Μία ιστορική μέρα ήταν η σημερινή (25/05) για τη ΧΑΝΘ, το μουσείο μπάσκετ, αλλά και γενικά για το άθλημα της καλαθοσφαίρισης στη χώρα μας.
Η ΧΑΝΘ υπέγραψε το πρωτόκολλο συνεργασίας με τον ΕΣΑΚΕ και άνοιξε πλέον με κάθε επισημότητα ο δίαυλος επικοινωνίας και συνεργασίας με σκοπό την ανάπτυξη του πρώτου μουσείου μπάσκετ της χώρας μας. Το eBasket ήταν εκεί.
Στο πάνελ βρέθηκαν ο Πρόεδρος του ΕΣΑΚΕ, Γώργος Χαλβατζάκης, ο Πρόεδρος της ΧΑΝΘ, Γιάννης Σωσσίδης, καθώς και ο Υπεύθυνος Επικοινωνίας του Μουσείου, Θοδωρής Φελάνης, ο οποίος και συντόνιζε τη διαδικασία. Το παρόν έδωσαν παλαίμαχοι παίκτες της ΧΑΝΘ της δεκαετίας του ’70, καθώς και ο “Δάσκαλος του μπάσκετ” (όπως τον αποκαλούν), Θόδωρος Ροδόπουλος.
Ο Πρόεδρος της ΧΑΝΘ, Γιάννης Σωσσίδης, αναφέρθηκε σε όλη τη διαδρομή του μουσείου της ΧΑΝΘ, από την πρώτη μέρα λειτουργίας του, αλλά και στη συγκινητική ανταπόκριση τόσο αθλητών και συλλόγων, όσο και του φίλαθλου κόσμου. Παράλληλα, ανακοίνωσε τη δημιουργία ξεχωριστής πτέρυγας για το επαγγελματικό μπάσκετ το οποίο έχει φέρει τεράστιες επιτυχίες στη χώρα μας.
Αναλυτικά όσα δήλωσε ο Γιάννης Σωσσίδης:
“Καλωσήρθατε όλοι στο μουσείο μπάσκετ της ΧΑΝΘ. Η ΧΑΝΘ πιστή στη διαδρομή της και στα 95 χρόνια ιστορίας της, δε θα μπορούσε να μην κάνει αυτό το βήμα, δημιουργώντας το πρώτο μουσείο μπάσκετ στην Ελλάδα και παράλληλα το 4ο στον κόσμο. Εμείς φέραμε το μπάσκετ στην Ελλάδα, εδώ πρωτοπαίχτηκε το άθλημα. Είμαστε πολύ ευχαριστημένοι από την όλη προσπάθεια και αισθανόμαστε δικαιωμένοι από την προσέλυση του κοσμου.
Αποφασίσαμε να προβαλλουμε την ιστορία όχι μόνο του μπάσκετ της ΧΑΝΘ, αλλά και του αθλήματος. Το μουσείο μπάσκετ εγκαινιάστηκε στις 8 Δεκεμβρίου 2013 και υλοποιήθηκε με την συνχρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ενωσης σε συνεργασία με το πανεπιστήμιο της Βουλγαρίας στο Πλακόιντγκραντ μέσα από επιχειρησιακό πρόγραμμα ευρωπαϊκής εντατικής συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας και Βουλγαρίας 2007-2013. Μέσα σε 17 μήνες λειτουργίας, το μουσείου κατάφερε να γίνει μέλος του Διεθνούς Συμβουλίου Μουσείων και είναι μια σημαντική διάκριση των συντελεστών της Αδελφότητας
Μεσα σε αυτούς τους 17 μήνες υπήρξε μεγάλη εθελοντική βοήθεια. 130 σχολεια, 5000 μαθητες, 2500 αθλητες, ολοι σχεδόν οι παλαίμαχοι της ΧΑΝΘ, αλλά και 150 σηματνικες προσωπικοτητες από την πολιτική, τον αθλητισμό κ.α. Σύλλογοι και πάρα πολλοί αθλητές μας βοήθησαν με εκθέματα, ενώ ιδρύσαμε βιβλιοθήκη σχετικά με το άθλημα του μπάσκετ. Ήδη έχουμε το εξής πρόβλημα: η αποθήκη γέμισε με εκθέματα, για αυτό και επιλέξαμε να έχουμε θεματικές αναφορές και αφιερώματα, ωστέ να προβάλλονται όλα τα αντικείμενα.
Το πιο σημαντικό είναι ότι όσοι περνούν από δω, όχι μόνο οι αθλητές της ΧΑΝΘ, μαθαίνουν την προσφορά της ΧΑΝΘ στο άθλημα, αλλα και γενικά το μπασκετ. Η ΧΑΝΘ εξάλλου δεν είναι Ανώνυμη Εταιρεία και δείχνει σε όλους τι σημαίνει κοινωνική προσφορά, αλληλεγγύη και γνωστοποιεί ότι ο σκοπός δεν αγιάζει τα μέσα.
Υπάρχουν 2 σπουδαίες προσωπικότητες, ο Λάκης Τσάβας από τους Βετεράνους, καθώς και ο Νίκος Ζήσης, δύο ζωντανοί θρύλοι, που διαδίδουν τα θέματα του μουσείου σε όλη την Ελλάδα και την Ευρώπη. Αν δεν ήταν η εθελοντική ομάδα, η ψυχή του μουσείου, Γιώργης Μπουσβάρος, η Χριστίνα Μπατέκα, η Μαντώ Τσάτσαρη, αλλά και όλοι οι υπόλοιποι οι οποίοι καθημερινά βοηθούν στη λειτουργία του μουσείου, δε θα μεγάλωνε αυτό το εγχείρημα.
Το κομμάτι του επαγγελματικού μπάσκετ, δε θα μπρούσε να λείπει από το μουσείο. Όμως δε θα μπορούσε να είναι και κυρίαρχο. Το επαγγελματικό μπάσκετ, βέβαια, είναι πραγματικότητα. Από εκεί έρχονται οι διακρίσεις. Ο κ.Χαλβατζακης από την πρώτη στιγμή μας στηρίζει έμπρακτα. Έχουμε συμφωνήσει με τον ΕΣΑΚΕ να έχουμε μία καλή συνεργασία και στήριξη και από τις δύο πλευρές. Έτσι, θα δημιουργηθεί ξεχωριστή πτέρυγα στο μουσείο για το επαγγελματικό μπάσκετ”.
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του ΕΣΑΚΕ, Γιώργος Χαλβατζάκης, εξέφρασε για ακόμα μια φορά τη στήριξή του στο μουσείο, ενώ έδωσε το σύνθημα για να φτάσει μέχρι και το επίπεδο του μουσείου του ΝΒΑ. Τέλος, έκανε γνωστό και το δικό του… δώρο στο μουσείο, που θα είναι μία δική του παιδική φωτογραφία με τη φόρμα της ΧΑΝΘ.
Αναλυτικά όσα δήλωσε ο Γιώργος Χαλβατζάκης:
“Από την πρώτη στιγμή ίδρυσης του Μουσείου προκάλεσε εντύπωση τόσο σε μένα όσο και στα μέλη του διοικητικού συμβουλίου ο τρόπος λειτουργίας του και η διάδοσή του. Σπεύσαμε να δηλώσουμε ότι δεν θα είμαστε απλοί παρατηρητές αλλά αρωγοί και θα συμμετέχουμε στην προσπάθεια που πιστεύω ότι είναι σημαντική όχι μόνο για τη ΧΑΝΘ αλλά για το ίδιο το μπάσκετ. Ο ΕΣΑΚΕ για όσους δεν γνωρίζουν είναι ο φορέας του επαγγελματικού μπάσκετ και ξεκίνησε την πορεία του το 1991-92 ως ΕΣΑΚ. Η βοήθειά μας θα είναι έμπρακτη όχι μόνο υλικά καθώς σε συνεργασία με τη ΧΑΝΘ θα αναλάβει το κομμάτι που του αναλογεί από το 1991 και μετά. Ταυτόχρονα θα υπογραφεί ένα μνημόνιο συνεργασίας με την Αδελφότητας ούτως ώστε κάθε χρόνο να πραγματοποιείται εκδήλωση στην οποία θα προβάλλονται θέματα που αφορούν το μπάσκετ και θα συνεργαστούμε με απώτερο σκοπό να αναπτύξουμε κι άλλες προωθητικές ενέργειες.
Είναι τιμή για μένα που ως πρόεδρος του ΕΣΑΚΕ συνεισφέρω σε αυτή την προσπάθεια . Δεν έχω επισκεφθεί το Σπρίνγκφιλντ, ελπίζω όμως το Μουσείο της ΧΑΝΘ να αποκτήσει έναν ρόλο αντίστοιχο με αυτό στο Σπρίνγκφιλντ ή της ΦΙΜΠΑ. Κι επειδή η ΧΑΝΘ δεν είναι επαγγελματικό σωματείο αλλά ουσιαστικά πρόκειται για ένα ουδέτερο μέλος μπορούμε όλοι να προσφέρουμε δίχως ομαδικές προτιμήσεις. Προσωπικά μου έκανε εντύπωση το γεγονός ότι μετά την ίδρυση του Μουσείου αρκετές ομάδες ασχολούνται πλέον με την δημιουργία δικών τους Μουσείων. Κλείνοντας, θα δωρίσω στο Μουσείου μια φωτογραφία από το προσωπικό μου αρχείο όπου βρίσκομαι με την στολή της ΧΑΝΘ μπροστά στην είσοδο των εγκαταστάσεων σε ηλικία 6-7 ετών”.
Το λόγο πήρε στη συνέχεια και ο Γιωργής Μπουσβάρος, με τον αεικίνητο εργάτη της ΧΑΝΘ να καλεί τον πρόεδρο του ΕΣΑΚΕ να βοηθήσει στην αδελφοποίηση του μουσείου της ΧΑΝΘ με το μουσείο της FIBA, με τον Πρόεδρο του ΕΣΑΚΕ να είναι θετικός και έτοιμος να βοηθήσει για ακόμα μια φορά.
Όπως γίνεται αντιληπτό, αυτό που είχαν δηλώσει οι άνθρωποι της ΧΑΝΘ στο eBasket λίγους μήνες μετά τα εγκαίνια, ότι θέλουν να γιγαντώσουν το Μουσείο, δεν αποτελεί ένα όνειρο. Αποτελεί κύριο και βασικό στόχο, από αυτούς που μόνο η ΧΑΝΘ ξέρει να επιτυγχάνει.