Η απόφαση για την ανάκληση της μεταβίβασης των μετοχών στην ΚΑΕ Παναθηναϊκός είναι γεγονός. Η ερμηνεία της είναι ένα ζήτημα -ειδικά για εμάς που δεν είμαστε νομικοί, αλλά κάνουμε επίκληση στις γνώσεις των φίλων μας-, στο οποίο θα επιχειρήσουμε να είμαστε όσο πιο ακριβείς γίνεται.
Δεν θα σας μπλέξουμε με νομικούς όρους. Ο Παναθηναϊκός ΔΕΝ κινδυνεύει με υποβιβασμό, καθώς ακόμα κι αν δεχθούμε ότι η μεταβίβαση ήταν εικονική, δεν υπήρξε δόλος ως προς το σκέλος της θυγατροποίησης ομάδας.
Αύριο εκδικάζεται, στον χώρο του ποδοσφαίρου, η περίπτωση υποβιβασμού της Κέρκυρας, της οποίας η ΕΕΑ ανακάλεσε τη μεταβίβαση μετοχών της ΠΑΕ. Εκεί, όμως, υπήρχε “παρένθετο πρόσωπο“. Σε απλά ελληνικά, ο νομοθέτης απειλεί τις Ανώνυμες Εταιρίες με υποβιβασμό, προκειμένου να αποφευχθεί η προσπάθεια μετατροπής άλλων Εταιριών (ομάδων) σε θυγατρικές (πόσο μάλλον με συμμετοχή παρένθετων προσώπων).
Εδώ δεν έχουμε κάτι τέτοιο. Σύμφωνα με τον νόμο 2725 και τις “Διατάξεις περί της Επιτροπής Επαγγελματικού Αθλητισμού“, έτσι όπως περιγράφονται στο άρθρο 77α, με την παράγραφο 5 ανακλήθηκε η μεταβίβαση των μετοχών και με την παράγραφο 6 οριοθετείται η ποινή που μπορεί να είναι από 1.000 έως 300.000 ευρώ.
Ο Παναθηναϊκός ΔΕΝ κινδυνεύει με υποβιβασμό από τη στιγμή που η ΕΕΑ (με την προηγούμενη σύνθεσή της) ενέκρινε τη μεταβίβαση.
Επίσης, ακόμα κι αν οι ποινές εξακολουθούν να εκκρεμούν σε βάρος του Δημήτρη Γιαννακόπουλου, δεν μπορεί κανείς να υποστηρίξει ότι κινδυνεύει με νέα τιμωρία επειδή δεν τις εξέτισε, καθώς ο νόμος ίσχυε ως είχε κι ο κ. Γιαννακόπουλος είχε (προσωρινά έστω, ακόμα αν θέλετε και παράτυπα, σύμφωνα με τη νέα απόφαση της Επιτροπής) απαλλαγεί από την κατοχή μετοχών.