Το μπάσκετ είναι για όλους (και όλες) και χρόνια δεν κοιτά… Έτσι πιστεύουν (και καλά κάνουν) οι γιαγιάδες στην Αμερική (πού αλλού;), οι οποίες αποφάσισαν να δημιουργήσουν ένα πρωτάθλημα για καλό σκοπό.
Η ιδέα προήλθε από μια ηλικιωμένη κυρία, εντελώς τυχαία, όταν έψαχνε να βρει τρόπο να αθληθεί. Θυμήθηκε τον πατέρα της, που ήταν προπονητής τής γυναικείας ομάδας της Αϊόβα (τη δεκαετία του ’40 και του ’50) και τότε που τον βοηθούσε να γράψει τις αναμνήσεις του από τους πρώτους αγώνες που μετείχε ως παίκτης στη Βουδαπέστη το 1920.
Οι στολές, τα γήπεδα, αλλά και οι κανόνες που υπήρχαν τότε, της έδωσαν την ιδέα κι έτσι το 2005 μάζεψε τις φίλες της κι έκαναν ένα παιχνίδι στο Λάνσινγκ, για να συγκεντρώσουν λεφτά για την αναπαλαίωση ενός ιστορικού κτηρίου.
Σιγά σιγά άρχισε να εξαπλώνεται το εγχείρημα και όλο και περισσότερες πόλεις ήθελαν να συμμετάσχουν. Κάπως έτσι προέκυψαν τέσσερις ομάδες και δημιουργήθηκε το τουρνουά με το όνομα “Granny Basketball® State tournament“, ή αλλιώς στα ελληνικά “πολιτειακό τουρνουά μπάσκετ γιαγιάδων“.
Οι γιαγιάδες δεν σταμάτησαν εκεί. Όποιος τις καλούσε να παίξουν, άντρες και γυναίκες ανεξαρτήτου ηλικίας, δεν έλεγαν όχι, αρκεί να αγωνίζονται με τους δικούς τους κανόνες.
Αυτή τη στιγμή, το ξεχωριστό πρωτάθλημα των συμπαθέστατων γιαγιάδων, αριθμεί 200 παίκτριες, από 16 ομάδες στην Αϊόβα, 2 στη Μινεσότα, 3 στο Μισούρι , 2 στο Τέξας και από μια σε Λουϊζιάνα και Βιρτζίνια και μέχρι στιγμής έχουν συγκεντρωθεί πάνω από 100.000 δολάρια για φιλανθρωπικούς σκοπούς.
Άντε και στα δικά μας. Πού να δούμε γιαγιάδες με τσεμπέρια να φωνάζουν “σκριιιιν μωρή Κατίνα” και τί στον κόσμο…
Πηγή: idreamteam.gr