Κεντρική Basket League Κολοσσός Το σκεπτικό της απόφασης

Το σκεπτικό της απόφασης

kolossos-apollon

Η ΚΑΕ Κολοσσός δημοσιοποίησε, μέσω της επίσημης ιστοσελίδας της, το σκεπτικό της απόφασης του αθλητικού δικαστή ο οποίος δικαίωσε την ένσταση του Απόλλωνα Πάτρας και κατακύρωσε την αναμέτρηση μεταξύ των δύο ομάδων, στο Βενετόκλειο, υπέρ των φιλοξενουμένων.

Εγείρονται αρκετές αμφιβολίες καθώς όπως αναφέρεται το φάουλ έγινε πριν την κόρνα της λήξης αλλά ο διαιτητής καταλόγισε το φάουλ αφού είχε λήξει το παιχνίδι.

Αναλυτικά:

“Την 28-2-2014 και ώρα 17:00 μ.μ. διεξήχθη στην πόλη της Ρόδου για το πρωτάθλημα της Α1 Εθνικής Κατηγορίας ανδρών της επαγγελματικής καλαθοσφαίρισης ο αγώνας μεταξύ των ομάδων “ΑΟ ΚΟΛΟΣΣΟΣ ΡΟΔΟΥΑΠΟΛΛΩΝ ΠΑΤΡΑΣ”. Ως τελικό αποτέλεσμα καταχωρήθηκε το 64-63 με νίκη της διοργανώτριας ομάδας.

Στο συνταχθέν την άνω ημερομηνία φύλλο αγώνα καταχωρήθηκε η κρινόμενη ένσταση κατά του κύρους του αγώνα για την τελευταία φάση αυτού, συμφωνα με την οποία το φάουλ που χρεώθηκε στον αθλητή Μπατή Μάριο με αριθμό φανέλας 11 ήταν εκπρόθεσμο και δεν θα έπρεπε να δοθούν τρεις ελεύθερες βολές στον αθλητή του Κολοσσού Waters D. με αριθμό φανέλας νούμερο 7. Ο πρώτος διαιτητής απάντησε στο φύλλο αγώνος ότι το φάουλ ήταν εμπρόθεσμο και πριν ηχήσει η κόρνα της λήξης του αγώνα.

Αναφορικά με την κρινόμενη ένσταση το ΜΔΟ κρίνει ότι έχουν τηρηθεί όλες οι διατυπώσεις προκειμένου για το παραδεκτό υποβολής αυτής εφόσον: α) η ενιστάμενη ΚΑΕ στις 2-3-2015 υπέβαλε γραπτή αίτηση, η οποία νόμιμα υπεγράφη, με την οποία υποστήριξε όσα είχε εκθέσει με την άνω ένστασή της μέσα σε διάστημα δύο (2) εργάσιμων ημερών από την διεξαγωγή του αγώνα και β) κατεβλήθη το παράβολο που καθορίζεται από την Ειδική Προκήρυξη Πρωταθλήματος (άρθρο 38 παρ. 4 α και β του Κανονισμού Πρωταθλήματος Καλαθοσφαίρισης Α1 Εθνικής Κατηγορίας 2014-2015). Πρέπει συνεπώς να γίνει τυπικά δεκτή και να ερευνηθεί περαιτέρω ως προς την ουσιαστική της βασιμότητα.

Από όλα τα ως άνω αποδεικτικά μέσα και από την προσωπική επισκόπηση του μαγνητοσκοπημένου video του ως άνω αγώνα από το ΜΔΟ, ως αυτός προβλήθηκε από το κανάλι NOVA, προέκυψαν τα ακόλουθα πραγματικά περιστατικά:

Από το ως άνω video του αγώνα προκύπτει εναργέστατα ότι ο αθλητής της ομάδας ΑΠΟΛΛΩΝ ΠΑΤΡΑΣ Μάριος Μπατής υπέπεσε σε φάουλ σε βάρος του αθλητή της αντίπαλης ομάδας οριακά πριν την λήξη του αγώνα. Από την επισκόπηση του video του αγώνα, τόσο σε slow motion όσο και σε super slow motion και λόγω της κρισιμότητας του χρόνου αναφορικά με το πότε το φάουλ αυτό ειδικότερα έλαβε χώρα, προκύπτει ότι αυτό έγινε στο 00:1, του δευτερολέπτου, πριν τη λήξη του αγώνα, η οποία σηματοδοτήθηκε με την κόρνα της λήξης αυτού από την γραμματεία. Από το ίδιο δε ως άνω video του αγώνα προκύπτει ωστόσο εξίσου εναργέστατα, ότι στο 00:00 ήχησε η κόρνα για την λήξη του αγώνα, χωρίς ωστόσο πριν τη λήξη αυτού να λάβει χώρα οποιοδήποτε σφύριγμα του διαιτητή ο οποίος θα επεσήμανε την άνω παράβαση.

Τουναντίον προκύπτει από το video ότι ο διαιτητής σήκωσε μετά τη λήξη του άνω αγώνα το δεξί του χέρι και αρκετά μεταγενέστερα προέβη στο σφύριγμα για το φάουλ το οποίο, σημειωτέον, με δυσκολία ακούγεται μετά την κόρνα της λήξης. Κρίνεται εξάλλου ότι θα ήταν ανθρωπίνως αδύνατο ενόψει του χρόνου κατά τον οποίο έλαβε χώρα η άνω παράβαση να προλάβει ο διαιτητής να αντιληφθεί και ταυτόχρονα να σφυρίξει για την παράβαση αυτή και όλα αυτά πριν τη λήξη του αγώνα, η οποία έλαβε χώρα ως προαναφέρθη μετά από το 0,1 του δευτερολέπτου του άνω φάουλ.

Κατά συνέπεια και εφόσον το σφύριγμα του διαιτητή το οποίο υποδεικνύει την παράβαση και θεωρείται κρίσιμο προκειμένου για το εμπρόθεσμο ή μη του καταλογισμού του άνω φάουλ έλαβε χώρα μετά την λήξη του αγώνα, κρίνεται ότι κακώς δόθηκαν και εκτελέστηκαν οι τρεις βολές από τον Αμερικανό παίκτη της Α.Ο. ΚΟΛΟΣΣΟΣ ΡΟΔΟΥ. Ως εκ τούτου η κρινόμενη ένσταση πρέπει να γίνει δεκτή ως βάσιμη στην ουσία της.

ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΛΟΓΟΥΣ ΑΥΤΟΥΣ

Δέχεται τυπικά και στη ουσία της την ένσταση της ΑΠΟΛΛΩΝ ΠΑΤΡΑΣ ΚΑΕ. Αποφαίνεται ότι νικήτρια ομάδα του μεταξύ των ομάδων “Α.Ο. ΚΟΛΟΣΣΟΣ ΡΟΔΟΥ – ΑΠΟΛΛΩΝ ΠΑΤΡΑΣ” αγώνα καλαθοσφαίρισης Α1 Εθνικής Κατηγορίας, αγωνιστικής περιόδου 2014-2015 που διεξήχθει 28-2-2015, είναι η φιλοξενούμενη ομάδα ΑΠΟΛΛΩΝ ΠΑΤΡΑΣ με τελικό αποτέλεσμα 61 έναντι 63 πόντων”.

Περισσότερα σχετικά άρθρα
  • Mamba Forever

    “ΡΕ ΠΕΘΑΝΕ Ο ΚΟΜΠΙ”… Αυτό είναι το πρώτο μήνυμα που διαβάζω, ανοίγοντας το κινητό με…
  • Double Impact (vid, pics)

    Εάν κάτι έγινε διακριτό μέσα από τη φετινή free agency (πέραν της δραστικής αλλαγής “…
  • Όταν έγινε “πεντάστερος” (vid)

      Σήμερα συμπληρώνονται 10 χρόνια από την προσθήκη ακόμα ενός αστεριού, του πέμπτου, …
Περισσότερα από Νίκος Χροναίος
Περισσότερα σε Κολοσσός

Δειτε επισης

Κολοσσός Ρόδου – Τέλος ο Τάι Λόσον

Ο Τάι Λόσον, όπως σας είχε προϊδεάσει το Overfm.gr, αποτελεί παρελθόν για τους Ροδίτες, όπ…