Κεντρική Ασίστ Shadow “Σαν Αμερικανός…”

“Σαν Αμερικανός…”

stani spirou

stani-spirou

Τις διαφορές ανάμεσα στο ευρωπαϊκό και αμερικανικό μπάσκετ ανέλυσε ο προπονητής-θρύλος στη Division ΙΙ του NCAA, Σταν Σπίρου. Ο σπουδαίος τεχνικός με ριζες από την Ελλάδα, παράλληλα υπογράμμισε ότι το αστέρι του ελληνικού μπάσκετ, Γιάννης Αντετοκούνμπο, αγωνίζεται σαν… Αμερικανός, μιλώντας βέβαια για τον τρόπο με τον οποίο παίζει μέσα στο παιχνίδι.

Αναλυτικά οι δηλώσεις του:
“Θυμάμαι ότι παλιότερα ερχόμουν στην Ελλάδα για να διδαχτώ από Γιουγκοσλάβους προπονητές τα μυστικά του μπάσκετ, όπως τα πρωτόμαθα στις ΗΠΑ. Τώρα το παιχνίδι έχει αλλάξει πολύ. Είναι περισσότερο ντρίπλα και καρφώματα και έχουμε ξεχάσει τα βασικά. Γι’ αυτό και απολαμβάνω το τρόπο που παίζουν οι Ευρωπαίοι, με πάσες, ντρίπλες, διεισδύσεις. Αυτό αποτελεί θέμα συζήτησης μας στις ΗΠΑ καθώς πλέον, τα νέα παιδιά απλά παίζουν μπάσκετ αλλα δεν δουλεύουν πάνω σε αυτό. Τα βασικά τα έχουμε ξεχάσει, σε αντίθεση με τους Eυρωπαίους αλλά είναι τόσο μεγάλο το ταλέντο των Αμερικανών που δεν αφήνει το πρόβλημα να γίνει ορατό.

Λέω πάντα ότι όταν πασάρει κάποιος στον Κώστα (σ.σ. Μανταλβάνο),αν δεν είναι καλή η πάσα, δεν πρόκειται να καρφώσει. Ότι πάσα όμως και αν ρίξεις στον Κόμπι Μπράιαντ, ακόμη και αν αυτή πάει στην οροφή, θα την πιάσει και θα καρφώσει. Σε ότι αφορά τα θεμελιώδη λοιπόν, στις ΗΠΑ, έχουμε χάσει πολλά σε σχέση με όσα είχαμε πριν σαράντα χρόνια αλλά το ταλέντο το υπερκαλύπτει”.

Σχετικά με τον Γιάννη Αντετοκούνμπο δήλωσε: “Ο Γιάννης Αντετοκούνμπο, κατά τη γνώμη μου, παίζει περισσότερο ως Αμερικανός, παρά ως Ευρωπαίος. Πρέπει τόσο αμυντικά, όσο και επιθετικά να δουλέψει πάνω στα βασικά. Αλλά το ταλέντο του είναι αστείρευτο που τη… γλιτώνει γιατί και πάσα στο…βουνό να του έρθει, θα την πιάσει και θα καρφώσει με το ένα χέρι”.

Για το αν είναι υπέρ ή κατα για τη γρήγορη μετακόμιση στην Αμερική: “Είμαι και κατά αλλά και υπέρ. Ποιος είμαι εγώ που θα πω σε κάποιο παιδί από μειονότητα, ή ακόμη και φτωχό λευκό Αμερικανό, όταν του δίνεται ένα συμβόλαιο 3.000.000 δολαρίων για να πάει στο ΝΒΑ, να μην διακόψει τις σπουδές του και να παραμείνει για τέσσερα χρόνια στο πανεπιστήμιο; Εσάς αν σας πρόσφεραν συμβόλαιο στους New York Times για 5.000.000 δολάρια το χρόνο, θα μένατε εδώ; Από την άλλη, έχω πολλούς φίλους στο ΝΒΑ που μου έχουν πει, ότι ακόμη και αν ένας παίκτης πάει ανέτοιμος στη λίγκα, έχουμε ότι χρειάζεται από έμψυχο υλικό και υποδομές, για να τον κάνουμε αυτό που θέλουμε μέσα σε δύο χρόνια. Αντί να περιμένουμε να αποφοιτήσει σε τέσσερα. Αν ο Γιάννης Αντετοκούνμπο ερχόταν στο πανεπιστήμιο για τέσσερα χρόνια, δεν θα γινόταν καλύτερος”.

Περισσότερα σχετικά άρθρα
Περισσότερα από Χάρης Δεληνικόλας
Περισσότερα σε Shadow

Δειτε επισης

Το Γενικό Προξενείο στο Σικάγο τιμά τον Νίκο Γκάλη

Ακόμα μία στιγμή αναγνώρισης και σεβασμού στον Νίκο Γκάλη. Ο Νίκος Γκάλης θα βρεθεί τις επ…