Κεντρική NBA NCAA Απεβίωσε ο Τζέρι Ταρκάνιαν

Απεβίωσε ο Τζέρι Ταρκάνιαν

Jerry Tarkanian

6 Feb 1997:  Freson State Bulldogs head coach Jerry Tarkanian confers with his players during a game against the San Jose State Spartans at the Event Center in San Jose, California.  Fresno Staste won the game, 66-61. Mandatory Credit: Otto Greule  /Allsp

Ακόμα μια σημαντική απώλεια για το κολεγιακό μπάσκετ, λίγες ημέρες μετά από αυτή του Ντιν Σμιθ, καθώς σήμερα (11/02) έφυγε από τη ζωή και ο Τζέρι Ταρκάνιαν, σε ηλικία 84 ετών. Ο σπουδαίος προπονητής που συνέδεσε την καριέρα του με το UNLV, άφησε την τελευταία του πνοή στo Λας Βέγκας, όπου τόσο πολύ αγαπήθηκε.

Ο Ταρκάνιαν πέρασε από τους πάγκους αρκετών κολεγίων, μεταξύ των οποίων το Riverside, Pasadena, Long Beach αλλά στο Πανεπιστήμιο του Λας Βέγκας ήταν που άφησε ανεξίτηλο το σημάδι του στην ιστορία. Το καθοδήγησε για 19 συναπτά έτη (1973-1992) πανηγυρίζοντας το πρωτάθλημα του NCAA το 1990 ενώ κατάφερε να προκριθεί σε ακόμα τρία Final Four. Το παιχνίδι και η φιλοσοφία που πέρασε στο αγωνιστικό στυλ του προγράμματος στηριζόταν σε ένα up tempo παιχνίδι, με πιεστική άμυνα που έπνιγε τον αντίπαλο και τον πλήγωνε ακαριαία στην άλλη πλευρά του παρκέ χωρίς να του αφήσει περιθώρια να αντιδράσει.

Jerry Tarkanian1

Το 1992 επιχείρησε το μεγάλο βήμα στο ΝΒΑ υπογράφοντας με τους Σαν Αντόνιο Σπερς αλλά ύστερα από 20 παιχνίδια και ρεκόρ 9-11 απομακρύνθηκε για να επιστρέψει μετά από τρία χρόνια στην προπονητική και το NCAA όμως στον πάγκο του Fresno State αυτή τη φορά, το οποίο κοουτσάρισε για επτά χρόνια (1995-2002) προτού αποσυρθεί οριστικά.

Το ποσοστό νικών του όλα αυτά τα χρόνια στο κολεγιακό πρωτάθλημα έφθασε στο εκπληκτικό 78.4% έχοντας ρεκόρ 729-201 ενώ το 2013 εντάχθηκε στο Basketball Hall of Fame.

Περισσότερα σχετικά άρθρα
  • mamba forever

    Mamba Forever

    “ΡΕ ΠΕΘΑΝΕ Ο ΚΟΜΠΙ”… Αυτό είναι το πρώτο μήνυμα που διαβάζω, ανοίγοντας το κινητό με…
  • battle for la

    Double Impact (vid, pics)

    Εάν κάτι έγινε διακριτό μέσα από τη φετινή free agency (πέραν της δραστικής αλλαγής “…
  • panathinaikos verolino1

    Όταν έγινε “πεντάστερος” (vid)

      Σήμερα συμπληρώνονται 10 χρόνια από την προσθήκη ακόμα ενός αστεριού, του πέμπτου, …
Περισσότερα από Νίκος Χροναίος
Περισσότερα σε NCAA

Δειτε επισης

NCAA: Παίκτης κατέρρευσε στο παρκέ (vid)

Ο λόγος για τον Ίμο Εσιέν, ο οποίος στην αναμέτρηση μεταξύ του Old Dominion και του Georgi…