Κεντρική Eurobasket “Υπνωτισμένος” πάγκος (vid)

“Υπνωτισμένος” πάγκος (vid)

Katsikaris Eurobasket Greece Hellas Spain Ispania

Katsikaris-Eurobasket-Greece-Hellas-Spain-Ispania

Το να χάνεις, ακόμα κι από δικό σου λάθος, έναν αγώνα (ειδικά αν αυτός οδηγεί σταμετάλλια) πονάει. Το να τον χάνεις από λάθος διαιτητή, πονάει περισσότερο. Αλλά και τα δύο είναι μέσα στη λογική του μπάσκετ, στη λογική του αθλητισμού. Το να μην παίρνεις χαμπάρι, όμως, το λάθος, να μην ζητάς να επανορθωθεί, αγγίζει το όριο της “αθλητικής εγκληματικής αμέλειας“. Κι αυτό συνέβη στην αναμέτρηση με την Ισπανία.

Στο ξεκίνημα του βίντεο που παραθέτουμε, ο Νικ Καλάθης σκοράρει στο 1.12”. Προσέξτε, βρισκόμαστε στο τελευταίο δίλεπτο, άρα -σύμφωνα με τους κανονισμούς- άμα τη επίτευξη καλαθιού, το ρολόι σταματά κι αρχίζει να τρέχει όταν η μπάλα “ζωντανέψει” (δηλαδή, έρθει σε επαφή μαζί της παίκτης εντός των τεσσάρων γραμμών, μετά την επαναφορά).

Όπως βλέπετε στο βίντεο, το χρονόμετρο συνεχίζει να τρέχει και σταματά στο 1.07”, μετά το φάουλ που γίνεται για να σταματήσει ο χρόνος. Έτσι χάνονται, από αβλεψία διαιτητών και κριτών, πέντε (5”) πολύτιμα δευτερόλεπτα. Θυμηθείτε απλά τον Αντετοκούνμπο να πετά σε μηδέν χρόνο την μπάλα από το κέντρο. Με άλλα πέντε δευτερόλεπτα στη διάθεσή του, προλάβαινε να καρφώσει και να κάνει και “χάι φάιβ” με τον Κατσικάρη

Σε αυτό το επίπεδο το λάθος είναι παιδαριώδες, αλλά η ευθύνη βαραίνει ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ τον ελληνικό πάγκο. Γιατί ναι, φταίει το τραπέζι (χρονομέτρης, σημειωτής, κομισάριος). Φταίνε οι διαιτητές (φέρτε στη μνήμη σας τον Λαμόνικα, να συμβουλεύεται το instant replay σε αγώνα της πρώτης φάσης, γιατί είχε “τρέξει” το χρονόμετρο).

Ο μόνος που δεν πρέπει να κοιτά το ρολόι είναι ο Φώτης Κατσικάρης. Οι συνεργάτες του, όμως, έμπειροι προπονητές Α1, που έχουν δει πολλά τα μάτια τους, έπρεπε να έχουν τον νου τους (ένας εξ αυτών) στο χρονόμετρο. Ή έστω κάποιος άλλος από τον πάγκο, ο οποίος έπρεπε να ελέγχει τον χρόνο. Γιατί έτσι χάνονται αγώνες και πρωταθλήματα, έτσι… παραγράφεται η ιστορία.

Είναι πρόδηλο ότι είτε πέντε, είτε 25 επιπλέον δευτερόλεπτα, δεν αποτελούν εχέγγυο νίκης. Όμως, έπρεπε να κάνουμε το σωστό, έπρεπε να διεκδικήσουμε αυτό που μας ανήκε, αλλά φαίνεται ότι όλοι είχαν στραμμένη την προσοχή τους στην μπάλα και κανείς -ως όφειλε- στο χρονόμετρο. Λες κι ο πάγκος μας ήταν… υπνωτισμένος!

Πηγή: we24.gr

Περισσότερα σχετικά άρθρα
Περισσότερα από eBasket.gr
Περισσότερα σε Eurobasket

Δειτε επισης

Ευρωμπάσκετ 2025: Οι ομάδες της προκριματικής φάσης

Αυτές είναι οι ομάδες που θα λάβουν μέρος στην προκειματική φάση του Ευρωμπάσκετ 2025. Συμ…