Κεντρική Ελλάδα ΕΟΚ Οι γέροι κι οι 30άρηδες

Οι γέροι κι οι 30άρηδες

vasilakopoulos new1

vasilakopoulos-new1

Οσάκις οι παππούδες της ΕΟΚ επιβάλλουν οποιονδήποτε περιορισμό με βάση την ηλικία, νιώθουμε ότι έχουν ισχυρή αίσθηση του χιούμορ. Αυτοί που θα αποχωριστούν τις καρέκλες τους μόνο με λεπτή χειρουργική επέμβαση, με κανονιστικές διατάξεις επιβάλλουν στις ομάδες να περιορίσουν σε δύο τις μεταγραφές παικτών άνω των 30. Και το λένε οι άνω των… 70!

Μοιάζει με ανέκδοτο και θα γελάγαμε με την καρδιά μας, αν δεν επηρεάζονταν μια σειρά από αθλητές, που υποχρεώνονται να εγκαταλείψουν το μπάσκετ, σε εξόχως παραγωγική ηλικία. Και δεν χρειάζεται να προσφύγω στα παραδείγματα μπασκετμπολιστών, όπως ο Νίκος Κούβελας, ο Μιχάλης Υφαντής και άλλοι, που έχουν… νικήσει τον χρόνο.

Στο σύγχρονο μπάσκετ ο 30άρης δεν μπορεί να θεωρείται γέρος. Και σε κάθε περίπτωση όχι από αυτούς, που αν έφτιαχναν ομάδα με τα μέλη του Δ.Σ. της ΕΟΚ, ο “γέρος του Μοριά” θα ήταν αυτός που θα κουβαλούσε τις μπάλες, όντας ο νεότερος της παρέας.

Παίκτες που είναι στα 30 τους θεωρούνται για την Ομοσπονδίασυνταξιούχοι“, παλαίμαχοι, βετεράνοι. Δεν έχουν αντιληφθεί ότι το μπάσκετ έχει αλλάξει από τον καιρό της “μπερναρδιέρας“, ότι οι αθλητές υψηλού επιπέδου έχουν φροντίσει το σώμα τους με τόσο επαγγελματικό τρόπο, που στα 30 βρίσκονται στα… ντουζένια τους.

Δεν τους αδικώ, γιατί στο γήπεδο τελευταία φορά πήγαν όταν κοουτσάριζε ο συγχωρεμένος ο Ματθαίου και θυμούνται ακόμα τον “Μάτζικ” έφηβο. Και δεν φταίνε αυτοί που ζουν στον δικό τους κόσμο. Φταίνε τα σωματεία που δεν αντιδρούν, που δέχονται κάθε γεροντική παραξενιά, που σκύβουν το κεφάλι.

Η δικαιολογία ότι το κάνουν για να παίζουν νεότεροι είναι αστεία. Θα το δεχόμουν για αθλητές άνω των 33-35 ετών, όχι όμως στο 30. Άλλωστε, οι περισσότεροι εκ των παικτών, μέχρι τα 29 παλεύουν να σταθούν στη “μεγάληκατηγορία και μετά κατεβαίνουν προς τα κάτω, προσφέροντας ποιότητα και εμπειρία.

Επί της ουσίας το δίλημμα είναι ψεύτικο, καθώς είναι αυτονόητο πως αν μια ομάδα έχει 17χρονο που σαρώνει, θα τον βάλει να παίξει 40 λεπτά και θα το χαρεί κιόλας. Το κακό είναι πως με τους ηλικιακούς περιορισμούς (που εκτός των άλλων είναι και αντισυνταγματικοί) απλά πέφτει η ποιότητα των πρωταθλημάτων. Κάτι που ουδόλως απασχολεί τον “μεγάλο“, ο οποίος έχει να πάει σε γήπεδο από την τελευταία συναυλία του Μάνου Χατζιδάκι.

Συγγνώμη, από την τελευταία ανοιχτή ομιλία του φίλου του, Άκη Τσοχατζόπουλου

Περισσότερα σχετικά άρθρα
Περισσότερα από Γιώργος Κογκαλίδης
Περισσότερα σε ΕΟΚ

Δειτε επισης

Σε πανικό ο Λιόλιος σηκώνει σκόνη…

Ο Λιόλιος σφιχταγκάλιασε τον Βασιλακόπουλο! Έχει λόγο… Είναι σε πανικό, αν όχι σε απόγνωση…