Κεντρική Basket League Άρης “Το Μουσείο που του αξίζει”

“Το Μουσείο που του αξίζει”

aris museum parousiasi

aris-museum-parousiasi

Το μουσείο του Άρη παρουσιάστηκε σήμερα στο Nick Galis Hall. Στο πάνελ βρέθηκαν ο Πρόεδρος της ΚΑΕ Άρης, Λευτέρης Αρβανίτης, ο Πρόεδρος των Παλαιμάχων του Άρη, Στέλιος Γκούσιος, καθώς και οι σχεδιαστές του όλου εγχειρήματος, Πέτρος Ράσογλου και Γιάννης Πέγκος.

Ο Λευτέρης Αρβανίτης, τόνισε ότι στόχος εξ’ αρχής ήταν η σύνδεση της ομάδας με την Ιστορία της, ενώ έπλεξε το εγκώμιο όλων όσων βοήθησαν. Τέλος, δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει όλους τους δωρητές και χορηγούς του έργου.

“Σας καλωσορίζω όλους. Εμείς, ακριβώς πριν από τρία χρόνια όταν ξεκινήσαμε την προσπάθειά μας να σώσουμε το καλαθοσφαιρικό τμήμα του Άρη, πέρα από τα οικονομικά και αγωνιστικά θέματα που είχαμε να λύσουμε, είχαμε ως στόχο να συνδέσουμε την Ιστορία με το τμήμα. Για διάφορους λόγους, που τους ξέρουν όλοι, η Ιστορία είχε αποσυνδεθεί από τον Άρη. Έτσι, είχαμε σκεφτεί να φτιάξουμε ένα μουσείο για τον Άρη. Ένα μουσείο για μιά μεγάλη ομάδα με τεράστια ιστορία.

Ξέραμε ότι ήθελε πολύ δουλειά και πολλούς καλούς συνεργάτες. Σαν διοίκηση, όμως εμείς, πετυχαίνουμε να βρίσκουμε σημαντικούς συνεργάτες. Έτσι, αναθέσαμε στον κ. Πέτρο Ράσογλου να δημιουργήσει το μουσείο της ομάδας μας. Ευχαριστούμε τους παλαιμάχους του Άρη. Για αυτούς έγινε όλο το μουσείο. Μας βοήθησαν και μας συμπαραστάθηκαν. Ευχαριστούμε φυσικά και τους χορηγούς μας που ήταν δίπλα μας”.

Το λόγο πήρε στη συνέχεια ο Στέλιος Γκούσιος που δήλωσε: “Καταρχάς, να ευχαριστήσω τα μέλη για τις χορηγίες τους για να γίνει αυτό το μουσείο. Τα εύσημα ανήκουν στον Πέτρο Ράσογλου που στο μουσείο της ΧΑΝΘ που επισκεφτήκαμε, μου ψιθύρισε οτι θα κάνουμε κάτι πολύ καλύτερο. Αν, όμως, δεν υπήρχαν οι παλαίμαχοι δε θα υπήρχε το μουσείο”.

Ο Πέτρος Ράσογλου, με τη σειρά του, ανέλυσε όλο τον τρόπο που κινήθηκαν οι διαδικασίες, ενώ δεν παρέλειψε να μιλήσει τόσο για τους συνεργάτες του, όσο και για τους χορηγούς. Παράλληλα, έδωσε βάση και στη συνέχεια του μουσείου και τους στόχους του.

Αναλυτικά: “Για να γίνει ενα σύγχρονο μουσείο χρειάζεται πάρα πολύ δουλειά. Οι απαιτήσεις είναι πολλαπλές. Επειδή τα τελευταία 10-15 χρόνια ασχολούμαι με διάφορα μουσεία και συναναστρεφόμενος με πολλούς ανθρώπους, πήρα τις γνώμες τους και τις απόψεις τους για να κάνουμε αυτο το μουσείο. Πριν από ενάμιση μηνα, όταν συναντήθηκα με τον Γιαννη Πεγκο, είδα οτι δεν το πίστευε το όλο εγχείρημα γιατί του είχαν μιλήσει άλλες πέντε με έξι φορές για το μουσείο και ποτέ δεν υπήρχε εξέλιξη.

Θέλω να ευχαριστήσω τους δωρητες που σε αυτόν τον δύσκολο καιρό μου εμπιστεύτηκαν τα χρήματά τους. Χωρίς τη δική τους συμβολή δε θα γινόταν τίποτα. Όμως, δε θα γινόταν τίποτα και χωρίς την πολύ καλή ομάδα που δούλεψε πολλές εργατοώρες για το μουσείο. Οι συντελεστές του μουσείου ήταν οι: Μαρία Τριανταφυλλίδου, Σωτήρης Κιοσέλογλου, Γιαννης Πέγκος, Γιώργος Καραστέργιος, Περικλής Γαλανός, Φίλιος Στάγκος, Βύρων Δασύλλας, Έλσα Παπαδοπούλου, Ιωάννα Μαυρομάτη.

Δεν είναι μόνο τα εκθέματα. Έχει πολύπλευρο χαρακτήρα το μουσείο. Σχολεία και ομάδες θα έρχονται και θα το βλέπουν και θα μαθαίνουν όχι μόνο για την Ιστορία του Συλλόγου αλλά και της πόλης. Θέλω να πω, ότι αυτό το Μουσείο ανήκει στους παλαιμάχους, τον κόσμο και τους αθλητές που φόρεσαν τη φανέλα του Άρη. Ο χώρος είναι πολύ μικρός και η ιστορία μεγάλη. Περιμένω την καλοπροαίτερτη κριτική για να συμπληρώσουμε ό,τι λείπει.

Τέλος, η ιστορία δε σταματάει, θα συνεχιστεί και ευχόμαστε με την έλευση του κ. Λάσκαρη, ότι θα προοχρήσουμε και αγωνιστικά και κοινωνικά προς την κορυφή, όπως αρμόζει στον Άρη.

Δεν ειναι η αρχη του τέλους. Είναι το τέλος της αρχής. Θα το συνεχίσουμε…”.

Για το πότε θα είαι ανοικτό: Επειδή τους θερινούς μήνες θα λειτουργεί δύο φορές την εβδομάδα. Θα μπει σε κανονικό πρόγραμμα”.

Για το κόστος: Πλησιάζει τις 30.000 ευρώ. Όλα από χορηγίες, από δωρητές.

Τέλος, το λόγο πήρε ο Γιάννης Πέγκος που μίλησε για τα εκθέματα του μουσείου, λέγοντας χαρακτηριστικά: “Όταν αποφασίσαμε την 1η Ιουλίου να γίνουν τα εγκαίνια, δεν είχαμε φανταστεί ότι η Ελλάδα θα βίωνε αυτές τις στιγμές. Δε μας στερεί όμως το δικαίωμα να προβαλουμε όλη μας την προσπάθεια και την Ιστορία του Άρη. Ήταν μία επίπονη προσπαθεια, με ένα εξαιρετικό τιμ ανθρώπων. Όταν υπάρχει αγάπη και μεράκι, μπορείς να πετύχεις πολλά περισσότερα από αυτά που είσαι ικανός.

Κάναμε το αυτονόητο. Ο Άρης είναι μια ομάδα θρύλος και έχει πλέον το δικό της μουσείο. Ο κόσμος πρέπει να μάθει την Ιστορία του Άρη. Να μάθει ότι ήταν πολύ δυνατός και μεγάλος πριν την αυτοκρατορία, πριν την δεκαετία του ’80. Πέρασαν πολλές μεγάλες προσωπικότητες τόσο αγωνιστικές όσο και κοινωνικές και της Πολιτείας. Με την καινούρια χρονιά, θέλουμε να ανακοινώσουμε πολλά περισσότερα πράγματα που θα λαμβάνουν χώρα στο μουσείο. Η λειτουργία του μουσείο να βοηθήσει στην επαναφορά της ομάδας στην κορυφή”.

Για κάποιο σημαντικό κειμήλιο που λείπει από το μουσείο: “Λόγω χρόνου δε μπορέσαμε να μιλήσουμε με όλους όσους θέλαμε. Θέλουμε να μας δώσουν όλοι όσα μπορούν. Γιατί θα προβληθούν οι ίδιοι, όχι εμείς”.

Περισσότερα σχετικά άρθρα
Περισσότερα από Χάρης Δεληνικόλας
Περισσότερα σε Άρης

Δειτε επισης

Ούτε με Περιστέρι ο Γκάλινατ

Ο Ρομπέρτο Γκάλινατ δεν θα αγωνιστεί κόντρα στο Περιστέρι. Ο Ρομπέρτο Γκάλινατ δεν προλαβα…