Ο “King” James φόρεσε ξανά την μπορντό και χρυσή φανέλα και οι Καβαλίερς επέστρεψαν με εμφατικό τρόπο στους Τελικούς του ΝΒΑ, “σκουπίζοντας” τους Χοκς με 118-88 και στοχεύουν στην πρώτη κατάκτηση του πρωταθλήματος μετά το 1964! Υπαίτιος για αυτό είναι ο άνθρωπος που έβαλε ξανά το Κλίβελαντ στον μπασκετικό “χάρτη” του “μαγικού κόσμου” όταν έγινε Ντραφτ στο Νο1 πριν από 12 χρόνια, το οδήγησε στους Τελικούς του 2007, για πρώτη φορά στην ιστορία τους, αλλά οι Σπερς δεν χαρίστηκαν και τους ισοπέδωσαν, κατακτώντας με “σκούπα” το πρωτάθλημα.
Όμως, πλέον, ο ΛεΜπρόν Τζέιμς, των πέντε συνεχόμενων παρουσιών σε Τελικούς (!), δεν συγκαταλάγεται μεταξύ των κορυφαίων αλλά είναι ο κορυφαίος μπασκετμπολίστας στον κόσμο και κουβαλώντας ολόκληρη την πολιτεία του Οχάιο στις πλάτες του θέλει να μπει στο πάνθεον και να αποτελέσει από μόνος του μια κατηγορία, με το να φέρει το “δαχτυλίδι” στη γενέτειρα του.
Στα του αγώνα, οι “ιππότες” μπήκαν εξ αρχής φουριόζοι και προηγήθηκαν με 32-20 στην πρώτη περίοδο, με τη διαφορά να αυξάνεται στους 17 πόντους (59-42) πριν την ανάπαυλα ενώ μέχρι την ολοκλήρωση της τρίτης περιόδου η υπόθεση νίκη είχε κλείσει μιας και οι γηπεδούχοι βρίσκονταν μπροστά με το δυσθεώρητο 85-60! Καθολική υπεροχή του συγκροτήματος του Ντέιβιντ Μπλατ, ο οποίος έγινε ο πρώτος ρούκι κόουτς που νικάει τον προπονητή της σεζόν (Μάικ Μπαντενζόλζερ) σε σειρά πλέι οφ, το οποίο κατέβασε 17 ριμπάουντ περισσότερα (56-39) και “εκτέλεσε” τους αντιπάλους του από μακρινή απόσταση, έχοντας 13/31 τρίποντα και δη 42%, την ίδια στιγμή που οι Χοκς είχαν μόλις 5/32 (16%)!
Η επιστροφή του Κάιρι Έρβινγκ αποφόρτισε τον ΛεΜπρόν, ο οποίος δεν χρειάστηκε να κάνει τους ηρωισμούς και την υπερπροσπάθεια των προηγούμενων αναμετρήσεων, και ολοκλήρωσε το ματς με 23 πόντους (8/14 διπ.-2/6 τρ.-1/4 βολές), 9 ριμπάουντ και 7 ασίστ ενώ ο Έρβινγκ ήταν καλύτερα από κάθε φόρα (λόγω της τενοντίτιδας στο γόνατο) και είχε 16 πόντους (4/8 διπ.-2/3 τρ.-2/3 βολές), 4 ριμπάουντ και 5 ασίστ. Επιβλητικό το δίδυμο των Τιμοφέι Μοζγκόφ (14π.-7ρ.-3κοψ.) και Τρίσταν Τόμπσον (16π.-11ρ.), που κυριάρχησαν κάτω από τις ρακέτες ενώ το “λιθαράκι” του έβαλε και ο Τζέι Αρ Σμιθ με 18 πόντους και 10 ριμπάουντ.
Από την Ατλάντα, που δεν κατάφερε ποτέ να μπει με αξιώσεις στη διεκδίκηση της πρόκρισης, διακρίθηκαν οι Τζεφ Τιγκ (17π.) και Πολ Μίλσαπ (16π.-10ρ.-5ασ.).