Η ΤΣΣΚΑ Μόσχας για ακόμα μια χρονιά έφυγε με σκυμμένο κεφάλι από το Φάιναλ Φορ παρ’ ότι προέβη σε μεγάλες αλλαγές το περασμένο καλοκαίρι και ανέθεσε την τεχνική ηγεσία στον Δημήτρη Ιτούδη. Το “κατηγορώ” ήταν δριμύ προς άπαντες και κυρίως στον Μίλος Τεόντοσιτς. Ο πρώην προπονητής “ρώσικης αρκούδας“, Έτορε Μεσίνα, κλήθηκε να σχολιάσει τις αιτίες των συνεχόμενων αποτυχιών του υπέρλαμπρου ρόστερ που χτίζει κάθε χρονιά η ΤΣΣΚΑ φθάνοντας σε δυσθεώρητα ύψη τον προϋπολογισμό αλλά πάντα αποτυγχάνει παταγωδώς.
Ο Ιταλός κόουτς, και πλέον συνεργάτης του Γκρεγκ Πόποβιτς στους Σαν Αντόνιο Σπερς, προέβη στην παρουσίαση του προβλήματος μέσω διαφορετικής σκοπιάς. Δεν θέλησε να ασκήσει σκληρή κριτική καθώς “πέρασα έξι υπέροχα χρόνια στην ΤΣΣΚΑ και είμαι ευγνώμων που ο οργανισμός αυτός μου έδωσε την ευκαιρία να είμαι μέλος κάποιων από τις πιο όμορφες ιστορίες του. Είμαι βέβαιος πως όλοι θυμούνται ότι το τέλος της σχέσης μας δεν ήταν ακριβώς φιλικό. Μετά το Φάιναλ Φορ του Μιλάνου, ήμουν ο αποδιοπομπαίος τράγος και δέχθηκα δριμεία κριτική από τους πάντες.
Οπότε, τώρα θα ήταν εύκολο για εμένα να διαλέξω ένα θύμα και να αρχίσω την αυστηρή κριτική προς πάσα κατεύθυνση. Αλλά δεν θα το κάνω. Δεν θα το κάνω, διότι με συνδέουν όμορφες αναμνήσεις με την ΤΣΣΚΑ. Η τελευταία ήταν ότι μετά το Μιλάνο η ομάδα μέτρησε εννέα διαδοχικές νίκες, έως την κορυφή της VTB League. Θα πάρω λοιπόν, την ευκαιρία που έχω για να πω ξανά πως ευχαριστώ τους παίκτες που το έκαναν αυτό δυνατό”.
Εν συνεχεία έκανε μια διαφορετική ανάλυση του προβλήματος καθώς αναλογίστηκε ότι από τη στιγμή που οι προπονητές και οι παίκτες αλλάζουν συνεχώς η επιτυχία δεν έρχεται, μετατοπίζοντας έτσι το βάρος των ευθυνών πρωτίστως στη διοίκηση. “Ας δοκιμάσουμε να σκάψουμε λίγο πιο βαθιά και να μη μιλήσουμε μόνο για αυτό που έγινε την Παρασκευή, αλλά και για το παρελθόν. Η ιστορία επαναλαμβάνεται διαρκώς, δεν συμφωνείτε; Οι παίκτες αλλάζουν, οι προπονητές αλλάζουν, αλλά το αποτέλεσμα είναι το ίδιο -μετά το 2008 οπότε πήρε η ΤΣΣΚΑ το τρόπαιο. Ενδεχομένως λοιπόν, η διοίκηση να έπρεπε να αναλύσει την όλη κατάσταση από μια άλλη οπτική γωνία. Να σκεφτεί τη φιλοσοφία του οργανισμού, τις αρχές υπό τις οποίες λειτουργεί” επεσήμανε ο Μεσίνα.