Ο αφανής ήρωας

mantzaris olympiacos

mantzaris-olympiacos

Η Ευρωλίγκα έκανε αφιέρωμα στον Βαγγέλη Μάντζαρη, τον αφανή ήρωα του Ολυμπιακού, όπως τον χαρακτήρισε, ο οποίος μπορεί να μην είναι γνωστός για τις επιθετικές του αρετές, αλλά όταν βάζει πόντους, το timing είναι τέλειο. 

Αναλυτικά:
“Είτε χειρίζεται την μπάλα στην επίθεση, είτε την κυνηγά στην άμυνα, ο Βαγγέλης Μάντζαρης έχει αποτελέσει αναπόσπαστο κομμάτι, της επιτυχίας του Ολυμπιακού, από το 2011, οπότε έγινε “ερυθρόλευκος”. Σε τέσσερις σεζόν, ο Μάντζαρης έχει ξεκινήσει στα 81 από τα 89 ματς της παρέας του και μόλις στα 25 του, είναι ήδη δυο φορές πρωταθλητής Ευρώπης, αλλά και μέλος μιας ολιγομελούς λίστας με παίκτες που ‘χουν πανηγυρίσει back to back τίτλους.

Η άφιξη του Μάντζαρη στη Euroleague, ήταν χρόνια αναμενόμενη. Βρέθηκε εκεί, μέσω του Περιστερίου, όπου έκανε το ντεμπούτο του στην ανδρική ομάδα, όταν ήταν μόλις 17. Πέρασε καλοκαίρια στις μικρές εθνικές ομάδες της Ελλάδας και κέρδισε μετάλλια, σε Ευρωμπάσκετ και Παγκόσμια Κύπελλα. Ως ρούκι της Euroleague, o Mάντζαρης πήρε τεράστια ευθύνη, αν σκεφτείτε πως ήταν ο τρίτος σε λεπτά συμμετοχής, στο Final Four του 2012, οπότε οι “ερυθρόλευκοι” κατέκτησαν τον πρώτο ευρωπαϊκό τίτλο αυτού του αιώνα. Αφότου ξεκίνησε στα 15 ματς της επόμενης περιόδου, ένα τραύμα στο γόνατο τον υποχρέωσε να χάσει το υπόλοιπο της σεζόν και να ‘χει ενεργό ρόλο στο repeat του 2013, αλλά επέστρεψε το επόμενο φθινόπωρο και πλέον μετρά 51 συναπτά ματς στη Euroleague.

Ανήκει στους καλύτερους αμυντικούς στην μπάλα, ενώ συχνά… φορά το κοστούμι του αφανή ήρωα, στην τρομακτική άμυνα του Ολυμπιακού. Την ίδια ώρα, είναι από τους πιο ασφαλείς χειριστές της μπάλας, στη διοργάνωση και είναι στην 4η θέση της λίστας ασίστ/λάθη, μεταξύ όλων όσων έπαιξαν την τελευταία τετραετία. Η ιδιαίτερη ευφυΐα του αφορά το χώρο μεταξύ των γραμμών ελευθέρων βολών, όπου είναι ένας σίγουρος διαμεσολαβητής για την επίθεση του Ολυμπιακού, ενώ αποτρέπει τις αντίπαλες ομάδες να αισθανθούν άνετοι, όταν επιδιώκουν να σκοράρουν.

Δεν είναι γνωστός για τη δυνατότητα του στο σκοράρισμα, αλλά όταν βάζει πόντους, το timing είναι τέλειο. Στα playoffs αυτής της σεζόν, είχε δολοφονικό τρίποντο, με 9/10 στα ματς με την Μπαρτσελόνα. Αυτή η επίδοση, ήταν η 2η καλύτερη όλων όσων μετείχαν στα φετινά playoffs και περιέλαβαν τέσσερα διαδοχικά, στο δεύτερο παιχνίδι που εξελίχθηκε σε “κλειδί” για την πρόκριση. Πρόσθεσε άλλα τρία, στο δεύτερο ημίχρονο του τέταρτου αγώνα, κατά τη διάρκεια της επιστροφής του Ολυμπιακού. Στη Μαδρίτη θα διεκδικήσει τον τρίτο τίτλο του, που θα τον κάνει έναν εκ των νεαρότερων σε ηλικία παικτών που κατέκτησαν τρία τρόπαια, στην ιστορία του ευρωπαϊκού μπάσκετ”.

Περισσότερα σχετικά άρθρα
Περισσότερα από Σταύρος Ιωακείμ
Περισσότερα σε Ολυμπιακός

Δειτε επισης

Μπαρτζώκας: «Θεωρώ πως θα έχουμε τον Παπανικολάου στα επόμενα παιχνίδια»

Στον τρόπο με τον οποίο διαχειρίστηκε η  Μπαρτσελονα το ματς, αναφέρθηκε ο Γιώργος Μπαρτζώ…