Κεντρική Ασίστ Shadow Το βράδυ που άλλαξαν τα πάντα

Το βράδυ που άλλαξαν τα πάντα

galis old

galis-old1

“Τίποτα, τίποτα δεν μας σταματά… Πραγματικά είμαστε πολύ κοντά… Η πρόκριση στα χέρια αυτού του τίμιου γίγαντα…” εκφωνούσε από το μικρόφωνο της ΕΡΤ ο αείμνηστος Φίλιππος Συρίγος το βράδυ της 14ης Ιουνίου 1987, μεταφέροντας σε όλα τα σπίτια τον παλμό του ΣΕΦ και την αγωνία για τις δύο ελεύθερες βολές του Αργύρη Καμπούρη… Αλλωστε αυτό φάνηκε απο τη μνημειώδης ατάκα του, έχοντας… μπερδέψει το κύπελλο με την πρόκριση!

101-102 και μόνο τέσσερα δευτερόλεπτα. Προσοχή μόνο, μην επωφεληθούν οι Σοβιετικοί από αυτά τα τέσσερα δευτερόλεπτα. 101-103! Θέλει προσοχή, ο Βαλτέρς για τον Γιοβάισα, σουτ τριών πόντων και η μπάλα έξω! Είναι το τέλος! Η ελληνική ομάδα είναι πρωταθλήτρια Ευρώπης. Η ελληνική ομάδα είναι πρωταθλήτρια Ευρώπης! Ειναι μία από τις μεγαλύτερες εκπλήξεις του παγκόσμιου αθλητισμού…¨”

Παραλήρημα. Φρενίτιδα ενθουσιασμού. Ρίγη συγκίνησης. Δάκρυα χαράς άρχισαν να πλημμυρίζουν τους Έλληνες για την κατάκτηση του ευρωπαϊκού πρωταθλήματος κόντρα στην πανίσχυρη Σοβιετική Ένωση. Ηταν η απαρχή για την άνθιση του ελληνικού μπάσκετ και κατ’ επέκταση του ελληνικού αθλητισμού. Ο Γκάλης, ο Γιαννάκης, ο Χριστοδούλου, ο Φασούλας και τα υπόλοιπα παιδιά εκείνης της ομάδας έμελλε να αλλάξουν τον ρου του ευρωπαϊκού μπάσκετ και να μετατρέψουν την… Ελλαδίτσα σε πραγματική υπερδύναμη της πορτοκαλί μπάλας.

Υπό τους ήχους του final countdown, το οποίο έγινε viral από εκείνο το Ευρωμπάσκετ και μετά, η εθνική μας ομάδα ήταν (μόλις) η 6η ομάδα που υποχρέωνε τη Σοβιετική Ενωση σε ήττα. Καταλαβαίνετε την χαώδη διαφορά! Το ματς είχε οδηγηθεί στην παράταση ύστερα από δύο βολές του Λιβέρη Ανδρίτσου, οι οποίες ήταν εξίσου σημαντικές με αυτές του Καμπούρη. Μάλιστα η Σοβιετική Ενωση παραλίγο να κάνει τη ζημιά στο τέλος της κανονικής περιόδου, αλλά –ευτυχώς- το καλάθι του Ταρακάνοφ ήταν εκπρόθεσμο!

ΕΛΛΑΔΑ (Κώστας Πολίτης): Γκάλης 40 (1), Γιαννάκης 10 (2), Καμπούρης 10, Χριστοδούλου 10 (2), Φασούλας 12, Ανδρίτσος 10, Ιωάννου 8 (1), Ρωμανίδης 3, Φιλίππου.
ΣΟΒΙΕΤΙΚΗ ΕΝΩΣΗ (Αλεξάντερ Γκομέλσκι): Βάλτερς 23 (4), Μαρτσουλιόνις 16, Χομίτσιους 10, Τσατσένκο 14, Γιοβάισα 17 (4), Βολκόφ 4, Ταρακάνοφ 5, Γκομπόροφ 4, Τιχονένκο, Μπαμπένκο, Παγκράσκιν 8.

eurobasket 1987

Αγνωστες ιστορίες…

* Μετά τη πρόκριση στον μεγάλο τελικό κόντρα στη Γιουγκοσλαβία, οι διεθνείς το έκαψαν μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες στην παραλιακή ντισκοτέκ “Ειρηνικός” μαζί με τον… Νίκο Αναστόπουλο! Οι μοναδικοί που έμειναν στο ξενοδοχείο ήταν οι Γκάλης, Γιαννάκης και Καμπούρης.

* Καζούρα στους Γιουγκοσλάβους είχαν κάνει και οι υπεύθυνοι του ΣΕΦ, αφού ο φωτεινός πίνακας του Σταδίου έγραφε μετά το τέλος του ημιτελικού: “Εσείς εδώ και η Ελλάδα στον τελικό”.

* Ο Νίκος Γκάλης έπαιζε με τις ώρες τάβλι στο ξενοδοχείο John’s, με… θύματα τον Μιχάλη Ρωμανίδη και τον γυμναστή της ομάδας Νίκο Σισμανίδη!

* Η αλήθεια ειναι ότι Γκάλης και Γιαννάκης δεν αντάλλαζαν κουβέντες πριν από το Ευρωμπάσκετ, αφού είχαν τσακωθεί μεσούσης της σεζόν σε ένα τάιμ άουτ του Γιάννη Ιωαννίδη.

* Είχε διεξαχθεί και αγώνας δημοσιογράφων, με τους Έλληνες να κερδίζουν την Μικτή Ευρώπης με 48-30! Συγκεκριμένα αγωνίστηκαν οι Κωνσταντινίδης 6, Παγανόπουλος 6, Μπατής 12, Μανουσέλης 14, Καραλής, Τραπεζανίδης, 6, Μαυροειδάκος, Νικολάκης 2, Σακελλαρόπουλος, Φιλέρης, Βαλαβάνης.

* Ο πατέρας του Αργύρη Καμπούρη είχε υποστεί έμφραγμα τη μέρα του ημιτελικού.

* Εκτός από το πριμ που πήραν οι διεθνείς, διάφορες εταιρείες τους πρόσφεραν αυτοκίνητα, έπιπλα, τηλεοράσεις, κρουαζιέρες, μέχρι και… παιχνίδια!

* Ο Χομίτσιους έλεγε ότι ο κόσμος είχε σημειώσει 20 πόντους στον τελικό!

* Οι Λινάρδος και Χριστοδούλου πήραν και το… μετάλλιο της Νέας Σμύρνης μετά την κατάκτηση του Ευρωμπάσκετ.

* Μία μέρα μετά τον θρίαμβο της Εθνικής, ο Νίκος Αναστόπουλος υπέγραφε στην Αβελίνο.

Η ΠΟΡΕΙΑ ΠΡΟΣ ΤΟ ΧΡΥΣΟ ΜΕΤΑΛΛΙΟ

03/06/87 Ελλάδα-Ρουμανία 109-77
04/06/87 Ελλάδα-Γιουγκοσλαβία 84-78
05/06/87 Ελλάδα-Ισπανία 89-106
06/06/87 Ελλάδα-Σ. Ένωση 66-69
07/06/87 Ελλάδα-Γαλλία 82-69
10/06/87 Ελλάδα-Ιταλία 90-78
12/06/87 Ελλάδα-Γιουγκοσλαβία 81-77
14/06/87 Ελλάδα-Σ. Ένωση 103-101 παρ., 89-89 (κ.α.)

Τελική κατάταξη

1. Ελλάδα
2. Σοβιετική Ένωση
3. Γιουγκοσλαβία
4. Ισπανία
5. Ιταλία
6. Δυτική Γερμανία
7. Πολωνία
8. Τσεχοσλοβακία
9. Γαλλία
10. Ολλανδία
11. Ισραήλ
12. Ρουμανία

Πηγή: idreamteam.gr

Περισσότερα σχετικά άρθρα
Περισσότερα από eBasket.gr
Περισσότερα σε Shadow

Δειτε επισης

Το Γενικό Προξενείο στο Σικάγο τιμά τον Νίκο Γκάλη

Ακόμα μία στιγμή αναγνώρισης και σεβασμού στον Νίκο Γκάλη. Ο Νίκος Γκάλης θα βρεθεί τις επ…