Το facebook έχει πολλά αρνητικά, αλλά έχει και κάποια εξόχως θετικά στοιχεία. Όπως για παράδειγμα να ξαναβρίσκεις ανθρώπους που σημάδεψαν τη νιότη σου. Γιατί, η αλήθεια είναι πως όταν πρωτοείδαμε τον κύριο της φωτογραφίας (άντε να βρείτε ποιος είναι), είχε μαλλί που ανέμιζε. Δεν ήταν ο μόνος, που… άλλαξε στο διάβα του καιρού, αν και η καθαρότητα στο βλέμμα και η καλοσύνη στην έκφραση δεν αλλάζουν με τα χρόνια.
Για να θυμούνται οι παλιότεροι (και να μαθαίνουν οι νεότεροι), γυρίζουμε στο μακρινό 1986-’87. Για τους περισσότερους, που σήμερα είμαστε οι…παλιοί του μπασκετικού ρεπορτάζ, τότε ήταν τα πρώτα δημοσιογραφικά μας βήματα. Το κλειστό του Πανελληνίου, στην Κυψέλη, φιλοξενούσε ένα ντέρμπι ανάμεσα σε ομάδες της Α2.
Πανελλήνιος εναντίον Παγκρατίου, αντιμέτωποι στον ημιτελικό τουΚυπέλλου Ελλάδας, με φόντο μια θέση φιναλίστ απέναντι στο… μεγαθήριο της εποχής, τον Άρη του Γιάννη Ιωαννίδη. Το ματς ήταν ντέρμπι σε όλη τη διάρκεια (εξόχως επεισοδιακό στο τέλος, με καρεκλιές και βαριές τιμωρίες για τους φιλοξενούμενους), το Παγκράτι είχε τη… σούπερ ομάδα, αλλά ο Πανελλήνιος είχε τον κύριο της φωτογραφίας. Τον Άλμπερτ Μάλλαχ, ή αλλιώς Αλ Μαλλάχ, όπως είναι το όνομά του.
Με καλάθι στην εκπνοή “έγραψε“ το 79-78 κι έστειλε τη… σταχτοπούτα της εποχής στο ΣΕΦ. Εκεί όπου στον τελικό γνώρισε την (λογική) ήττα με 110-77. Από τη μια Γκάλης 52, Ρωμανίδης 18, Γιαννάκης 14 (4), διέλυσαν την άμυνα του Νίκου Παύλου, από την άλλη Γιαννόπουλος 22 (4), Μάλλαχ 21, Ντάκουρης 10 ήταν οι πρώτοι σκόρερ των “Ολυμπιονικών“.
Ο Άλμπερτ Μάλλαχ θεωρείτο (όχι άδικα) εκ των κορυφαίων παικτών της εποχής πριν το 1987. Είχε αγωνιστεί στην Εθνική, προερχόμενος από το κολέγιο St. Vincent’s, είχε δώσει πολλά δείγματα του ταλέντου του, αλλά όταν έγινε η έκρηξη (αιτία ένα βράδυ σαν το αποψινό και τόπος το ίδιο γήπεδο στο οποίο έγινε ο τελικός του Κυπέλλου) ο Αλ όδευε προς τη δύση της καριέρας του.
Τον ξαναβρήκαμε στο facebook (δεν θα μπορούσαμε να είμαστε στο Πίτσμπεργκ), χαιρόμαστε να τον βλέπουμε να χαμογελά και να διασκεδάζει και του στέλνουμε μήνυμα από την αγαπημένη του Αθήνα ότι δεν θα ξεχάσουμε τις όμορφες μπασκετικές στιγμές που μας χάρισε, τα…μαθήματα στα πρώτα μας δημοσιογραφικά βήματα. Γιατί αυτός και κάποιοι της εποχής εκείνης, μας έκαναν να αγαπήσουμε το άθλημα…
Ένα βίντεο από εκείνον τον τελικό:
Πηγή: idreamteam.gr