Κεντρική Eurobasket Ελλάδα – Κροατία 72-70

Ελλάδα – Κροατία 72-70

Spanoulis Ethniki Andron Eurobasket 2015 Hellas

ÅËËÁÄÁ - ÊÑÏÁÔÉÁ  " EUROBASKET 2015 "

Επική ανατροπή…
Για 36 λεπτά βρισκόταν πίσω στο σκορ και θύμιζε φάντασμα του εαυτού της. Όμως με οδηγό την εξαιρετική άμυνα και χάρη στα ηγετικά προσόντα του Βασίλη Σπανούλη, η επίσημη αγαπημένη επέστρεψε από διαφορά 10 πόντων και έριξε στο καναβάτσο τη γηπεδούχο, Κροατία, της οποίας επιβλήθηκε με 72-70.

O “Κill Bill” ήταν ο άνθρωπος που έλειψε όσο κανείς στο Παγκόσμιο, πέρσι, και σήμερα κατέδειξε το γιατί. Με συνεχόμενα μεγάλα σουτ και θανατηφόρες ασίστ ήταν αυτος που γύρισε το παιχνίδι σε συνδυασμό με την κίνηση ματ του Φώτη Κατσικάρη να στηριχθεί στην πεντάδα των Σπανούλη, Σλούκα, Ζήση, Πρίντεζη και Μπουρούση.

Ο Σπανούλης τελείωσε το ματς με 16 πόντους, 4 ριμπάουντ και 6 ασίστ, με την τριάδα των Πρίντεζη (13π.-4ρ.), Μπουρούση (10π.-4ρ.-5ασ.) και Κουφού (11π.-9ρ.) να τον πλαισιώνει. Από τους Κροάτες, διακριθέντες ήταν οι Κρούνοσλαβ Σιμόν κα Ρόκο Ούκιτς, με 18 και 14 πόντους, αντίστοιχα.

Η Ελλάδα ξεκίνησε νωχελικά τόσο στην επίθεση όσο και στην άμυνα κάτι που εκμεταλλεύτηκαν οι Κροατές, που κυριάρχησαν στα ριμπάουντ και προηγήθηκαν με 2-6 (στο 3’) και 3-8, λίγο αργότερα. Ο Φώτης Κατσικάρης κάλεσε εσπευσμένα τάιμ άουτ για να αφυπνίσει τους παίκτες του, που έδειχναν εξαιρετικά άνευροι. Όμως δεν άλλαξε τίποτα τα επόμενα λεπτά. Οι Κροάτες έπαιζαν πολύ καλή άμυνα και επιθετικά ήταν πιο συνεπείς από την εθνική μας, με αποτέλεσμα να προηγηθούν με 6 πόντους (7-13 στο 5’).

Ο Σπανούλης, με ένα τρίποντο και ½ βολές, απάντησε και μείωσε στους 2 (11-13 στο 7’). Όμως η επιθετική δυστοκία των διεθνών ήταν παροιμιώδης και παρά τις συνεχείς καλές άμυνας, δεν μπορέσαμε να πλησιάσουμε περαιτέρω. Αντιθέτως, δεχτήκαμε πόντους από Ζόριτς και Σιμόν (3π.) για να ανοίξει η ψαλίδα στους 7 (11-18 στο 9:30), προτού ο Κουφός διαμορφώσει το 13-18, της εναρκτήριας περιόδου.

Η αρχή του δεύτερου δεκαλέπτου χαρακτηρίστηκε από την κυριαρχία του Κώστα Κουφού στους αιθέρες, χωρίς να αλλάξει χέρια το προβάδισμα και τη διαφορά να μένει στο -2 (20-22 στο 13’) πριν την τρίποντη βόμβα του Σιμόν (20-25). Η αστοχία μας από μακρινή απόσταση (1/11 τρ. στο πρώτο μέρος) μας πλήγωνε και δεν μας επέτρεπε να φτάσουμε ακόμα πιο κοντά ενώ παράλληλα η συγκέντρωση μας στην άμυνα δεν βρισκόταν σε υψηλά επίπεδα καθώς οι Κροάτες έβρισκαν συνεχώς τον ελεύθερο παίκτη, σημειώνοντας εύκολα καλάθια.

Η εμμονή των Ελλήνων παικτών στα τρίποντα, η έλλειψης σωστών επιλογών στην επίθεση και η ηγετική παρουσία του Σιμόν (13π. με 2/2 διπ.- 3/4 τρ.) συνετέλεσαν στο να ανοίξει η ψαλίδα στους 9 πόντους (24-33 στο 17:30). Ο Σπανούλης με τον Πρίντεζη  μείωσαν σε 28-33 (στο 18:30), που ήταν το σκορ ημιχρόνου καθώς ο Μπουρούσης έκανε βήματα, στη συνέχεια, και ο Χεζόνια δεν κατάφερε να σκοράρει μπροστά από τον Αντετοκούνμπο.

Η αμυντική αντιμετώπιση του πικ εν ρολ, από τους Κροάτες, συνέχισε να είναι άψογη με αποτέλεσμα η εθνική μας να εγκλωβίζεται εύκολα και να μη βρίσκει –πλην ελαχίστων εξαιρέσεων- εύκολα καλάθια. Στην άλλη πλευρά του παρκέ ο Τόμιτς και κυρίως ο Σάριτς τραβούσαν το κουπί και η διαφορά αυξήθηκε, για πρώτη φορά, στο +10 (30-40 στο 22:30).

Ο Κατσικάρης κάλεσε τάιμ άουτ και η ανταπόκριση των διεθνών μας ήταν άμεση. Ο Πρίντεζης χτύπησε από το τρίποντο και στη συνέχεια παρεμπόδισε την πάσα του Χεζόνια, ο Αντετοκούνμπο βρέθηκε με τη μπάλα στα χέρια και την επέστρεψε στον πάουερ φόργουορντ του Ολυμπιακού και εκείνος κάρφωσε εντυπωσιακά για το 35-40 στο 23’).

Οι Κροάτες όμως συνέχισαν το βιολί τους ήτοι να πυροβολούν ασταμάτητα από τα 6.75μ., επαναφέροντας την απόσταση στους 10 πόντους (39-49 στο 25’), δια χειρός Χεζόνια, ενώ το τέταρτο φάουλ του Αντετοκούνμπο, προσέθεσε ακόμα έναν πονοκέφαλο στον Κατσικάρη.

Η ψαλίδα παρέμεινε σε αυτά τα επίπεδα για τα επόμενα λεπτά ενώ έφθασε μέχρι και το -7 (46-53 στο 28:30) μετά από τρεις εύστοχες βολές που κέρδισε ο Σπανούλης αλλά εκτέλεσε ο Μάντζαρης καθώς ο πρώτος αναγκάστηκε να βγει εκτός, από τους διαιτητές, λόγω ενός χτυπήματος που δέχτηκε πάνω στο φάουλ. Εν τέλει, η εθνική μας κατάφερε να μπει στην τελευταία περίοδο, ούσα πίσω με 6 πόντους (51-57) ύστερα από καλάθι του Κουφού (και ωραία ασίστ του Ζήση) που πρόλαβε την κόρνα.

Οι ολιγωρίες στην άμυνα συνεχίζονταν ενώ επιθετικά, δράση ανέλαβαν οι έμπειροι της ομάδας πηγαίνοντας σε ατομικές ενέργειες κάτι το οποίο απέδωσε, εν μέρει. Αρχικά ο Ζήσης και εν συνεχεία ο Σπανούλης με έξι σερί πόντους (τρίπονται και τρεις βολές) έριξαν τη διαφορά στο καλάθι (59-61 στο 34′)!

Ο Kill Bill το είχε πάρει πάνω του και συνέχισε με μια εξαιρετική ασίστ στον Μπουρούση και ένα μεγάλο τρίποντο για να δώσει στη διαφορά την ελάχιστη τιμή της (64-65), με 4:24 να απομένουν στον αγώνα, ο οποίος απέκτησε νέα τροπή. Μετά το τάιμ άουτ του Περάσοβιτς, η πίεση των διεθνών μας στην επαναφορά ώθησε τους Κροάτες στο λάθος για να έρθει ο Σλούκας, στη συνέχεια, και να βάλει για πρώτη φορά την εθνική μπροστά (66-65 στο 36′).

Το μομέντουμε είχε αλλάξει κάτι που φαινόταν ξεκάθαρα στο παρκέ με την πεντάδα των Σπανούλη, Ζήση, Σλούκα, Πρίντεζη και Μπουρούση να αποτελούν τον συνδυασμό που άλλαξε τον ρου της αναμέτρησης. Οι Κροάτες έμοιαζαν σαστισμένοι ενώ οι διεθνείς μας πατούσαν καλύτεροι και έδειχναν σίγουροι σε κάθε κίνηση τους. Ένα μεγάλο και δύσκολο καλάθι του Μπουρούση, μπροστά από τον Τόμιτς καθώς και δύο καλάθια του Πρίντεζη, μετά από πάσες των Σπανούλη-Σλούκα, έδωσαν στην Ελλάδα το μεγαλύτερο της προβάδισμα (72-67 στο 38:30).

Ο Σιμόν ευστόχησε στις βολές και εν συνεχεία ο Μπουρούσης έκανε λάθος αλλά το διόρθωσε σώζοντας την κατοχή μετά από άστοχο τρίποντο του Χεζόνια. Ο Σπανούλης αστόχησε, στη συνέχεια, από μακρινή απόσταση ο Σιμόν έχασε εσκεμμένα τη δεύτερη βολή πήρε το ριμπάουντ, αστόχησε και η νίκη κατέληξε στη γαλανόλευκη.

Τα δεκάλεπτα: 13-18, 28-33, 51-57, 72-70.
ΕΛΛΑΔΑ (Κατσικάρης): Μπουρούσης 10 (4ρ.-5ασ.), Ζήσης 7, Σπανούλης 16 (3/6τρ.-4ρ.-6ασ), Καλάθης 2, Περπέρογλου, Σλούκας 2, Καϊμακόγλου, Κουφός 11 (9ρ.), Πρίντεζης 13 (1), Παπανικολάου 2, Μάντζαρης 3, Αντετοκούνμπο 6.
ΚΡΟΑΤΙΑ (Περάσοβιτς): Τόμιτς 9, Ρούντεζ, Στίπτσεβιτς, Σάριτς 11 (1), Ούκιτς 14 (2), Σιμόν 18 (3), Ντρέιπερ 2, Ζόριτς 8, Χεζόνια 8 (2).

Περισσότερα σχετικά άρθρα
  • mamba forever

    Mamba Forever

    “ΡΕ ΠΕΘΑΝΕ Ο ΚΟΜΠΙ”… Αυτό είναι το πρώτο μήνυμα που διαβάζω, ανοίγοντας το κινητό με…
  • battle for la

    Double Impact (vid, pics)

    Εάν κάτι έγινε διακριτό μέσα από τη φετινή free agency (πέραν της δραστικής αλλαγής “…
  • panathinaikos verolino1

    Όταν έγινε “πεντάστερος” (vid)

      Σήμερα συμπληρώνονται 10 χρόνια από την προσθήκη ακόμα ενός αστεριού, του πέμπτου, …
Περισσότερα από Νίκος Χροναίος
Περισσότερα σε Eurobasket

Δειτε επισης

Ευρωμπάσκετ 2025: Οι ομάδες της προκριματικής φάσης

Αυτές είναι οι ομάδες που θα λάβουν μέρος στην προκειματική φάση του Ευρωμπάσκετ 2025. Συμ…