Κεντρική Eurobasket “Να γίνει κάτι καλό”

“Να γίνει κάτι καλό”

Giannis Athinaiou Ethniki Andron Andres

Giannis Athinaiou-Ethniki Andron-Andres

Ο Γιάννης Αθηναίου δεν θα συνεχίσει να προπονείται με την Εθνική Ομάδα Ανδρών, καθώς, ο Βασίλης Σπανούλης επανήλθε πλήρως στις προπονήσεις της “επίσημης αγαπημένης“. Ο γκαρντ του Ολυμπιακού, μίλησε στον Ραδιοφωνικό Σταθμό “Sport24 Radio 103.3” σχολιάζοντας την παρουσία του στην Εθνική ομάδα, ενώ δεν παρέλειψε να αναφερθεί σε όσα συνάντησε φέτος, αλλά και αυτά που μπορεί να περιμένει ο κόσμος, από το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα.

Αναλυικά όσα δήλωσε:
Για το χρόνο ξεκούρασης που έχει πλέον μετά το “κόψιμό” του από την Εθνική: “Μένουν πέντε ημέρες μέχρι να ξεκινήσω την προετοιμασία με τον Ολυμπιακό και όσο προλάβω θα ξεκουραστώ και θα… γεμίσω μπαταρίες διότι μας περιμένει ένας δύσκολος χειμώνας”.

Για το γεγονός πως ήταν σχεδόν δεδομένο ότι θα αποχωρούσε από την Εθνική, μόλις “έμπαινε” στις προπονήσεις ο Βασίλης Σπανούλης: “Είναι σημαντικό και τιμητικό για έναν αθλητή να είναι στην Εθνική ομάδα και να συμμετέχει στην προετοιμασία. Μόνο κέρδη και εμπειρίες μπορεί να σου προσφέρει αυτό. Όπως και πέρσι, έτσι και φέτος για εμένα ήταν πολύ σημαντική η κλήση στην ομάδα, διότι ήταν μία επιβράβευση των κόπων όλης της χρονιάς. Ο κόουτς με είχε ενημερώσει από την αρχή για το τι θέλει να κάνω. Εγώ δεν είχα στο μυαλό μου το λόγο που κλήθηκα στην ομάδα και από τη στιγμή που έπαιρνα μέρος στις προπονήσεις είχα στόχο να δίνω τον καλύτερο μου εαυτό. Έτσι έχω μάθει να λειτουργώ, είτε πρόκειται για την Εθνική, είτε για το σύλλογο που αγωνίζομαι και δεν θα μπορούσα να κάνω διαφορετικά τώρα”.

Για τις διαφορές στην προετοιμασία της ομάδας σε σχέση με πέρσι: “Υπάρχουν αρκετές με βασικότερη το χρόνο της προετοιμασίας. Πέρσι είχαμε περισσότερο χρόνο για να βρούμε τις… ανάσες μας, πηγαίνοντας στο Καρπενήσι, όπου κάναμε αρκετή αερόβια άσκηση που είναι πολύ σημαντικό για τους παίκτες, όταν προέρχονται από περίοδο ξεκούρασης, έπειτα από μία κουραστική σεζόν. Φέτος, ο κόουτς ζήτησε οι παίκτες να έρθουν όσο πιο έτοιμοι γίνεται σε αυτό το κομμάτι, διότι δεν υπήρχε ο χρόνος και η ομάδα δεν πήγε στο Καρπενήσι. Είχαμε λίγες ημέρες δουλειάς στο ΟΑΚΑ μέχρι να ξεκινήσουν τα τουρνουά και εκτός από τη δουλειά που έγινε σε τακτικό επίπεδο προσπαθήσαμε να βρούμε… ανάσες από τα “διπλά” που κάναμε. Αυτή ήταν η σημαντικότερη διαφορά, καθώς οι παίκτες μπήκαν αμέσως στα θέματα τακτικής”.

Για το τί διαφορετικό πρέπει να περιμένουμε από την ομάδα φέτος: “Η Εθνική είναι υπερπλήρης και είναι μία καλή ευκαιρία για να γίνει κάτι καλό, χωρίς αυτό να αποτελεί λόγο άγχους για τους παίκτες. Είναι δεδομένο ότι και οι δώδεκα που θα πάνε στο Ευρωμπάσκετ θα δώσουν τον καλύτερο εαυτό για τη χώρα μας. Υπάρχει πολύ ταλέντο και στο προπονητικό επιτελείο, αλλά και στην ομάδα. Πολλές φορές η διάκριση είναι θέμα και συγκυριών και τύχης, που παίζουν μεγάλο ρόλο στο μπάσκετ. Επίσης, το επίπεδο των προπονήσεων έχει ανέβει πάρα πολύ και η ομάδα μας είναι πλήρης. Δε λείπει κανένας παίκτης από αυτούς που θα μπορούσαν να είναι παρόντες. Αυτό ανεβάζει και το επίπεδο της προπόνησης και την κάνει πιο ανταγωνιστική. Υπάρχει πολύ ταλέντο και τρομερή εμπειρία στο υψηλότερο επίπεδο και αυτό είναι σημαντικό. Μένει λοιπόν, ο κόουτς, που είναι ο καθ” ύλην αρμόδιος, να “δέσει” την ομάδα, κάτι που γίνεται μέρα με την ημέρα περισσότερο. Άλλωστε, το προπονητικό επιτελείο έχει την εμπειρία για να παρουσιάσει την ομάδα πιο έτοιμη και δυνατή”.

Για τον Γιάννη Αντετοκούνμπο: “Ο Γιάννης είναι τρομερό ταλέντο, με σωματικά προσόντα που δεν τα βρίσκεις εύκολα όχι μόνο στην Ευρώπη, αλλά και το ΝΒΑ. Σε σχέση με πέρσι είναι πιο δυνατός και… διαβάζει καλύτερα το παιχνίδι. Βέβαια, το πιο σημαντικό είναι ότι έχει μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση και αισθάνεται καλύτερα σε σχέση με πέρσι και αυτό είναι που κάνει όλη τη διαφορά και τον έχει ανεβάσει επίπεδο”.

Για το αν έχουν σκεφτεί ποιοι θα είναι οι βασικοί αντίπαλοι για την Εθνική: “Οι προπονητές δε μας άφηναν να σκεφτούμε άλλες ομάδες. Η Εθνική θα προετοιμαστεί για να αντιμετωπίσει όλες τις ομάδες με τον ίδιο τρόπο. Έτσι έχουν μάθει και οι παίκτες, ανεξαρτήτως ομάδας και αντιπάλου. Αυτό είναι άλλωστε και μέσα στη φιλοσοφία των προπονητών και ο κόουτς δε θα αφήσει τα παιδιά να σκεφτούν διαφορετικά”.

Περισσότερα σχετικά άρθρα
Περισσότερα από Σταύρος Ιωακείμ
Περισσότερα σε Eurobasket

Δειτε επισης

Ευρωμπάσκετ 2025: Οι ομάδες της προκριματικής φάσης

Αυτές είναι οι ομάδες που θα λάβουν μέρος στην προκειματική φάση του Ευρωμπάσκετ 2025. Συμ…