Κεντρική Ελλάδα Εθνικές Ολλανδία – Ελλάδα 80-92

Ολλανδία – Ελλάδα 80-92

kalathis acropolis ollandia

kalathis-acropolis-ollandia

Πραγματοποιώντας, για ακόμα μια φορά, εντυπωσιακή εμφάνιση, η Εθνική μας ομάδας επιβλήθηκε της Ολλανδίας με 92-80 στο πρώτο της παιχνίδι στα πλαίσια του τουρνουά “Ακρόπολις“. Η “επίσημη αγαπημένη” ήταν άψογη επιθετικά καθ’ όλη τη διάρκεια της αναμέτρησης αλλά στο πρώτο μέρος χώλαινε αμυντικά, με αποτέλεσμα να δεχθεί 40 πόντους και να σκοράρει 48. Στην επανάληψη, όμως, επέστρεψε στα αμυντικά στάνταρ που θαυμάσαμε στις προηγούμενες φιλικές της αναμετρήσεις, πάτησε γκάζι και με ένα φοβερό σερί 14-0 (και επιμέρους 26-15), κλείδωσε από νωρίς την υπόθεση νίκη.

Σε μεγάλα κέφια ο Γιάννης Αντετοκούνμπο, που σημείωσε 22 πόντους και κατέβασε 6 ριμπάουντ, με τους Νίκο Ζήση, Γιάννη Μπουρούση, Γιώργο Πρίντεζη και Νικ Καλάθη να τον πλαισιώνουν, έχοντας 10 πόντους έκαστος, δείγμα της πολυφωνίας που χαρακτηρίζει την εθνική μας ομάδα. Από πλευράς Ολλανδών, διακριθέντες ήταν οι Σάρλον Κλοφ και Κες Άκερμπομ, με 17 και 16 πόντους, αντίστοιχα.

Η αφετηρία της εθνικής μας ήταν δυναμική, με εξαιρετική επιθετική λειτουργία και αποτελεσματικότητα αλλά ως βασικό όπλο την πιεστική άμυνα, κατάφερε να χτίσει γρήγορα διψήφια διαφορά (4-14), θέτοντας τον τόνο του αγώνα. Ωστόσο κάποια λάθη μας έδωσαν στην Ολλανδία την ευκαιρία να μειώσει στους 7 (18-25) στο τέλος του πρώτου δεκαλέπτου.

Η εθνική μας συνέχισε να διατηρεί την υπεροχή και μετά από το -5 (24-29), στο οποίο πλησίασε η Ολλανδία, ανέβασε στροφές στην άμυνα και βρήκε ρυθμό και στην άλλη πλευρά του παρκέ, χτίζοντας ξανά διαφορά ασφαλείας (26-34).

Η συνέχεια δεν ήταν καλή για τη γαλανόλευκη. Οι Ολλανδοί επωφελήθηκαν σχεδόν όλες τις αμυντικές ολιγωρίες της εθνικής μας, χτύπησαν στα μις ματς και κατάφεραν να πλησιάσουν στο καλάθι (33-35 στο 16’). Η αύξηση της αμυντικής απόδοσης ήταν αυτή που έδωσε ξανά ξεκάθαρο προβάδισμα στην Ελλάδα και με σύμμαχο τόσο την καλή κυκλοφορία όσο και τη συνέπεια από τις βολές, πήγε στα αποδυτήρια με υπεροχή 8 πόντων (40-48).

Με διαφορετικό πρόσωπο κατέβηκε στην επανάληψη η επίσημη αγαπημένη. Οι διεθνείς μας βελτιώθηκαν στην άμυνα και μεσώ αυτής πήραν ώθηση και επιθετικά, βρήκαν εύκολα το δρόμο προς το καλάθι χάρη στην καλή κυκλοφορία που αποσυντόνισε την άμυνα των Ολλανδών και έδωσε μερικά εύκολα καλάθια, καταφέρνοντας να τρέξουν σερί 16-0, στα πρώτα πέντε λεπτά της τρίτης περιόδου και να εκτοξεύσουν τη διαφορά στο +24 (40-64)!

Στα χάιλαϊτς η επιβλητική τάπα του Μπουρούση που οδήγησε σε ένα εντυπωσιακό κάρφωμα του Αντετοκούνμπο (40-52 στο 21′) καθώς και μια, εξαιρετικής διορατικότητας, πάσα του Σπανούλη στον Έλληνα σέντερ, που σμπαράλια στην αμυντική διάταξη των Ολλανδών και ο Μπουρούσης βρέθηκε μόνος με το καλάθι (40-64 στο 25′).

Η εικόνα δεν άλλαξε καθώς η γαλανόλευκη ήταν απροσπέλαστη αμυντικά, έλεγχε τα ριμπάουντ και επιθετικά έβρισκε πάντα τον τρόπο να σκοράρει, με αποτέλεσμα η ψαλίδα να ανοίξει μέχρι και το +26 (48-74 στο 28′), που ήταν η μεγαλύτερη τιμή της στον αγώνα. Εν τέλει, το τρίτο δεκάλεπτο έκλεισε με τους Ολλανδούς να μειώνουν στους 19 πόντους (55-74).

Το ίδιο μοτίβο και στην τελευταία περίοδο. Η εθνική μας δεν επέτρεψε στους φιλοξενούμενους να πλησιάσουν ποτέ απειλητικά αλλά η χαλάρωση, κυρίως στον επιθετικό τομέα, στο τέλος επέφερε τη μείωση της διαφοράς στο τελικό -12 (80-92).

Τα δεκάλεπτα: 18-25, 40-48, 55-74, 80-92.
ΟΛΛΑΝΔΙΑ (Χέλφτερεν): Ουίλιαμς 8, Γ. Ντε Γιονγκ 7, Κλοφ 17, Χεράζι, Άκερμπουμ 16, Σάφτενααρ 9, Ν. Ντε Γιονγκ 6, Σμόλντερς 8, Νορέλ 6, Σλάγκτερ 3.
ΕΛΛΑΔΑ (Κατσικάρης): Μπουρούσης 10 (8ρ.), Ζήσης 10 (6ας.), Σπανούλης 9 (5ας.), Καλάθης 10, Περπέρογλου 6, Σλούκας 2, Αντετοκούνμπο 22 (6ρ), Καϊμακόγλου, Κουφός 8, Πρίντεζης 10, Παπανικολάου 5, Μάντζαρης.

Περισσότερα σχετικά άρθρα
  • mamba forever

    Mamba Forever

    “ΡΕ ΠΕΘΑΝΕ Ο ΚΟΜΠΙ”… Αυτό είναι το πρώτο μήνυμα που διαβάζω, ανοίγοντας το κινητό με…
  • battle for la

    Double Impact (vid, pics)

    Εάν κάτι έγινε διακριτό μέσα από τη φετινή free agency (πέραν της δραστικής αλλαγής “…
  • panathinaikos verolino1

    Όταν έγινε “πεντάστερος” (vid)

      Σήμερα συμπληρώνονται 10 χρόνια από την προσθήκη ακόμα ενός αστεριού, του πέμπτου, …
Περισσότερα από Νίκος Χροναίος
Περισσότερα σε Εθνικές

Δειτε επισης

Οι κλήσεις της Εθνικής Παίδων

Η ΕΟΚ έκανε γνωστούς τους παίκτες, που κλήθηκαν στην Εθνική Παίδων Διήμερο προπονητικού χα…