Κεντρική Ελλάδα Εθνικές Ελλάδα – Ρωσία 80-65

Ελλάδα – Ρωσία 80-65

spanoulis Ethniki Andron

spanoulis-Ethniki Andron

Ασταμάτητη…
Πραγματοποιώντας ακόμα μια εκπληκτική εμφάνιση, η Εθνική Ανδρών επιβλήθηκε της Ρωσίας με 80-65, στον τελικό του φιλικού τουρνουά της Ξάνθης και έδειξε πως γίνεται αισθητά καλύτερη, από παιχνίδι σε παιχνίδι. Η “επίσημη αγαπημένη“, που αγωνίστηκε χωρίς Αντετοκούνμπο και Αγραβάνη, στηρίχθηκε, για ακόμα μια φορά, στην εξαιρετική της αμυντική προσήλωση, ήταν ιδιαίτερα αποτελεσματική με την πίεση της σε όλο σχεδόν το παρκέ και όταν η επιθετική κυκλοφορία βελτιώθηκε και η συνέπεια αυξήθηκε, η διαφορά ξέφυγε, κυρίως στην τελευταία περίοδο όταν έτρεξε επιμέρους 24-11!

Πέντε παίκτες σημείωσαν διψήφιο αριθμό πόντων, από το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα, προεξάρχοντων των Γιάννη Μπουρούση και Γιώργου Πρίντεζη, που είχαν από 16, έκαστος, με τον Κώστα Κουφό να ακολουθεί, σκοράροντας 14 και κατεβάζοντας 11 ριμπάουντ ενώ καταλυτικός ήταν ο Νίκος Ζήσης (11π-3ρ.) που γύρισε το μομέντουμ του αγώνα. Εκ των Ρώσων, εξαιρετικό παιχνίδι έκανε ο Σεμέν Αντόνοφ, που σημείωσε 27 πόντους με 5/5 τρίποντα! Από αυτούς τους 22 σκόραρε στο πρώτο ημίχρονο, γεγονός που καταδεικνύει πως η Ελλάδα κατάφερε να τον περιορίσει στην επανάληψη.

Η Εθνική πραγματοποίησε ιδανική αφετηρία και με μπροστάρη τον Σπανούλη, προηγήθηκε με 7-0, στα πρώτα δύο λεπτά του αγώνα. Ο Εβγκένι Πασούτιν κάλεσε τάιμ άουτ και η εικόνα της αναμέτρησης άλλαξε άρδην. Οι Ρώσοι βελτιώθηκαν αμυντικά και, κυρίως, επιθετικά, οι Έλληνες δεν έβαζαν τα σουτ και ως αποτέλεσμα, απάντησαν με σερί 12-0 (!) για να προηγηθούν με 12-7, στο 6’. Η είσοδος του Μπουρούση ισορρόπησε την κατάσταση και με αυτόν οδηγό, η εθνική μας κατάφερε να πλησιάσει στον πόντο εις διπλούν (15-16 στο 8:30 και 17-18 στο 9’) αλλά όχι και να ισοφαρίσει ή να περάσει μπροστά στο σκορ.

Η επιθετική άμυνα της Ελλάδας πήρε ξανά μπροστά, στη δεύτερη περίοδο, και οι ισορροπίες άλλαξαν εκ νέου. Με πίεση σε όλο σχεδόν το παρκέ οι Ρώσοι πάσχιζαν να περάσουν το κέντρο ενώ ακόμα και τις λιγοστές φορές που βρήκαν αμαρκάριστο σουτ δεν ήταν αποτελεσματικοί. Οι διεθνείς μας δεν ήταν, όμως, αναλόγως συνεπείς και στον επιθετικό τομέα, καθώς παρ’ ότι η κυκλοφορία ήταν πολύ καλή, η δυστοκία δεν άφησε το ελληνικό συγκρότημα να προηγηθεί με περισσότερους από 5 πόντους (32-27 στο 17’).

Στο τελευταίο δίλεπτο, όμως, και κυρίως λόγω της εισόδου του Σπανούλη, η ελληνική ομάδα κατάφερε να μετουσιώσει την εξαιρετική της αμυντική επίδοση με καλάθια και να προηγηθεί με 7 πόντους (37-30 στο 19’), ελέγχοντας πλήρως το ματς. Όμως, με τον ασταμάτητο Αντόνοφ (22 πόντοι στο πρώτο εικοσάλεπτο), να την καθοδηγεί, η Ρωσία κατάφερε να πλησιάσει στο -4 (3935), πριν την ολοκλήρωση του πρώτου μέρους.

Η επιθετική δυστοκία, κυρίως από το τρίποντο, συνέχισε να χαρακτηρίζει την εθνική μας ομάδας και στην επανάληψη, με αποτέλεσμα να μην καταφέρουμε να σπάσουμε τη ζώνη των Ρώσων. Στα πρώτα τρία λεπτά η Ελλάδα είχε σημειώσει μόνο δύο πόντους από βολές ενώ οι Ρώσοι, με Πατέεφ και ακόμα ένα τρίποντο του Αντόνοφ, πλησίασαν στον πόντο (41-40) και λίγο αργότερα, κατάφεραν να επανακτήσουν το προβάδισμα (45-46 στο 26’), ύστερα από πολλή ώρα, με τον ασύλληπτο, Αντόνοφ!

Η κυκλοφορία μας βελτιώθηκε στη συνέχεια, και μετά το τάιμ άουτ του Κατσικάρη, με αποτέλεσμα να ξαναπάρουμε την πρωτοκαθεδρία με τρίποντο του Ζήση (50-48 στο 27′) και έπειτα, οι ΠρίντεζηςΣλούκας δεν λάθεψαν από τις βολές και ο Ζήσης ήρθε, με ένα δύσκολο καλάθι, να κάνει το 56-52 (στο 29′), όμως ο Βοροντσέβιτς πρόλαβε την κόρνα για να διαμορφώσει το 56-54, της τρίτης περιόδου.

Με τον Μπουρούση να δεσπόζει στο “5” μοιράζοντας εξαιρετικές πάσες και τον Παπανικολάου να δίνει ενέργεια, η Ελλάδα βρήκε ρυθμό (και μέσω της άμυνας) καταφέρνοντας να δώσει στη διαφορά τη μεγαλύτερη τιμή της, μέχρι εκείνη τη στιγμή, και δη το +9 (63-54 στο 32′) ενώ λίγα λεπτά αργότερα, έφθασε σε διψήφιο νούμερο (68-58 στο 33′), με τον καταλυτικό Ζήση. Η κυριαρχία της “γαλανόλευκης” ήταν απόλυτη και προερχόταν από την γρανιτένια άμυνα που έδινε ώθηση και στην επίθεση, με την κυκλοφορία να έχει βελτιωθεί αισθητά. Ως αποτέλεσμα, η ψαλίδα άνοιξε στους 14 πόντους (73-59 στο 35′). Τα τελευταία λεπτά αποτέλεσαν έναν μονόλογο της εθνικής μας, η οποία επέβαλε τον νόμο της πλήρως και έφθασε στο θετικό αποτέλεσμα χωρίς να απειληθεί.

Τα δεκάλεπτα: 17-18, 39-35, 56-54, 80-65.
ΕΛΛΑΔΑ (Κατσικάρης): Μπουρούσης 16, Ζήσης 11 (2), Σπανούλης 11, Καλάθης, Περπέρογλου 1, Σλούκας 8, Καϊμακόγλου 3, Κουφός 14, Πρίντεζης 16, Παπανικολάου, Μάντζαρης.
ΡΩΣΙΑ (Πασούτιν): Ζούμπκοφ 10, Μπαμπούριν, Πατέεφ 4, Φριντζόν, Βιάλτσεφ 1, Αντόνοφ 27 (5/5 τρ.), Μόνια 2, Κβοστόφ 4, Πονκρασόφ 5 (1), Βοροντσέβιτς 6, Ντεσιάτνικοφ 2, Κουρμπάνοφ 4.

Περισσότερα σχετικά άρθρα
  • mamba forever

    Mamba Forever

    “ΡΕ ΠΕΘΑΝΕ Ο ΚΟΜΠΙ”… Αυτό είναι το πρώτο μήνυμα που διαβάζω, ανοίγοντας το κινητό με…
  • battle for la

    Double Impact (vid, pics)

    Εάν κάτι έγινε διακριτό μέσα από τη φετινή free agency (πέραν της δραστικής αλλαγής “…
  • panathinaikos verolino1

    Όταν έγινε “πεντάστερος” (vid)

      Σήμερα συμπληρώνονται 10 χρόνια από την προσθήκη ακόμα ενός αστεριού, του πέμπτου, …
Περισσότερα από Νίκος Χροναίος
Περισσότερα σε Εθνικές

Δειτε επισης

Προολυμπιακό Τουρνουά : Συνεχίζεται η διάθεση εισιτηρίων!

Συνεχίζεται η προπώληση των εισιτηρίων για το Προολυμπιακό Τουρνουά. Οι μέρες για το Προολ…