Κεντρική Eurobasket Φινλανδία – Ρωσία 81-79

Φινλανδία – Ρωσία 81-79

finland ukraine

finland-ukraine

Παρ’ ότι βρέθηκε να κυνηγάει στο σκορ, κατά τη μεγαλύτερη διάρκεια του αγώνα, η Φινλανδία ήταν αυτή που χαμογέλασε στο τέλος, επικρατώντας της Ρωσίας με 81-79 και πανηγύρισε την πρώτη της νίκη στο Ευρωμπάσκετ, την ίδια στιγμή που οι Ρώσοι την αγνοούν ακόμα! Με τους Σαλίν, Χαφ και Μέρφι να την κρατούν στο παιχνίδι και τον Κόπονεν να μιλάει στο πιο κρίσιμο σημείο, οι Φινλανδοί έριξαν στο καναβάτσο την απογοητευτική Ρωσία.

Ο Έρικ Μέρφι ήταν ο πρώτος σκόρερ των -τυπικά- γηπεδούχων, με 19 πόντους και ο Σασού Σαλίν ακολούθησε με 16 ενώ ο άνθρωπος της τελευταίας στιγμής, Πέτερι Κόπονεν σκόραρε 12. Εκ της Ρωσίας, ηγήθηκε ο Βιτάλι Φριντζόν, που σημείωσε 22 πόντους με 4/7 τρίποντα.

Με αρκετές ισοπαλίες και ακόμα περισσότερες εναλλαγές στο προβάδισμα, κύλησε η πρώτη περίοδος του αγώνα. Η Ρωσία ήταν η ομάδα που έδειχνε να πατάει καλύτερα και να ελέγχει το ρυθμό αλλά οι Φινλανδοί αντιστεκόντουσαν σθεναρά και έμεναν κοντά στο σκορ (16-20 στο 10’).

Χαφ, από τη μία, και Βοροντσέβιτς, από την άλλη, πήρε τις ομάδες στις πλάτες του και επιδόθηκαν σε μια στιχομυθία, χωρίς να υπάρχει λύση στον αγώνα καθώς αμφότερα τα εθνική συγκροτήματα δεν ήταν σε θέση να μπουν σε θέση ισχύος. Η Ρωσία κατάφερε να πάει στα αποδυτήρια με βραχεία κεφαλή (36-38) χάρη στο καλάθι του Κουρμπάνοφ, που πρόλαβε την κόρνα.

Στο ίδιο μοτίβο και το δεύτερο μέρος. Ο Φριντζόν πήρε το όπλο του διατηρώντας την υπεροχή της Ρωσίας, όμως οι Σαλίν, Χαφ και Μέρφι δεν επέτρεψαν στους αντιπάλους τους να ξεφύγουν μένοντας με μεγάλες αξιώσεις στη διεκδίκηση της νίκης μέχρι τέλους. Αυτό τους επέτρεψε να ελπίζουν και εν τέλει, αφού ο Σαλίν φρόντισε ώστε η διαφορά να μην ξεφύγει και αφότου ισοφάρισε (79-79 στο 38′) ήρθε ο Κόπονεν να ευστοχήσει, με τρία δευτερόλεπτα να απομένουν, διαμορφώνοντας το τελικό 81-79, αφότου ο Φριντζόν δεν είχε την ίδια τύχη από μακρινή απόσταση.

Τα δεκάλεπτα: 16-20, 36-38, 63-64, 81-79.
ΦΙΝΛΑΝΔΙΑ (Ντέτμαν): Κοϊβίστο, Χαφ 10 (1), Λι 4, Σαλίν 16 (3), Κοττί 7, Κόπονεν 12 (2), Νουούτινεν 4, Καουνίστο 5 (1), Αχόνεν 2, Ουίλσον 2, Μέρφι 19 (2).
ΡΩΣΙΑ (Πασούτιν): Ζούμπκοφ 11 (1), Πατέεφ 1, Φριντζόν 22 (4), Βιάλτσεφ 5, Αντόνοφ 6, Μόνια 7, Κβοστόφ 11 (2), Πονκρασόφ 1, Βοροντσέβιτς 13 (1), Κουρμπάνοφ 2.

Περισσότερα σχετικά άρθρα
  • mamba forever

    Mamba Forever

    “ΡΕ ΠΕΘΑΝΕ Ο ΚΟΜΠΙ”… Αυτό είναι το πρώτο μήνυμα που διαβάζω, ανοίγοντας το κινητό με…
  • battle for la

    Double Impact (vid, pics)

    Εάν κάτι έγινε διακριτό μέσα από τη φετινή free agency (πέραν της δραστικής αλλαγής “…
  • panathinaikos verolino1

    Όταν έγινε “πεντάστερος” (vid)

      Σήμερα συμπληρώνονται 10 χρόνια από την προσθήκη ακόμα ενός αστεριού, του πέμπτου, …
Περισσότερα από Νίκος Χροναίος
Περισσότερα σε Eurobasket

Δειτε επισης

Ευρωμπάσκετ 2025: Οι ομάδες της προκριματικής φάσης

Αυτές είναι οι ομάδες που θα λάβουν μέρος στην προκειματική φάση του Ευρωμπάσκετ 2025. Συμ…