Μία από χόρτα…

tsagkronis vasilakopoulos

tsagkronis-vasilakopoulos

Υπάρχει μια πάγια τακτική στην ΕΟΚ, η οποία προφανώς εκπορεύεται από τον Γιώργο Βασιλακόπουλο: Όποιος δεν πηγαίνει με τα νερά μας, όποιος δεν σκύβει το κεφάλι, πρέπει να γονατίσει. Θα κινηθεί όλο το σύστημα εναντίον του για να τον ισοπεδώσει, προς γνώση και παραδειγματισμό των υπολοίπων. Μόνο που ο βασιλιάς είναι γυμνός (τσίτσιδος), το σύστημα παραπαίει κι ο Παναγιώτης Τσαγκρώνης κατάφερε για άλλη μια φορά (συνηθισμένα τα βουνά από τα χιόνια) να εκτεθεί.

Επιχείρησε ο εκ Πάτρας προερχόμενος παράγοντας να βγάλει άκυρη τη σχολή διαιτησίας, που διοργάνωσε η ΟΔΚΕ στη Λάρισα. Κατάφερε να φέρει το… πατρινό καρναβάλι το κατακαλόκαιρο στη σκέψη μας. Η απάντηση της Ομοσπονδίας Διαιτητών άμεση, σκληρή και ουσιαστική:

“Είμαστε σίγουροι πως γνωρίζετε ότι η FIBA δεν μπορεί και δεν ασχολείται με την εσωτερική αθλητική νομοθεσία καμιάς χώρας και σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να καθορίζει ποιοι θα διδάξουν τους Έλληνες διαιτητές. στα διάφορα επιμορφωτικά τους σεμινάρια (εξαιρούνται βεβαίως εκείνα των διεθνών διαιτητών), πόσο μάλλον σε σχολή καθηγητών διαιτησίας της ΟΔΚΕ.

Αντιλαμβανόμαστε ότι δεν ενημερωθήκατε σωστά, ούτε όμως επιδιώξατε να ενημερωθείτε σωστά -όπως οφείλατε από τη θέση την οποία κατέχετε-, για το θέμα των καθηγητών διαιτησίας (αθλητικός νόμος, κανονισμός διαιτησίας της ΕΟΚ και εσωτερικός κανονισμός της ΟΔΚΕ) και αυτό είναι ιδιαίτερα λυπηρό, γιατί με αυτή την παράλειψη εκτίθεται ολόκληρη η Ομοσπονδία του αθλήματος” αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση, όπου καταγράφονται στοιχεία κι όχι… ευφυολογήματα:

“Δυστυχώς για τον θεσμικό ρόλο του Γενικού Γραμματέα της Ομοσπονδίας του σημαντικότερου αθλήματος στην Ελλάδα, την ίδια μέρα (17/06) ενημερώνετε την ΟΔΚΕ, τους συνδέσμους της χώρας, αλλά και τον ΓΓΑ, για το έγγραφο της FIBA, το οποίο απλά αναφέρει πολύ σωστά ότι εθνικός καθηγητής στην Ελλάδα είναι ο κ. Κορομηλάς. Ωστόσο, η παραπάνω ενημέρωση είναι εντελώς άσχετη με το περιεχόμενο, τη διαδικασία, την εξέλιξη της σχολής και της συνακόλουθης αναγόρευσης των νέων καθηγητών διαιτησίας“.

Τί λένε οι νόμοι

Γιατί είναι παντελώς άσχετο; Μα γιατί, ακόμα και στην Ελλάδα, υπάρχουν νόμοι. Τί λένε;

Αθλητικός νόμος 2725/99 με τις τροποποιήσεις του Ν. 2586/2002 (άρθρο 43Α παρ. 3γ): “…Οι ομοσπονδίες διαιτητών είναι υπεύθυνες για την ονομασία των καθηγητών Διαιτησίας του αθλήματος”.

Κανονισμός διαιτησίας της ΕΟΚ για την περίοδο 2014-15 (Κεφάλαιο Ε’): “… Η ΟΔΚΕ έχει το δικαίωμα να ονομάσει καθηγητές διαιτησίας μη εν ενεργεία διαιτητές, υπό τους όρους και προϋποθέσεις που θέτει ο εσωτερικός κανονισμός της”.

Εσωτερικός κανονισμός της ΟΔΚΕ ( άρθρο 6) με τίτλο: ΟΝΟΜΑΣΙΑ ΚΑΙ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΑΠΟΚΤΗΣΗΣ ΤΗΣ ΙΔΙΟΤΗΤΑΣ ΤΟΥ ΚΑΘΗΓΗΤΗ ΔΙΑΙΤΗΣΙΑΣ: “… Η λειτουργία της σχολής, ο ορισμός των καθηγητών, το πρόγραμμα, η διαδικασία των εξετάσεων, ως και κάθε άλλο σχετικό ζήτημα, ρυθμίζονται από τριμελή επιτροπή αποτελούμενη από τον εκάστοτε Πρόεδρο της ΟΔΚΕ (ο οποίος προεδρεύει) και από δύο μέλη καθηγητές διαιτησίας που Επιλέγονται με απόφαση του Δ.Σ. της ΟΔΚΕ”.

Όλα αυτά δείχνουν πως ο Πατρινός παράγοντας απλά έκανε μια τρύπα στο νερό. Και κάπως έτσι άρχισε το… σφυροκόπημα:

Κύριε Τσαγκρώνη αντί να ασχολείστε με την διακίνηση μισής αλήθειας (πράγματι ο κ. Κορομηλάς είναι εθνικός καθηγητής, αλλά πείτε μας, συγκεκριμένα, σε ποιο εδάφιο αναφέρεται ότι αυτός οφείλει να κάνει τις σχολές καθηγητών, ειδάλλως αυτές καθίστανται άκυρες;), προκειμένου να προκαλέσετε σύγχυση στον χώρο μας, καλό είναι να ασχοληθείτε με:

– Την καταχρηστική άρνηση του εθνικού καθηγητή κ. Κορομηλά να διδάξει στη σχολή καθηγητών της Λάρισας, τον οποίο η ΟΔΚΕ έγκαιρα και εμπρόθεσμα κάλεσε. Δείτε την απάντησή του: “Μετά λύπης μου σας γνωρίζω ότι η πρόσκληση και η παρουσία του κ. Κώστα Ρήγα στις εργασίες του σεμιναρίου , δεν μου επιτρέπει να παραστώ και ως εκ τούτου να αποδεχθώ την πρόσκλησή σας“.
Αλήθεια κ Τσαγκρώνη ενημερώσατε την FIBA για την απάντηση του κ. Κορομηλά στην πρόσκληση της ΟΔΚΕ;

– Τους πρωτοφανείς εκβιασμούς που υπέστησαν οι νέοι καθηγητές διαιτησίας, προκειμένου να μην προσέλθουν στην πιο πετυχημένη σχολή που έγινε ποτέ στην ιστορία της ΟΔΚΕ. Άλλοι απειλήθηκαν ότι θα φύγουν -κι έφυγαν- από κομισάριοι, άλλοι από μέλη συνδέσμων, άλλοι πρόεδροι συνδέσμων ανατράπηκαν, άλλοι πρόεδροι εκβιάστηκαν με τη μη χρησιμοποίηση των διαιτητών τους στις εθνικές κατηγορίες, άλλοι εκβιάστηκαν με τα παιδιά τους που είναι διαιτητές – πρωτόγνωρα πράγματα που δεν τιμούν ουδόλως τους εμπνευστές αυτών των διώξεων.
Κύριε Τσαγκρώνη είναι ενήμερος ο πρόεδρος της ΕΟΚ κ. Βασιλακόπουλος για όλα αυτά;

– Τα λεγόμενα από μέλη της ΚΕΔ, ότι η ΕΟΚ θα διοργανώσει δική της Σχολή Καθηγητών Διαιτησίας και δικό της σεμινάριο Διαιτητών Εθνικών Κατηγοριών.
Κύριε Τσαγκρώνη είναι ενήμερος ο κ Βασιλακόπουλος;”.

Όλα αυτά γίνονται επειδή στο νέο Αθλητικό Νομοσχέδιο η ΚΕΔ περνά στην ουσία στα χέρια της Ομοσπονδίας Διαιτητών. Κι η ΕΟΚ δεν θέλει να αφήσει τη διαιτησία από τα χέρια της (γιατί άραγε;). Βεβαίως, με κινήσεις σαν αυτές του κ. Τσαγκρώνη, το μόνο που θα πετυχαίνει είναι να τον κάνουν (και αυτόν, και τον προέδρου – εντολέα του)… μία από χόρτα.

Περισσότερα σχετικά άρθρα
Περισσότερα από Γιώργος Κογκαλίδης
Περισσότερα σε Γκρίζο φόντο

Δειτε επισης

Ξέφραγο αμπέλι η διαιτησία

Η ελληνική διαιτησία βρίσκεται στο χαμηλότερο σημείο από καταβολής της. Το να υπάρχουν κακ…