Κεντρική Αρθρογράφοι Κογκαλίδης Κόκκινη αυτοδυναμία

Κόκκινη αυτοδυναμία

spanoulis hander

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ - ΛΑΜΠΟΡΑΛ ΚΟΥΤΣΑ

kogasΠαρακαλούμε, όποιος βρίσκεται πέριξ του σταδίου Ειρήνης και Φιλίας να ειδοποιήσει τον Βασίλη Σπανούλη πως ο αγώνας (με τη Λαμποράλ Κούτσα) τελείωσε, η αποστολή (του) εξετελέσθη και πως είναι στιγμή να ξεκουραστεί, να σταματήσει να σκοράρει.

Είναι από εκείνες τις φορές που ένας καλλιτέχνης της πορτοκαλί μπάλας σε υποχρεώνει να υποκλιθείς με τις επιδόσεις του. Κι είναι αλήθεια πως τέτοια σόου δεν βλέπουμε συχνά στα ευρωπαϊκά γήπεδα. Είναι βγαλμένα από παλιότερες εποχές, όταν το ταλέντο υπερτερούσε των συστημάτων και της καλής (σωστής) εκγύμνασης των παικτών, όταν οι επιθέσεις κυριαρχούσαν, ή αν προτιμάτε είναι βγαλμένα από τον μαγικό κόσμο του ΝΒΑ.

Ο Γιάννης Σφαιρόπουλος πιστώνεται τη μεταμόρφωση τού Ολυμπιακού. Όχι μόνο γιατί αξιοποιεί στο έπακρο τον Βασίλη Σπανούλη (ίσως το βίντεο του χθεσινού αγώνα πρέπει να το δει ξανά και ξανά ο Γιώργος Μπαρτζώκας, για να αντιληφθεί γιατί δεν είναι πλέον στον “ερυθρόλευκο” πάγκο), αλλά επειδή έχει σκληρύνει την ομάδα του, την έχει μετατρέψει στο καλύτερο -με απόσταση- αμυντικό σύνολο των δύο ομίλων του Top16.

Παρότι είναι ακόμα νωρίς, ο Ολυμπιακός με νίκη στην Κωνσταντινούπολη επί της Αναντολού Εφέςκλειδώνει” (ουσιαστικά και όχι μαθηματικά) τη δεύτερη θέση και κυνηγά την πρώτη κόντρα στην ΤΣΣΚΑ. Δεν θα είναι εύκολο το ματς, καθώς η “σφαλιάρα” που δέχθηκε η παρέα του Ντούσαν Ίβκοβιτς, θα επιφέρει μεγαλύτερη συγκέντρωση. Αυτός ο Ολυμπιακός, όμως, είναι φτιαγμένος για μεγάλα πράγματα. Ικανός να διεκδικήσει νέα κόκκινη… αυτοδυναμία (βλέπε Ευρωλίγκα).

Έχει παίκτες που μπορούν να αλλάξουν τη ροή ενός αγώνα, έχει παίκτες που είναι… σκληροί στην άμυνα, έχει παίκτες με ταλέντο στην επίθεση, έχει παίκτες που καλύπτουν όποια (και είναι πάρα πολλά) κενά έχουν δημιουργηθεί στη διάρκεια της αγωνιστικής περιόδου.

Άσχετο (ίσως όχι και τόσο): Πολλάκις έχω υποστηρίξει πως πρέπει οι αρμόδιοι στη FIBA να αντιληφθούν πως δεν συντρέχουν λόγοι να έχουμε κάθε τρεις και λίγο διοργανώσεις Εθνικών Ομάδων. Ευρωμπάσκετ, Μουντομπάσκετ, Ολυμπιακοί Αγώνες, συν τα προκριματικά, δημιουργούν υποχρεώσεις σε ετήσια βάση.

Η φετινή εικόνα του Βασίλη Σπανούλη δείχνει πως ακόμα και οι καλύτεροι έχουν ανάγκη από ξεκούραση, από σωστή προετοιμασία (που δεν γίνεται μεσούσης της περιόδου, με τα συνεχή ταξίδια και τα απανωτά παιχνίδια), έχουν ανάγκη να… γεμίσουν τις μπαταρίες.

Υ.Γ.: Η εξαιρετική εμφάνιση του “Kill Bill” τράβηξε το βλέμμα μας από τον πολύ καλό Βαγγέλη Μάντζαρη. Ο πόιντ γκαρντ του Ολυμπιακού έχει τεράστια συμβολή στη νίκη της ομάδας του, βοηθώντας και στις δύο πλευρές του γηπέδου, τη στιγμή που η μπάλα “έκαιγε” κι οι “ερυθρόλευκοι” σάλπισαν την αντεπίθεση της νίκης.

kogas@ebasket.gr

Περισσότερα σχετικά άρθρα
Περισσότερα από Γιώργος Κογκαλίδης
Περισσότερα σε Κογκαλίδης

Δειτε επισης

Ο κόουτς Μπαρτζώκας άνοιξε τα χαρτιά του

Έτσι θα παίξει το… ελληνικό πόκερ ο Μπαρτζώκας. Το ματς με τον Προμηθέα ήταν εξίσου αδιάφο…