Κεντρική Eurobasket Αστεία πράγματα

Αστεία πράγματα

fyrom greece eurobasket 2015 ant1

fyrom-greece-eurobasket-2015-ant1

Υπήρξε επαρκής εξήγηση για το “τουβλάκι” του ΑΝΤ-1. Σύμφωνα με το Προεδρικό Διάταγμα (77/2003 άρθρο 2, παράγραφος 33) απαγορεύεται η αναφορά ως “Μακεδονία” ή MKD των Σκοπίων, τα οποία αναγνωρίζονται μόνο ως FYROM από την Ελλάδα και την κείμενη νομοθεσία. Μάλιστα, δύο φορές στο πρόσφατο παρελθόν (μία το 2013 και μία το 2014) -αμφότερες για ποδοσφαιρικούς αγώνες- ο OTE TV είχε δεχθεί σύσταση, επειδή ανέφερε στη μετάδοση στην κάρτα τα Σκόπια ως MKD.

Κάτω από αυτό το Προεδρικό Διάταγμα και την πίεση των απανταχού Ελλήνων, που δεν τους αρέσει να βλέπουν το MKD, μπήκε το υπέροχο τουβλάκι. Και; Τόσο τα Ηνωμένα Έθνη, όσο και η Ολυμπιακή Επιτροπή, έχουν αναγνωρίσει ως σύμβολο των Σκοπίων το MKD. Όπως και αν γράφουμε εμείς στο εσωτερικό την ονομασία τους, σε όλο τον υπόλοιπο πλανήτη, η εικόνα έχει και την “κομμένη” από εμάς ονομασία.

Θυμάμαι σαν τώρα, στο φιλικό με την Τουρκία, είχε γίνει σάλος (μέχρι και ο Γιώργος Βασιλακόπουλος είχε πάρει οργισμένη θέση), επειδή αναγράφηκε η Εθνική μας ως “γιουνάν” από την τουρκική τηλεόραση. Και τότε όλοι έλεγαν -με το δίκιο τους- ότι οφείλουν οι Τούρκοι να μας αναφέρουν με την ονομασία, η οποία μας συνοδεύει.

Πότε είχαμε δίκιο, τότε ή τώρα; Το να σβήνουμε εμείς (με τουβλάκι) την ονομασία που βλέπει όλος ο κόσμος, είναι αστείο. Είναι απρόσφορο μέσο. Και κανένα Προεδρικό Διάταγμα δεν μπορεί να αλλάξει το γεγονός, ότι στο συγκεκριμένο κομμάτι έχουμε ηττηθεί σε επίπεδο διπλωματίας.

Όπως και να ‘χει, προσωπικά αδιαφορώ για το πώς θα λένε τη χώρα τους, όπως αδιαφορώ και για τις αποδοκιμασίες στον Εθνικό μας Ύμνο, αλλά και για τα “κιτςMAKEDONIA που φορούσαν ως μια αποτυχημένη εκδοχή περικεφαλαίας. Η απάντησή μας, χωρίς καμιά εθνικιστική έξαρση, ήταν 20 πόντοι στο κεφάλι, με ή χωρίς πανοπλία.

Γιατί στο Ζάγκρεμπ είχαμε να επιλύσουμε αθλητικές διαφορές. Τις όποιες πολιτικές, ας τις λύσουν οι αρμόδιοι, που πάντως -κατά κανόνα- χάνουν με κατεβασμένα χέρια…

Περισσότερα σχετικά άρθρα
Περισσότερα από Γιώργος Κογκαλίδης
Περισσότερα σε Eurobasket

Δειτε επισης

Ευρωμπάσκετ 2025: Οι ομάδες της προκριματικής φάσης

Αυτές είναι οι ομάδες που θα λάβουν μέρος στην προκειματική φάση του Ευρωμπάσκετ 2025. Συμ…