Κεντρική Ελλάδα Εθνικές Ελλάδα – Σερβία 69-60

Ελλάδα – Σερβία 69-60

toliopoulos ethniki

toliopoulos- ethniki

Η Εθνική Εφήβων απέδειξε πως στοχεύει ψηλά. Με μια εξαιρετική εμφάνιση υπερίσχυσε της Σερβίας με 69-60 και πήρε πανηγυρικά την πρόκριση για την επόμενη φάση, ως πρώτη, όπου την περιμένει η Τυνησία (01/07) .  Η “γαλανόλευκη” δεν ήταν καλή στο πρώτο μέρος αλλά στην επανάληψη, με απαρχή την τρομερή της άμυνα, μέσω της οποίας βρήκε σταδιακά ρυθμό και στην επίθεση, πήρε το εισιτήριο για την επόμενη φάση.

Ο Τάιλερ Ντόρσεϊ φανέρωσε, με εμφατικό τρόπο, τους λόγους για τους οποίους οι άνθρωποι της ομοσπονδίας έκαναν τα πάντα προκειμένου να βγει ελληνικό διαβατήριο. Ο Ελληνοαμερικάνος σημείωσε 10 πόντους, σε κρίσιμα σημεία, και κατέβασε 8 ριμπάουντ ενώ ο Βασίλης Τολιόπουλος αποτέλεσε τον καθοριστικό παράγοντα στο να επιστρέψει από το -7, η Εθνική μας στη δεύτερη περίοδο σημειώνοντας 11 πόντους. Ο Γιώργος Παπαγιάννης ήταν ξανά επιβλητικός κάτω από τις ρακέτες, έχοντας 10 πόντους, 6 ριμπάουντ και 5 μπλοκ ενώ καταλυτική συνεισφορά είχε και ο Λούντζης με 7 πόντους και 5 κλεψίματα! Εκ των “πλάβι“, κορυφαίος ήταν ο Ράντοβαν Τζόκοβιτς, που σημείωσε 14 πόντους.

Το παιχνίδι ήταν αμφίρροπο στα πρώτα λεπτά, με την εθνική μας να διατηρεί μια ελαφρά υπεροχή και προηγήθηκε με 14-9. Όμως οι Σέρβοι ξύπνησαν, έπαιξαν πιεστική άμυνα, ώθησαν την Ελλάδα σε λάθη και πήραν τον έλεγχο του αγώνα με αποτέλεσμα να προηγηθούν, με 20-15, στο τέλος του πρώτου δεκαλέπτου.

Η αστοχία της “γαλανόλευκης” συνεχίστηκε, όπως και οι ολιγωρίες, και οι Σέρβοι προηγήθηκαν ακόμα και με 7 πόντους (15-22 στο 11’) αλλά τότε ήρθε η αντίδραση των διεθνών μας. Ο Κώττας κέρδισε μάχες κάτω από τη ρακέτα, ο Τολιόπουλος έβαλε μεγάλα σουτ και συνεχόμενους πόντους ενώ ο Λούντζης με φοβερές άμυνες και κλεψίματα έδωσε ώθηση στην Ελλάδα, η οποία σταδιακά ροκάνισε τη διαφορά και ανέκτησε το προβάδισμα (30-29 στο 18’), ύστερα από πολλή ώρα. Δεν κατάφερε, όμως, να το διατηρήσει καθώς ο νεαρός γκαρντ του Παναθηναϊκού είχε 2/4 βολές, οι Σέρβοι βρήκαν το δρόμο προς το καλάθι ενώ στην τελευταία τους επίθεση, η ελληνική άμυνα ξέχασε τον Πένο, ο οποίος ευστόχησε από μακρινή απόσταση και έγραψε το 33-37, του πρώτου μέρους.

ellada-servia

Η τρομερή αμυντική συνέπεια των Λούντζη και Παπαγιάννη, αποτέλεσε σημείο αναφοράς για την εθνική μας ομάδα αλλά η δουλειά στην άλλη πλευρά του παρκέ δεν ήταν ανάλογη. Οι διεθνείς δεν είχαν καθαρό μυαλό, επέλεγαν βεβιασμένες προσπάθειες και δεν διάβαζαν την αντίπαλη άμυνα ενώ καθοριστικής σημασίας ήταν τα πολλά χαμένα αμυντικά ριμπάουντ αλλά και, κυρίως, η παροιμιώδης αστοχία από τη γραμμή της φιλανθρωπίας, όπου η Ελλάδα είχε 13/25 μέχρι το 30’. Ως αποτέλεσμα αυτών ήταν η “γαλανόλευκη” να μην μπορεί να περάσει μπροστά στο σκορ και αντ’ αυτού να κυνηγάει, την περισσότερη ώρα, και να μπαίνει στην τέταρτη περίοδο, βρισκόμενη πίσω με βραχεία κεφαλή (46-47).

Η Εθνική μας είχε αρχίσει να στροφάρει και σταδιακά πήρε τα ηνία του ματς. Με καλή άμυνα και καλύτερες βολές στην επίθεση, αλλά και μεγαλύτερη συνέπεια στις βολές, έχτισε σημαντική διαφορά 7 πόντων (56-49 στο 35′) ύστερα από κλέψιμο και κάρφωμα του Ντόρσεϊ στον αιφνιδιασμό. Ο Ελληνοαμερικάνος βρήκε ρυθμό και μετά από εξαιρετική ενέργεια ευστόχησε σε δύσκολο λέι-απ, ευστόχησε στην συμπληρωματική βολή για να κάνει το 59-49, στο 36′, και εν συνεχεία ο Παπαγιάννης με 1/2 βολές την ανέβασε τη διαφορά στο +11 (60-49). Οι Σέρβοι πλησίασαν στο -6 (62-56 στο 38′) αλλά ο Ντόρσεϊ δήλωσε και πάλι “παρών. Με ένα μεγάλο τρίποντο έκανε το 67-58, 37 δευτερόλεπτα πριν το τέλος, και κλείδωσε την υπόθεση νίκη.

Τα δεκάλεπτα: 15-20, 33-37, 46-47, 69-60.
ΕΛΛΑΔΑ: Τολιόπουλος 11 (2), Λούντζης 7, Κώττας 3, Ντόρσεϊ 10 (1), Μήτογλου 9, Μουράτος 1, Σκουλίδας 9 (1), Τσαλμπούρης, Μπίλλης, Σταμάτης 9, Παπαγιάννης 10, Χαραλαμπόπουλος.
ΣΕΡΒΙΑ (Μπουτσαν): Πένο 3 (1), Αρανίτοβιτς 3, Μαρίνκοβιτς 9 (2), Όστοϊτς 6, Ντζόκοβιτς 14, Στογιάνοβιτς 5 (1), Ντόκοβιτς 2, Λαζάρεβιτς 2, Σίμανιτς 5, Γκλίσιτς, Βούτσετιτς 9, Μιλαντίνοβιτς 2.

Περισσότερα σχετικά άρθρα
  • mamba forever

    Mamba Forever

    “ΡΕ ΠΕΘΑΝΕ Ο ΚΟΜΠΙ”… Αυτό είναι το πρώτο μήνυμα που διαβάζω, ανοίγοντας το κινητό με…
  • battle for la

    Double Impact (vid, pics)

    Εάν κάτι έγινε διακριτό μέσα από τη φετινή free agency (πέραν της δραστικής αλλαγής “…
  • panathinaikos verolino1

    Όταν έγινε “πεντάστερος” (vid)

      Σήμερα συμπληρώνονται 10 χρόνια από την προσθήκη ακόμα ενός αστεριού, του πέμπτου, …
Περισσότερα από Νίκος Χροναίος
Περισσότερα σε Εθνικές

Δειτε επισης

Προολυμπιακό Τουρνουά : Συνεχίζεται η διάθεση εισιτηρίων!

Συνεχίζεται η προπόνηση των εισιτηρίων για το Προολυμπιακό Τουρνουά. Οι μέρες για το Προολ…