Έχει επισημανθεί πολλές φορές μέσα από το eBasket.gr, ότι η φετινή Basket League ΣΚΡΑΤΣ είναι ίσως η πιο ανταγωνιστική των τελευταίων χρόνων κι αυτό είναι ένα γεγονός -σχεδόν- αυταπόδεικτο. Τα παιχνίδια που κρίνονται με μονοψήφιες διαφορές είναι πλειοψηφία, ενώ τα “μέτωπα” της πρωτιάς, της τετράδας, των πλέι οφ και του υποβιβασμού, προσφέρουν το “αλατοπίπερο” του πρωταθλήματος.
Αυτό που τείνει να εξελιχθεί, όμως, στο πιο ενδιαφέρον, ενόψει της τελικής ευθείας της κανονικής περιόδου, είναι η μάχη της τετράδας, με την ΑΕΚ να θέτει σοβαρή υποψηφιότητα ακόμη και για την τρίτη θέση, αυτήν που τώρα μοιράζονται Άρης και ΠΑΟΚ, με τους “κίτρινους” να έχουν το πλεονέκτημα στην πιθανή τελική ισοβαθμία των δύο ομάδων της Θεσσαλονίκης. Ωστόσο η ΑΕΚ έχει το πλεονέκτημα του ότι θα υποδεχτεί και τους δύο στο ΟΑΚΑ.
Έχει ενδιαφέρον να δούμε συνοπτικά το πρόγραμμα των τριών ομάδων που επιχειρούν να κάνουν το καλύτερο δυνατό πλασάρισμα ενόψει των πλέι οφ. Με αστερίσκο (*) οι εκτός έδρας συναντήσεις:
Στο τέλος του πρώτου γύρου, ωστόσο, τίποτα δεν προμήνυε μια τέτοια κατάσταση, με τις τρεις ομάδες να διεκδικούν την τρίτη θέση. Ο ΠΑΟΚ, με απολογισμό 10 νικών σε 13 αγωνιστικές, είχε το πάνω χέρι, με απόσταση δύο νικών από τον Άρη και τεσσάρων από την ΑΕΚ. Ωστόσο ο μεν “δικέφαλος του Βορρά” ακολούθησε πτωτική πορεία, οι δε “κίτρινοι” του ελληνικού μπάσκετ σχεδόν εκτοξεύτηκαν.
Οι αριθμοί εξηγούν πώς φτάσαμε σε αυτό το διαφαινόμενο “θρίλερ“, με την αντιστρόφως ανάλογη πορεία των τριών πρωταγωνιστών αυτού του “μετώπου” στον δεύτερο γύρο. Ο ΠΑΟΚ χτυπήθηκε από τους τραυματισμούς φέτος και είχε μέχρι τα μέσα Φεβρουαρίου την ταυτόχρονη υποχρέωση της Ευρώπης, δεδομένα που όμως μόνο σε ένα βαθμό εξηγούν τη σημαντική πτώση του στον δεύτερο γύρο…
Ο Άρης μετρά πέντε νίκες σε επτά αναμετρήσεις του δεύτερου γύρου, χωρίς να παρατηρούνται μεγάλες διαφορές στα νούμερα του. Σημαντικότερες ίσως είναι αυτές της επίθεσης, όπου σκοράρει τρεις πόντους περισσότερους κατά μέσο όρο -παρότι σουτάρει με χαμηλότερα ποσοστά, τόσο στα δίποντα, όσο και στα τρίποντα– και των ριμπάουντ με ανάλογη αύξηση (+3,5 ριμπάουντ ανά αγώνα).
Η βελτίωση του Άρη είναι εμφανής, όμως η σύγκριση των αριθμών της ΑΕΚ από τον πρώτο στο δεύτερο γύρο δίνει την εντύπωση της “εκτόξευσης”. Η ΑΕΚ των τελευταίων επτά αγωνιστικών, λοιπόν, και σε σχέση με τις πρώτες 13, σκοράρει 10 πόντους περισσότερους κατά μέσο όρο και δέχεται έξι λιγότερους, έχοντας τα ίδια ποσοστά σε βολές και δίποντα, αλλά σχεδόν +10% στα τρίποντα. Βελτιωμένη παρουσιάζεται και στα ριμπάουντ, αλλά και στα κλεψίματα, κάνει βέβαια περισσότερα λάθη κι εν κατακλείδι το ranking της είναι αυξημένο κατά 18 βαθμούς!