Κεντρική Ελλάδα Κύπελλο ΠΑΟΚ – Παναθηναϊκός 68-71

ΠΑΟΚ – Παναθηναϊκός 68-71

giankovits buzzer beater paok

giankovits-buzzer-beater-paok

Στον τελικό ο Παναθηναϊκός…
Την ευκαιρία να διεκδικήσει τον 16ο του Κύπελλο Ελλάδας θα έχει ο Παναθηναϊκός, ο οποίος πέρασε δια πυρός και σιδήρου από την Πυλαία, επικρατώντας του ΠΑΟΚ με 71-68. Μεγάλος πρωταγωνιστής της αναμέτρησης ο Βλάντο Γιάνκοβιτς, ο οποιός με buzzer beater τρίποντο “σκότωσε” τους Θεσσαλονικείς και χάρισε στο “τριφύλλι” την πρόκριση στον τελικό, όπου θα αντιμετωπίσει τον Απόλλωνα Πάτρας.

Η κρισιμότητα της αναμέτρησης έκανε τις δύο ομάδες να μπουν μουδιασμένα στο παρκέ, όντας εξαιρετικά άστοχες. Ο Παναθηναϊκός προσπάθησε να επιβάλει από νωρίς το ρυθμό του, χτυπώντας τον ΠΑΟΚ στη ρακέτα με αίχμη του δόρατος τον Μπατίστα.

Ο Ουρουγουανός σέντερ έκανε πάρτυ (7π.) στο ζωγραφιστό απέναντι σε Βον και Λάνγκφορντ και έβαλε τους φιλοξενούμενους μπροστά στο σκορ του πρώτου δεκαλέπτου με 17-12. Ο ΠΑΟΚ ήταν τραγικός στην επίθεση, έχοντας 0/10 τρίποντα στο 17ο λεπτό και αδυνατούσε να πλησιάσει τον Παναθηναϊκό, ο οποίος μπορεί να ήταν και αυτός πολύ άστοχος από την περιφέρεια αλλά έβρισκε κάποιους πόντους από το ζωγραφιστό. Με καλάθι και φάουλ του Γιάνκοβιτς, το “τριφύλλι” προηγήθηκε με 28-20 στο 18′.

Το βαρύ πυροβολικό του ΠΑΟΚ, Μαρκ Κάρτερ, ήταν εκτός κλίματος αγώνα, όντας άποντος στο ημίχρονο και φορτωμένος με τρία φάουλ, όσα είχε και ο Τσόχλας. Το πρόβλημα στην περιφέρεια της ομάδας του Σούλη Μαρκόπουλου ήταν μεγάλο, ενώ και ο Ντούσκο Ιβάνοβιτς είχε έντονο “πονοκέφαλο” λόγω των τριών φάουλ του Δημήτρη Διαμαντίδη.

Η αναμέτρηση στο πρώτο μέρος ήταν σκληρή, με τον ΠΑΟΚ να προσπαθεί και να καταφέρνει να πάει το παιχνίδι σε αργό ρυθμό , όντας, όμως, εξαιρετικά άστοχος (8/16 δίποντα, 0/11 τρίποντα) και τον Παναθηναϊκό (1/11 τρίποντα) να ελέγχει το ματς και να προηγείται με 33-27, χάρη στην κυριαρχία του Εστεμπάν Μπατίστα κάτω από τις ρακέτες (11π.).

Η εικόνα του παιχνίδια άλλαξε άρδην στο δεύτερο μέρος, με τις δύο ομάδες να βρίσκουν επιτέλους σκορ από την περιφέρεια. Ο Έι Τζέι Σλότερ με 5 συνεχόμενους πόντους έβαλε τον Παναθηναϊκό μπροστά στο σκορ με διψήφια διαφορά (38-27), αλλά ο ΠΑΟΚ με δύο τρίποντα από Κάρτερ και Μαργαρίτη πλησίασε στους 5 (38-33). Ο Παναθηναϊκός προσπαθούσε να ξεφύγει στο σκορ, με τον ΠΑΟΚ, όμως, να είναι κολλημένος πάνω του και με τρίποντο του Τσόχλα να πλησιάζει στους 3 πόντους (47-44 στο 29΄’). Ένα μεγάλο τρίποντο από τα 8 μέτρα του Φώτση, έφερε τον Παναθηναϊκό μπροστά στο σκορ με 50-44 στο τέλος του τρίτου δεκαλέπτου.

Με ένα γρήγορο 4-0 ο ΠΑΟΚ μείωσε στο καλάθι (50-48) στις αρχές του τέταρτου δεκαλέπτου. Η απάντηση ήταν άμεση από τον Παναθηναϊκό, ο οποίος με δικό του 4-0 επανέφερε τη διαφορά στο +6 (54-48 στο 33′). Με το σκορ στο 56-52 υπέρ των “πρασίνων”, ο Δημήτρης Διαμαντίδης πήρε την κατάσταση στα χέρια του και με 6 συνεχόμενους πόντους, έβαλε το “τριφύλλι” μπροστά στο σκορ με διψήφια διαφορά (62-52 στο 35′).

Οι γηπεδούχοι προσπάθησαν να κάνουν μία τελευταία προσπάθεια να επιστρέψουν στη διεκδίκηση της νίκης και μείωσαν στους 6 (64-58) 1:21 πριν το τέλος του παιχνιδιού. Ο ΠΑΟΚ κατάφερε να πλησιάσει ακόμα και στους δύο πόντους (67-65) με τρίποντο του Δέδα 8” πριν τη λήξη.

Ο Παππάς έκανε το 68-65 με 1/2 βολές, με τον Διαμαντίδη να κάνει αμέσως φάουλ στον Όντουμ για να μην πάει για τρίποντο. Ο Αμερικανός γκαρντ έβαλε την πρώτη, αστόχησε στη δεύτερη, όμως ο Μαργαρίτης πήρε το επιθετικό ριμπάουντ και με καλάθι έφερε το παιχνίδι στα ίσια. Τότε ήρθε η ώρα του Γιάνκοβιτς, ο οποίος με buzzer beater τρίποντο χάρισε τη νίκη-πρόκριση στον Παναθηναϊκό.

Τα δεκάλεπτα: 12-17, 27-33, 44-50, 68-71.
ΠΑΟΚ (Μαρκόπουλος): Λάνγκφορντ 18, Λιάπης, Χαριτόπουλος 9, Κάρτερ 5 (1), Σαλούστρος 4, Τσόχλας 3 (1), Δέδας 3 (1), Μαργαρίτης 9 (1), Όντουμ 9, Βον 2, Σιναντίνοβιτς 6.
ΠΑΝΑΘΗΝΑΙΚΟΣ (Ιβάνοβιτς): Μπλουμς 1, Χαραλαμπόπουλος, Σλότερ 12 (1), Γιάνκοβιτς 13 (2), Φώτσης 3 (1), Νέλσον, Παππάς 8, Μαυροκεφαλίδης 2, Διαμαντίδης 8 (1), Γκιστ 13 (1), Μπατίστα 11.

Περισσότερα σχετικά άρθρα
Περισσότερα από Γιάννης Αρμάος
Περισσότερα σε Κύπελλο

Δειτε επισης

Κύπελλο Ελλάδας: Το κοινωνικό πρόσωπο το Κυπέλλου Ελλάδας (vid)

Γεμάτο δράση εντός και εκτός παρκέ περιείχε το Κύπελλο Ελλάδας. H Κρήτη φιλοξένησε ένα τετ…