Στην Ελλάδα “πουλάει” το αρνητικό. Στην Ελλάδα κάθε τι θετικό, δεν περιορίζεται απλά, αλλά μηδενίζεται. Ο Γιώργος Κογκαλίδης γράφει, μήνες τώρα, ότι γίνεται πρωταθληματάρα. Οι “τάπες” του eBasket.gr επεσήμαναν τα ξημερώματα της περασμένης Κυριακής (28/12) κάτι εξαιρετικά ενδιαφέρον, αλλά και σωστό: “Μετά και τα χθεσινά αποτελέσματα, άντε να βρείτε/βρούμε ποιος θα πέσει“.
Το πόσο ανταγωνιστικό είναι ένα πρωτάθλημα, δεν φαίνεται μόνο από τη “μάχη” του τίτλου, της τετράδας, ή των πλέι οφ, αν και σε όλα αυτά τα “μέτωπα“, μας προετοιμάζουν για μία ακόμη πιο ενδιαφέρουσα εξέλιξη κι ένα συγκλονιστικό φινάλε.
Το πόσο ανταγωνιστικό είναι ένα πρωτάθλημα φαίνεται (και) από την “ουρά” της βαθμολογίας, όπου μετά από 11 αγωνιστικές, τρεις ομάδες έχουν από τρεις νίκες (Τρίκαλα 3-8, Πανιώνιος 3-8, Κόροιβος 3-8) κι άλλες τρεις από τέσσερις (Πανελευσινιακός 4-7, Κολοσσός 4-7, ΚΑΟΔ 4-7). Έξι από τις 14 ομάδες της Basket League ΣΚΡΑΤΣ εμπλέκονται, προς το παρόν, στον “χορό των μελλοθάνατων“.
Πώς είναι δυνατόν με απολογισμό τεσσάρων νικών σε 11 παιχνίδια να θεωρούνται ομάδες της “ουράς“; Στην ισπανική ACB δύο ομάδες έχουν από τρεις (Σεβίλλη, Φουενλαμπράδα) κι άλλες δύο από τέσσερις νίκες (Μανρέσα και Εστουντιάντες). Ένα πρωτάθλημα στο οποίο οι ομάδες έδωσαν από 14 παιχνίδια!
Στη Lega A της Ιταλίας η Καζέρτα ετοιμάζεται ήδη για την Lega B, αφού αγνοεί τη νίκη μετά από 13 παιχνίδια, ενώ το Πέζαρο έχει τρεις νίκες και η Ρόμα τέσσερις. Εκεί τελειώνει η “ουρά“. Ελάχιστος ο ανταγωνισμός στην “ουρά” και της γαλλικής LNB, καθώς υπάρχει ήδη απόσταση τουλάχιστον δύο νικών των ομάδων που βρίσκονται πάνω από την επικίνδυνη ζώνη και τις Μπουλόν και Μπουργκ, που έχουν από δύο.
Αυτός ο… κακός χαμός -ή μήπως καλός, για το ίδιο το πρωτάθλημα;- στην “ουρά” παρατηρείται μόνο στην ελληνική Basket League. Και προσέξτε: δεν μιλάμε για ένα μεμονωμένο, ή συμπτωματικό γεγονός. Στην ίδια ακριβώς καμπή του πρωταθλήματος μας, μετά από 11 -δηλαδή- αγωνιστικές, η κατάσταση ήταν και πέρυσι ανάλογη. Υπήρχαν τρεις ομάδες με απολογισμό τριών νικών (Κολοσσός 3-8, Ίκαρος 3-8, Ηλυσιακός 3-8) και άλλες τρεις με τέσσερις (Τρίκαλα 4-7, Απόλλωνας 4-7, Πανελευσινιακός 4-7).
40/75 με μονοψήφια διαφορά
Μία ακόμη απόδειξη του ότι βλέπουμε “πρωταθληματάρα” είναι το γεγονός πως τρία παιχνίδια έχουν κριθεί στην παράταση (το ένα σε διπλό επιπλέον πεντάλεπτο), αλλά κυρίως ότι περισσότερα από τα μισά ματς που έγιναν ως τώρα κρίθηκαν με μονοψήφια διαφορά. Ήταν λίγο-πολύ ντέρμπι, δηλαδή.
Πιο συγκεκριμένα στους 40 από τα 75 αγώνες που πραγματοποιήθηκαν (υπάρχει η εκκρεμότητα των συναντήσεων Άρης – ΠΑΟΚ και ΠΑΟΚ – Παναθηναϊκός) η τελική διαφορά ήταν από έναν ως εννιά πόντους. Είναι, δε, χαρακτηριστικό ότι 12 από τα 14 των προηγούμενων δύο αγωνιστικών (10η και 11η) κρίθηκαν με μονοψήφιες διαφορές!
Θα μπορούσαμε να επεκταθούμε στην κορυφή –δεν υπάρχει πια ομάδα χωρίς ήττα– ή στην τετράδα, όπου τουλάχιστον έξι ομάδες δείχνουν ικανές να διεκδικήσουν τις υπόλοιπες δύο θέσεις. Όμως είναι πλέον περιττό. Αρκεί να θέλει κανείς να δει την πραγματικότητα και να μην αρκείται στο να αναλύει τα προβλήματα του πρωταθλήματος, θαρρείς και δεν είναι γνωστά, θαρρείς και δεν αναγνωρίζονται από τους ίδιους τους ανθρώπους της λίγκας.
Θαρρείς σε τελική ανάλυση ότι είναι μόνο ελληνικό προνόμιο και τα υπόλοιπα πρωταθλήματα τα έχουν λυμένα. Ας δούμε, λοιπόν, τη θετική πλευρά των πραγμάτων και ας ετοιμαστούμε για το υπόλοιπο ενός εκπληκτικού πρωταθλήματος.