Κεντρική Basket League ΠΑΟΚ Από μικρό παιδί

Από μικρό παιδί

Vasileiadis pilaia

Vasileiadis-pilaia

Ο Κώστας Βασιλειάδης επέστρεψε στον ΠΑΟΚ (Βασιλειάδης, η επιστροφή) και οι άνθρωποι της ΚΑΕ δημιούργησαν ένα αφιέρωμα για τον έμπειρο αθλητή και τη σχέση του με το “Δικέφαλο του Βορρά”.

Ξεκινά από τη γέννησή του και τα πρώτα του βήματα ως και την καταξίωσή του τόσο με τη φανέλα του ΠΑΟΚ όσο και άλλων συλλόγων.

Αναλυτικά:
“H σχέση του Κώστα Βασιλειάδη με τον ΠΑΟΚ δεν είναι μία απλή σχέση ομάδας-αθλητή. Γεμάτος με έντονα συναισθήματα για τον ΠΑΟΚ από μικρό παιδί, προτού ακόμη πάρει την μεταγραφή του για τον «Δικέφαλο» το καλοκαίρι του 1999 και προερχόμενος από οικογένεια με ΠΑΟΚτσήδικες καταβολές, ο Κώστας Βασιλειάδης διέγραψε μία πορεία που είχε πάντα πολύ έντονο το ασπρόμαυρο χρώμα. Ακόμη κι όταν σωματικά δεν ήταν εδώ…

Γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη στις 15 Μαρτίου του 1984, αλλά μεγάλωσε στο Κιλκίς τον τόπο καταγωγής των γονιών του και την περιοχή από την οποία προέρχονται δύο ακόμη παίκτες του ΠΑΟΚ, ο Γιώργος Δέδας και ο Κώστας Χαραλαμπίδης! Ξεκίνησε την ενασχόληση με τον αθλητισμό σε ηλικία επτά ετών αλλά από το καράτε και εάν δεν τον σημάδευε ένα τραγικό περιστατικό, μπορεί να μην είχε στρέψει το ενδιαφέρον του στο μπάσκετ. Ο θάνατος του προπονητή του στις πολεμικές τέχνες Κώστα Πέτκογλου, τον συγκλόνισε και αρνήθηκε πεισματικά να ασχοληθεί ξανά με το καράτε. Ένα ακόμη έντονο συναισθηματικά περιστατικό τον οδήγησε στο μπάσκετ. Μία ομιλία του πρώτου του προπονητή, Σωκράτη Δήμα. Αυτά που άκουσε τον άγγιξαν και στα εννιά του χρόνια έστρεψε το ενδιαφέρον του στο μπάσκετ και στην ομάδα του Αετού Κιλκίς από όπου και ξεκίνησε και στην οποία πρόλαβε να παίξει μαζί με τον Γιώργο και στον Στέφανο Δέδα.

Στα 14 του και αγωνιζόμενος στο κλειστό της Καλαμαριάς σε ένα παιχνίδι τοπικών ενώσεων, προκάλεσε εντύπωση στον Άγγελο Μιχόπουλο. Ήταν Απρίλιος του 1999, όταν τον είδε ο τότε έφορος του ΠΑΟΚ και από εκεί ξεκίνησε μία διαδικασία που εν ήταν εύκολη. Ο ΠΑΟΚ κατάφερε τελικά να υπερισχύσει πολλών ομάδων που επίσης ήθελαν να τον εντάξουν στο δυναμικό τους. “Αυτό το καλοκαίρι ο Κώστας Βασιλειάδης έγινε πραγματικά το μήλον της έριδος μεταξύ διαφόρων ομάδων, όπως ο ΠΑΟΚ, ο Μαντουλίδης, ο Αίαντας Ευόσμου, οι Αμπελόκηποι, η ΜΕΝΤ, τα Λιόσια και η Γουμένισσα, αλλά προτίμησε τον ΠΑΟΚ, ανεβάζοντας ακόμη περισσότερο το ούτως ή άλλως πολυπληθές κοινό του «Δικεφάλου» στο νομό μας“, ανέφερε χαρακτηριστικά εφημερίδα του νομού Κιλκίς το Σεπτέμβριο του 1999. Ήταν η πρώτη σεζόν του Κώστα στον ΠΑΟΚ, με συμμετοχή σε παιδική και εφηβική ομάδα και μερικές προπονήσεις με την πρώτη ομάδα, για την οποία ήταν άλλωστε πολύ μικρός.

H αλήθεια είναι ότι όλα τα έκανε νωρίς ο Κώστας Βασλειάδης, για αυτό και όσα θα διαβάσετε παρακάτω, μάλλον είναι πολλά για κάποιον που είναι μόνο 31 ετών. Έκανε το ντεμπούτο του με την πρώτη ομάδα του ΠΑΟΚ, στις 16 Δεκεμβρίου του 2000, στο κλειστό της Νεάπολης και στην εκτός έδρας νίκη επί του Μακεδονικού με 92-71. Δεν έπαιξε απλά για πρώτη φορά με τον ΠΑΟΚ στην Α1, αλλά πέτυχε και τους 2 πρώτους του πόντους, από τους πολλούς που θα επακολουθούσαν με την φανέλα του «Δικεφάλου».

Το 2003 και σε ηλικία 19 ετών έγινε ο νεαρότερος αρχηγός στην ιστορία του ΠΑΟΚ, αλλά και του Ελληνικού μπάσκετ, ύστερα από απόφαση του τότε προπονητή του Μπάνε Πρέλεβιτς. Μία απόφαση την οποία δικαίωσε με την σταθερή παρουσία του στην πεντάδα της ομάδας, έχοντας τον μεγαλύτερο χρόνο συμμετοχής από όλους και για πρώτη φορά στην καριέρα του διψήφιο μέσο όρο πόντων (15,6 πόντοι ανά αγώνα).

Στη διάρκεια της σεζόν 2003-04 και σε ένα παιχνίδι του ΠΑΟΚ με το Μακεδονικό στην Κοζάνη έσπασε τα κοντέρ, όχι όμως και τα καλάθια. Είχε 7/7 τρίποντα, επίδοση που είναι η καλύτερη για παίκτη του ΠΑΟΚ από καταβολής του σουτ τριών πόντων (ακολουθεί με 6/6 ο Κώστας Χαραλαμπίδης από τον αγώνα ΠΑΟΚ – Άρης της σεζόν 2012-13), ενώ τελείωσε τον αγώνα με 31 πόντους, που αποτελούν και το ατομικό του ρεκόρ με τον ΠΑΟΚ. Ως έφηβος πάντως είχε… γράψει μεγαλύτερες επιδόσεις, όπως οι 36 πόντοι που πέτυχε στον τελικό του Πανελληνίου Σχολικού πρωταθλήματος που έγινε στην Τρίπολη το 2002, οι 33 πόντοι που σημείωσε με την Εθνική εφήβων σε έναν αγώνα με την Βουλγαρία τον Απρίλιο του 2002, ενώ με την εφηβική ομάδα του ΠΑΟΚ πέτυχε 10 τρίποντα στον αγώνα με τον ΑΓΕ Χαλκίδας και στο δρόμο για την κατάκτηση του Πανελληνίου πρωταθλήματος το 2002 στο Μεσολόγγι!

Ξεκινώντας από εκείνο το παιχνίδι στη Νεάπολη τη σεζόν 2000-01, ο Κώστας Βασιλειάδης αγωνίστηκε στον ΠΑΟΚ συνολικά σε 165 παιχνίδια πρωταθλήματος και έχει πετύχει 1851 πόντους με την φανέλα του ΠΑΟΚ στην Α1 και είναι ο τέταρτος σκόρερ στην ιστορία της ομάδας από καταβολής της Α1, πίσω από τους Πρέλεβιτς, Κόρφα και Φασούλα! Με 283 εύστοχα τρίποντα είναι ο τρίτος στην σχετική λίστα στην ιστορία του ΠΑΟΚ, μετά τον Τζον Κόρφα και τον Μπάνε Πρέλεβιτς!

Φόρεσε την φανέλα του ΠΑΟΚ σε 50 παιχνίδια Ευρωπαϊκών διοργανώσεων (με 625 πόντους) και το πρώτο από αυτά, έστω κι αν επρόκειτο για μερικά δευτερόλεπτα, ήταν σε αγώνα της Ευρωλίγκα την σεζόν 2000-01.

Η πρώτη του… θητεία στον ΠΑΟΚ ολοκληρώθηκε στο κλειστό γυμναστήριο του Αγίου Θωμά στο Μαρούσι και στον αγώνα των πλέι οφ με την τοπική ομάδα, τον Μάιο του 2005. Με προπονητή και τότε τον Σούλη Μαρκόπουλο, ο Βασιλειάδης μετά το τέλος του αγώνα, χάθηκε στις αγκαλιές των φιλάθλων του ΠΑΟΚ που είχαν βρεθεί στο γήπεδο. Μία εβδομάδα αργότερα, στην προσωπική του ιστοσελίδα ο Κώστας Βασιλειάδης έγραψε ένα αποχαιρετιστήριο μήνυμα με τον προφητικό τίτλο «Μα δεν τελειώσαμε» και συνέχισε την καριέρα του στην Ισπανία, όπου στα πλέι οφ της ίδιας σεζόν (2005-06) κατέκτησε το πρωτάθλημα με την Unicaja Malaga. Αυτός ο τίτλος είναι και ο μοναδικός που έχει κατακτήσει στην καριέρα του σε συλλογικό επίπεδο!

Με την Malaga έπαιξε και την σεζόν 2006-07 και έφτασε ως τον Φάιναλ Φορ της Ευρωλίγκα που έγινε στην Αθήνα το 2007, την επόμενη χρονιά αγωνίστηκε στον Ολυμπιακό (2007-08) και αμέσως μετά επέστρεψε στον ΠΑΟΚ. Η σεζόν 2008-09 ξεκίνησε με πολλά όνειρα και φιλοδοξίες και για τον ΠΑΟΚ, αλλά και για τον Κώστα Βασιλειάδη, που μετά από 15 επίσημα παιχνίδια πρωταθλήματος και με την 3η θέση στον πίνακα των σκόρερ, αποχώρησε από την ομάδα λόγω των δυσμενών οικονομικών και διοικητικών συνθηκών που είχαν δημιουργηθεί. Λίγο προτού αναχωρήσει από το αεροδρόμιο ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ δήλωσε με νόημα… “Δεν θα φοβηθώ να επιστρέψω στον ΠΑΟΚ“. Αυτή την φορά η επιστροφή του δεν έγινε μετά από 26 μήνες, όπως την πρώτη φορά, αλλά μετά από επτά σχεδόν χρόνια!!

Το υπόλοιπο της σεζόν 2008-09 τον βρήκε στην Ιταλία και στην Premiata Montegranaro, επέστρεψε στην Ισπανία και την σεζόν 2009-10 έκανε μία σπουδαία σεζόν με τη νεοφώτιστη Obradoiro και ακολούθησαν τρεις εντυπωσιακές σεζόν με την Bilbao. Την πρώτη χρονιά συμμετείχε σε μία καταπληκτική σεζόν που βρήκε την ομάδα του Bilbao στον τελικό του πρωταθλήματος και την επόμενη αναπόφευκτα στην Ευρωλίγκα, ενώ την σεζόν 2012-13, έφτασε ως τον τελικό του Eurocup, πραγματοποιώντας ορισμένες εξαιρετικές εμφανίσεις.

Την επόμενη χρονιά (2013-14) ο Βασιλειάδης αγωνίστηκε στην Anadolu Efes, ενώ πέρσι επέστρεψε στην Ισπανία για την Unicaja Malaga. Η λύση της συνεργασίας του με την ομάδα της Ανδαλουσίας, άνοιξε τον δρόμο για την επιστροφή του στον ΠΑΟΚ, σε μία κίνηση που δεν θα μπορούσε να περιμένει κανείς σύμφωνα με την λογική, αλλά είπαμε… Η σχέση του ΠΑΟΚ με τον Κώστα Βασιλειάδη είναι ιδιαίτερη. Και όπως δήλωσε ο ίδιος σε μία μεγάλη του συνέντευξη στην εφημερίδα Deia του Μπιλμπάο τον Νοέμβριο του 2011… “Είμαι ΠΑΟΚ από μικρός και η Θεσσαλονίκη είναι το σπίτι μου“. Καλώς επέστρεψες Κώστα…”.

Περισσότερα σχετικά άρθρα
Περισσότερα από Χάρης Δεληνικόλας
Περισσότερα σε ΠΑΟΚ

Δειτε επισης

Νεραντζάκης: «Η εικόνα μας δεν είναι αυτή που πρέπε»

Στην κακή εικόνα της ομάδας του αναφέρθηκε ο Στάθης Νεραντζάκης. Μετά την εκτός έδρας ήττα…