Κεντρική Ασίστ Basketbase Τετράδα έξι χρόνια μετά

Τετράδα έξι χρόνια μετά

priftis aris media day

priftis-aris-media-day

petridis-giorgosΊσως δεν είναι δίκαιο για τη συνολική δουλειά που γίνεται στον Άρη, και σε όλα τα επίπεδα, να προσωποποιούμε την επιτυχημένη πορεία της ομάδας, όμως δεν είναι δυνατόν να μην πιστωθεί ένα μεγάλο μερίδιο αυτής στον Δημήτρη Πρίφτη, που έχοντας την πρώτη πραγματικά μεγάλη ευκαιρία της καριέρας του, αποδεικνύει ότι ανήκει δικαιωματικά στους ανερχόμενους Έλληνες προπονητές.

Αφού συμπλήρωσε 100 παιχνίδια στους πάγκους της Basket League ΣΚΡΑΤΣ, στο παιχνίδι με τον Πανελευσινιακό, οδήγησε τον Άρη σε δύο απανωτές νίκες στα ντέρμπι με τον ΠΑΟΚ, όμως πάνω απ’ όλα αυτά είναι η συνολική πορεία της ομάδας.

Αυτή δεν μπορεί παρά να κριθεί επιτυχημένη, κάτι που αναδεικνύεται με τον απόλυτο τρόπο μέσα από τους αριθμούς. Ο απολογισμός των 10 νικών σε 15 αγωνιστικές είναι ο καλύτερος του Άρη στην τελευταία εξαετία και μάλιστα με διαφορά από τις σεζόν που πέρασαν, στις οποίες η ομάδα ήταν -κακά τα ψέματα- μεταξύ φθοράς και αφθαρσίας.

Είναι χαρακτηριστικό ότι η φετινή ομάδα έχει τέσσερις νίκες περισσότερες από εκείνες της προηγούμενης διετίας στο αντίστοιχο διάστημα και πέντε από εκείνη της περιόδου 2011-’12. Ο σχετικός πίνακας φανερώνει την εκτόξευση του φετινού Άρη:

pinakaki107

Έχει ενδιαφέρον ωστόσο να διαπιστώσουμε τις αγωνιστικές διαφορές του Άρη με την αντίστοιχη περσινή ομάδα, όπως αποτυπώνονται στους αριθμούς. Ο φετινός Άρης -μεταξύ άλλων- έχει ένα σαφές πλεονέκτημα έναντι του περσινού, καθώς είναι πιο δημιουργικός στην επίθεση (+2 ασίστ ανά παιχνίδι).

Ταυτόχρονα είναι πιο εύστοχος εντός παιδιάς (+0,67 στα δίποντα και +3,91% στα τρίποντα) και πάει πιο πολύ στο επιθετικό ριμπάουντ (+1,2), αριθμοί που οδηγούν την ομάδα στο να σκοράρει σχεδόν τέσσερις πόντους περισσότερους από την περσινή (με βάση, όμως, τα στοιχεία ολόκληρης της κανονικής περιόδου).

Ο φετινός Άρης είναι ελαφρώς χειρότερος αμυντικά, συνεχίζει να σουτάρει με χαμηλά ποσοστά από τη γραμμή του φάουλ, όμως είναι πιο δυνατός στα ριμπάουντ (σχεδόν +2 ανά αγώνα), κάνει περίπου 2,5 λάθη λιγότερα και κόβει σχεδόν 1,5 σουτ των αντιπάλων παραπάνω από πέρυσι. Όλα αυτά οδηγούν στο κατά 10 μονάδες καλύτερο ομαδικό ranking.

pinakaki108

Ο Άρης βρίσκεται στην πρώτη τετράδα της βαθμολογίας, για πρώτη φορά μετά από έξι χρόνια, στο αντίστοιχο σημείο της σεζόν -ήταν και την περίοδο 2010-’11, αλλά με οχτώ νίκες και ισοβαθμώντας με άλλες τρεις ομάδες στην τέταρτη θέση- κι αυτό είναι το σημαντικότερο στοιχείο της φετινής ανόδου του.

Περισσότερα σχετικά άρθρα
Περισσότερα από Γιώργος Πετρίδης
Περισσότερα σε Basketbase

Δειτε επισης

Η ΔΕΗ δίνει πάσα στις γειτονιές της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης (pics)

ΔΕΗ 3×3 PΟWER TO THE HOOD by Eurohoops Οι γειτονιές της Αθήνας και τη Θεσσαλονίκης πα…