Δεν υπάρχει αμφιβολία πως τα τρίποντα είναι “ευχή και κατάρα“. Μπορούν να σε οδηγήσουν στον θρίαμβο, ή στην καταστροφή. Ακόμη όμως και στις περιπτώσεις που το ποσοστό μιας ομάδας πίσω από τη γραμμή είναι αξιοπρεπές, υπάρχουν και όρια στις προσπάθειες.
Ο Παναθηναϊκός είχε 36,4% στο Τελ Αβίβ, ποσοστό καθόλου άσχημο για εκτός έδρας παιχνίδι, ειδικά αν αυτό συγκριθεί με το 29,4% της γηπεδούχου Μακάμπι. Το eBasket.gr επεσήμανε αμέσως μετά την επιθετική ανισορροπία της ομάδας του Ντούσκο Ιβάνοβιτς κόντρα στους Ισραηλινούς, γιατί το να επιχειρεί μια ομάδα 31 δίποντα και 33 τρίποντα δεν αποτελεί δείγμα “υγείας“.
Θα μπορούσε να προσπεράσει κανείς αυτό το γεγονός, καθώς -σε τελική ανάλυση- το παιχνίδι κρίθηκε στις λεπτομέρειες και θα μπορούσε να έχει διαφορετική έκβαση, αν τελείωνε καλύτερα την κρίσιμη φάση των τελευταίων δευτερολέπτων ο Γιάνκοβιτς, όμως δεν πρόκειται για μεμονωμένο γεγονός.
Τα 33 τρίποντα που επιχείρησε ο Παναθηναϊκός στο “Γιαντ Ελιάου” -επιτρέψτε μας να κρατήσουμε την παλαιότερη ονομασία του- ήταν η μεγαλύτερη σχετική επίδοσή του φέτος στη διοργάνωση και 8η μεγαλύτερη σε όλη την Ευρωλίγκα. Όμως ο Παναθηναϊκός είναι δεύτερη ομάδα της διοργάνωσης σε σουτ τριών πόντων, βλέποντας την πλάτη μόνο της Αρμάνι Μιλάνο, που δεν απέχει και πολύ από το να χαρακτηριστεί άναρχη στο παιχνίδι της.
Η στατιστική λέει πως οι “πράσινοι” επιχείρησαν 426 τρίποντα σε 18 αγώνες της φετινής Ευρωλίγκας, τρία περισσότερα από τη Ρεάλ, που ως γνωστόν το παιχνίδι της είναι της λογικής “τρέχουμε και σουτάρουμε“. Ο Παναθηναϊκός έχει 23,6 προσπάθειες πίσω από τα 6μ75 ανά αγώνα!
Όχι πως ο περσινός Παναθηναϊκός της Ευρωλίγκας είχε λιγότερα τρίποντα στο παιχνίδι του. Σε 29 παιχνίδια είχε 678 προσπάθειες, ένας μέσος όρος πολύ κοντά στον φετινό (23,37 ανά αγώνα), ενώ είχε 34,2 προσπάθειες δύο πόντων.
Πέρυσι οι “πράσινοι” έκαναν από το τρίποντο το 40,57% των προσπαθειών τους εντός παιδιάς ενώ και το φετινό αντίστοιχο ποσοστό είναι στα ίδια επίπεδα (40,26%). Όσο, όμως, γυρίζουμε προς τα πίσω τον χρόνο και αναζητούμε τους αριθμούς τού Παναθηναϊκού στην Ευρωλίγκα, διαπιστώνουμε πως το παιχνίδι του άρχισε να βασίζεται πολύ στο τρίποντο στην τελευταία διετία.
Ακόμη και στην πρώτη μετά-Ομπράντοβιτς περίοδο, τα τρίποντα ήταν λιγότερα, ενώ στα χρόνια του Ζοτς μόνο μόνος σε τρεις σεζόν ο μέσος όρος ήταν μεγαλύτερος των 20, αλλά και πάλι ήταν σαφώς μικρότερος του αντίστοιχου φετινού. Ο πίνακας που παραθέτουμε αναδεικνύει την αύξηση του αριθμού προσπαθειών τριπόντων στα παιχνίδια του Παναθηναϊκού στην Ευρωλίγκα.
Ωστόσο τα πολλά τρίποντα δεν αποτελούν τυχαίο γεγονός, ή μια επιλογή που βγαίνει ειδικά στα παιχνίδια της Ευρωλίγκας. Άλλωστε και στην Basket League ΣΚΡΑΤΣ ο Παναθηναϊκός έχει ένα μέσο όρο προσπαθειών ακόμη μεγαλύτερο από εκείνον της Ευρώπης, αφού σουτάρει 26,2 φορές για τρίποντο.
Στα 17 παιχνίδια του ελληνικού πρωταθλήματος οι παίκτες του Ιβάνοβιτς έχουν τον δεύτερο μεγαλύτερο αριθμό, που είναι μικρότερος μόνο από εκείνον του Απόλλωνα, ο οποίος έχει άλλωστε μια ξεχωριστή και σταθερή φιλοσοφία με βάση τα πολλά τρίποντα.