες σε Καλάθη και Σπανούλη θέτοντας την κυριαρχία της ομάδας του. Ο Αντετοκούνμπο με όμορφο λέι απ έσπασε το ρόδι για την εθνική μας αλλά η επιθετική της λειτουργία δεν ήταν καλή. Βελτιώθηκε όμως η αμυντική μας αντιμετώπιση στο πικ εν ρολ και επιθετικά αρχίσαμε να βρίσκουμε σκορ κυρίως από το ποστ  φέρνοντας το ματς στα ίσα (8-8 στο 5’). Η παρουσία του Γκασόλ ήταν αυτή που επιβαλλόταν και στις δύο πλευρές του παρκέ και ιδίως στην άμυνα, εμποδίζοντας συνεχώς τους διεθνείς μας.

Όμως η αμυντική μας προσήλωση συνέχισε να βρίσκεται σε υψηλά επίπεδα και η καθολική υπεροχή στα ριμπάουντ (14 έναντι 5) μας επέτρεψε να ισοφαρίσουμε, πριν το τέλος της εναρκτήριας περιόδου (14-14), χάρη σε ένα ωραίο φλόουτερ του Καλάθη, μπροστά από τον Γκασόλ.

Το δεύτερο δεκάλεπτο άνοιξε με ένα, ολίγον τι τυχερό, τρίποντο του Σέρχι, στο οποίο απάντησε ο Αντετοκούνμπο (17-17 στο 11’) ενώ η γαλανόλευκη πέρασε για πρώτη φορά μπροστά (17-18) λίγο αργότερα, με μια βολή του Κουφού. Παρά τα συνεχόμενα επιθετικά ριμπάουντ η Ελλάδα δεν κατάφερε να αυξήσει τη διαφορά, λάθος που δεν έκαναν οι Ισπανοί και με τρίποντο του Μίροτιτς ανέκτησαν το προβάδισμα (20-18 στο 13’). Ο Αντετοκούνμπο, όμως, έκανε τα πάντα σε άμυνα και επίθεση διατηρώντας το ματς στα ίσα (20-20 στο 13:30).

Η είσοδος του Γκασόλ έσφιξε την άμυνα των Ισπανών και ο Μίροτιτς πήρε το όπλο του σημειώνοντας 7 σερί πόντους (27-20 στο 15’). Ο Πρίντεζης ήταν αυτός που ξεκόλλησε επιθετικά την εθνική (29-25 στο 17’) με ένα τρίποντο και ένα πεταχτάρι αλλά η κατάσταση δεν διαφοροποιήθηκε.

Οι Ίβηρες έλεγχαν τον ρυθμό και ανέβασαν την απόσταση στο +8 (33-25 στο 18’). Η συνεργασία των ΣέρχιΓκασόλ οδηγούσε είτε σε πικ εν ρολ με εύκολο καλάθι του Γκασόλ είτε σε σουτ από μέση απόσταση του γκαρντ της Ρεάλ και παρά τις προσπάθειες των ΠρίντεζηΖήση, η ψαλίδα άνοιξε στους 9 πόντους (39-30 στο 19:30). Ο Μπουρούσης ήταν αυτός που διαμόρφωσε το 39-32, μετά από ασίστ του Καλάθη και, εν συνεχεία, ο Γιούλ αστόχησε, στην τελευταία επίθεση.

Ο Σπάνουλης ευστόχησε στο πρώτο του τρίποντο, με την έναρξη της επανάληψης (39-35) και έδωσε το έναυσμα για αντεπίθεση. Ο Ρίμπας απάντησε με τον ίδιο τρόπο, μεν, αλλά η ενέργεια του Αντετοκούνμπο ώθησε την εθνική, η οποία ροκάνισε τη διαφορά και έφερε το ματς στα ίσα (42-42 στο 23’), με τρίποντο του Καλάθη. Οι διεθνείς ανέβασαν στροφές στην άμυνα, πνίγοντας τους Ισπανούς και ο Πρίντεζης έδωσε για δεύτερη φορά την πρωτοκαθεδρία στην Ελλάδα (42-44 στο 24’) και ο Κουφός με άλεϊ-ουπ κάρφωμα το αύξησε (42-46).

Ο Γκασόλ ανέλαβε δράση και με 7 σερί πόντους διατήρησε τις ισορροπίες του αγώνα (49-49 στο 26:30). Η γαλανόλευκη βρήκε ρυθμό στην επίθεση και με κινητήριο μοχλό τον Αντετοκούνμπο, έβρισκε σκορ από πολλούς παίκτες και ήταν αυτή που είχε τα ηνία του ματς (51-55 στο 29’) μπαίνοντας στην τελευταία περίοδο με ισχνό προβάδισμα (55-57), με το αρνητικό να έγκειται στα 4 φάουλ του Μπουρούση.

Η συγκέντρωση μας στην επίθεση δεν ήταν η ενδεδειγμένη στα πρώτα λεπτά του τέταρτου δεκαλέπτου, οι ολιγωρίες στην άμυνα ήταν αρκετές, γεγονός που επωφελήθηκαν οι Ισπανοί, χτύπησαν στο τρανζίσιον και πήραν την πρωτοκαθεδρία (62-57 στο 32′). Ο “Κούνμπο” δήλωσε ξανά παρών και με μεγάλο τρίποντο (με δόση τύχης) μείωσε στους 2 (62-60 στο 33′). Ο φόργουορντ των Μπακς συνέχιζε να βγάζει πολλή ενέργεια στο παρκέ και να μαζεύει ριμπάουντ αλλά δεν το επωφεληθήκαμε και το πέμπτο φάουλ του Μπουρούση (στο 36:30) ήρθε να δυσχαιράνει ακόμα περισσότερο την κατάσταση.

Η δυστοκία μας τόσο εντός παιδιάς όσο και από τις βολές συνεχίστηκε και τα περιθώρια άρχισαν να στενεύουν για την εθνική μας (68-61 στο 38′). Τα λάθη την επίθεση ήταν απανωτά και δεν μας επέτρεψαν να εκμεταλλευτούμε ορισμένες καλές άμυνες. Ένα κλέψιμο από τον Καλάθη και λέι απ του ίδιου η διαφορά έπεσε στους 5 (68-63 στο 39′), ο Σπανούλης αστόχησε στην επόμενη επίθεση αλλά ένα κλέψιμο του έδωσε εύκολο καλάθι στον γκαρντ του Παναθηναϊκού, που έκανε το 69-65, με 27 δευτερόλεπτα να απομένουν.

Ο Καλάθης συνέχισε το βιολί του και μετά από 1/2 βολές του Γκασόλ, πυροβόλησε από τα 6.75μ. για να μειώσει την ψαλίδα στους 2 (70-68), 15 δεύτερα πριν το τέλος. Ο Σέρχι έβαλε δύο βολές, ο Kill Bill αστόχησε σε δύσκολο τρίποντο αλλά ο Αντετοκούνμπο ήταν και πάλι εκεί να μαζέψει το επιθετικό ριμπάουντ και ο Σλούκας ευστόχησε από μακρινή απόσταση για να μειώσει στον πόντο (72-71), στα 4 δεύτερα από την λήξη. O Γκασόλ έβαλε μια βολή και ο Αντετοκούνμπο πέταξε την μπάλα από το κέντρο, χωρίς τύχη…

Τα δεκάλεπτα: 14-14, 39-32, 55-57, 73-71.
ΙΣΠΑΝΙΑ (Σκαριόλο): Γκασόλ 27 (1), Φερνάντεθ, Ροντρίγκεθ 10 (1), Ρίμπας 3 (1), Ρέγιες 5, Κλαβέρ 2, Γιουλ 8 (2), Μίροτιτς 18 (2).
ΕΛΛΑΔΑ (Κατσικάρης): Μπουρούσης 5, Ζήσης 5, Σπανούλης 10 (1), Καλάθης 14 (2), Περπέρογλου, Σλούκας 3 (1), Καϊμακόγλου, Κουφός 9, Πρίντεζης 13 (1), Παπανικολάου, Μάντζαρης, Αντετοκούνμπο 12 (2).

Περισσότερα σχετικά άρθρα
  • mamba forever

    Mamba Forever

    “ΡΕ ΠΕΘΑΝΕ Ο ΚΟΜΠΙ”… Αυτό είναι το πρώτο μήνυμα που διαβάζω, ανοίγοντας το κινητό με…
  • battle for la

    Double Impact (vid, pics)

    Εάν κάτι έγινε διακριτό μέσα από τη φετινή free agency (πέραν της δραστικής αλλαγής “…
  • panathinaikos verolino1

    Όταν έγινε “πεντάστερος” (vid)

      Σήμερα συμπληρώνονται 10 χρόνια από την προσθήκη ακόμα ενός αστεριού, του πέμπτου, …
Περισσότερα από Νίκος Χροναίος
Περισσότερα σε Eurobasket

Δειτε επισης

Ευρωμπάσκετ 2025: Οι ομάδες της προκριματικής φάσης

Αυτές είναι οι ομάδες που θα λάβουν μέρος στην προκειματική φάση του Ευρωμπάσκετ 2025. Συμ…