Κεντρική Eurobasket Ελλάδα – Βέλγιο 75-54

Ελλάδα – Βέλγιο 75-54

ethniki belgium eurobasket

ethniki-belgium-eurobasket

Φόρτσαρε στην επανάληψη…
Η Εθνική μας ομάδας δεν παρουσίασε ιδιαίτερα καλό πρόσωπο στο πρώτο μέρος της αναμέτρηση κόντρα στο Βέλγιο, όμως στο δεύτερο ημίχρονο πάτησε γκάζι και επιβλήθηκε με το εμφατικό 75-54. Η “γαλανόλευκη” απέδωσε εξαιρετικό μπάσκετ στην επανάληψη, με φοβερή επιθετική λειτουργία και αμυντική στοχοπροσήλωση πανηγυρίζοντας την πρόκριση στους “8” του Ευρωμπάσκετ, όπου θα βρει απέναντι της -εκτός συγκλονιστικού απροόπτου- την Ισπανία.

Το παιχνίδι κρίθηκε από την αποτελεσματικότητα των ψηλών στην επίθεση όπως καταδεικνύουν και οι αριθμοί. Πρώτος σκόρερ ήταν ο Γιάννης Μπουρούσης με 14 πόντους, ο Κώστας Κουφός ακολούθησε με 13 -και 9 ριμπάουντ– ενώ ο Γιάννης Αντετοκούνμπο, σημείωσε ακόμα ένα double double με 10 πόντους και ισάριθμα ριμπάουντ. Η περιφερειακή μας άμυνα αποτέλεσε ακόμα έναν καθοριστικό παράγοντα καθώς ήταν το στοιχείο που αποσυντόνισε τους Βέλγους και έθεσε τις βάσεις για την ευρεία νίκη-πρόκριση. Από το Βέλγιο, ξεχώρισε η τριπλέτα των Πιερ-Αντουάν Ζιλέτ, Σαμ Βαν Ρόσομ και Ματ Λοτζέσκι, με 14, 13 και 10 πόντους, αντίστοιχα.

Αμφίρροπο το παιχνίδι στα πρώτα λεπτά. Ο Λοτζέσκι έσπασε το ρόδι, με τρίποντο, αλλά η εθνική μας πήρε τον έλεγχο του ματς. Ο Πρίντεζης αποτέλεσε την καλύτερη επιθετική μας λύση, κάτι στο οποίο συνέβαλε και ο Κουφός με τα ριμπάουντ του (4 στην πρώτη περίοδο). Η Ελλάδα προηγήθηκε με 12-9 (στο 8’) αλλά ο Λοτζέσκι χτύπησε ξανά από μακριά, με τον Ζιλέτ να τον μιμείται λίγο πριν το τέλος της πρώτης περιόδου (16-15), μετά τα καλάθια των Κουφού και Καλάθη.

Τα επίπεδα ευστοχίας των Βέλγων έπεσαν, στο δεύτερο δεκάλεπτο, κάτι που σε συνδυασμό με την αμυντική βελτίωση της γαλανόλευκης και, κυρίως, την επιθετική της λειτουργία, συνετέλεσε στην αύξηση της διαφορά στους 8 πόντους (23-15 στο 12’), ύστερα από τρίποντο του Ζήση. Οι Βαν Ρόσομ και Ταμπού ανέλαβαν δράση μειώνοντας στο καλάθι (23-21 στο 14’) αλλά ο αρχηγός της εθνικής δήλωσε ξανά παρών, από μακρινή απόσταση (26-21 στο 15’).

Τα “λιοντάρια” έβρισκαν εύκολα το δρόμο προς το καλάθι και η άμυνα μας δεν ήταν η ενδεδειγμένη ώστε να τους ανακόψουμε, με αποτέλεσμα αν πλησιάσουν σε απόσταση αναπνοής (30-29 στο 18’) όχι όμως και να περάσουν μπροστά. Η υπεροχή των διεθνών στα ριμπάουντ τους κράτησε στην πρωτοκαθεδρία, παρά τα απίθανα καλάθια των αντιπάλων τους, και εν τέλει, ο Σπανούλης με 2/2 βολές, διαμόρφωσε το 34-31, του πρώτου εικοσάλεπτου.

Το δεύτερο μέρος είχε εντελώς διαφορετική εικόνα. Ο Φώτης Κατσικάρης κατέφυγε στο προσφιλές του σχήμα με τρεις γκαρντ και άλλαξε τον ρου του αγώνα. Με πιεστική άμυνα σε όλο το γήπεδο, οι διεθνείς μας έπνιξαν τους Βέλγους, οι οποίοι αναγκάστηκαν σε απανωτά, και ενίοτε τραβηγμένα, περιφερειακά σουτ, που δεν είχαν τύχη ενώ την ίδια ώρα η υπεροχή μας στα ριμπάουντ δεν επέτρεψε στα λιοντάρια να κάνουν κάτι καλύτερο. Η επιθετική μας λειτουργία βελτιώθηκε θεαματικά, τα σουτ έμπαιναν πιο εύκολα και κάπως έτσι η διαφορά έφθασε σε διψήφιο νούμερο (51-41 στο 26′) για πρώτη φορά στο παιχνίδι και διατηρήθηκε εκεί μέχρι το τέλος του τρίτου δεκαλέπτου (57-42), με μπάζερ μπίτερ του Μπουρούση.

Η υπόθεση νίκη έκλεισε οριστικά στα πρώτα τέσσερα λεπτά της τελευταίες περιόδου. Με όπλο την άμυνα και τα ριμπάουντ, η εθνική συνέχισε να κάνει ό,τι θέλει στο παρκέ προσφέροντας και θέαμα. Ως αποτέλεσμα εκτόξευσε τη διαφορά στους 20 πόντους (62-42) οριστικοποιώντας, ουσιαστικά, την παρουσία της στις οχτώ καλύτερες ομάδες της Ευρώπης, μετά από έξι χρόνια.

Τα δεκάλεπτα: 16-15, 34-31, 57-52, 75-54.
ΕΛΛΑΔΑ (Κατσικάρης): Μπουρούσης 14 (1), Ζήσης 6 (2), Σπανούλης 7, Καλάθης 4, Περπέρογλου 2, Σλούκας 8, Καϊμακόγλου 1, Κουφός 13, Πρίντεζης 10, Παπανικολάου, Μάντζαρης, Αντετοκούνμπο 10 (2/4 τρ.-10ρ.).
ΒΕΛΓΙΟ (Καστίλς): Μπόσκο 2,Βαν Ρόσομ 13 (1), Ερβέλ 2, Μουέμα,Ταμπού 6, Σέρον, Μουκούμπου, Ζιλέτ 14 (3), Ντε Ζέου, Τούμπα 2, Σαλουμού 5 (1), Λοτζέσκι 10 (2).

Περισσότερα σχετικά άρθρα
  • mamba forever

    Mamba Forever

    “ΡΕ ΠΕΘΑΝΕ Ο ΚΟΜΠΙ”… Αυτό είναι το πρώτο μήνυμα που διαβάζω, ανοίγοντας το κινητό με…
  • battle for la

    Double Impact (vid, pics)

    Εάν κάτι έγινε διακριτό μέσα από τη φετινή free agency (πέραν της δραστικής αλλαγής “…
  • panathinaikos verolino1

    Όταν έγινε “πεντάστερος” (vid)

      Σήμερα συμπληρώνονται 10 χρόνια από την προσθήκη ακόμα ενός αστεριού, του πέμπτου, …
Περισσότερα από Νίκος Χροναίος
Περισσότερα σε Eurobasket

Δειτε επισης

Ευρωμπάσκετ 2025: Οι ομάδες της προκριματικής φάσης

Αυτές είναι οι ομάδες που θα λάβουν μέρος στην προκειματική φάση του Ευρωμπάσκετ 2025. Συμ…