Κεντρική Basket League Αγώνες Ολυμπιακός – ΠΑΟ 81-75

Ολυμπιακός – ΠΑΟ 81-75

petway batista

petway-batista

Όταν ένα παιχνίδι πηγαίνει πάνω από 150 πόντους, δεν μπορείς να πεις ότι είναι… κακό. Κι, όμως, χωρίς ρυθμό, χωρίς ιδιαίτερα σκαμπανεβάσματα, ο Ολυμπιακός καθοδηγούμενος από τον πολύ καλό Βασίλη Σπανούλη και με τον Ντάρντεν να προσφέρει πολύτιμους πόντους, έφτασε στη νίκη (81-75) επί ενός μέτριου (έως και κακού) Παναθηναϊκού, που στηρίχθηκε στο δίδυμο ΣλότερΜαυροκεφαλίδη.

Όπως συμβαίνει σε όλα τα μεγάλα παιχνίδια, αμφότεροι προσπάθησαν να ελέγξουν τον ρυθμό, χωρίς κανείς να έχει διάθεση (ή έστω τη δυνατότητα) να τρέξει. Σετ παιχνίδι και για τους δύο “μονομάχους” κι ο Βασίλης Σπανούλης ήταν αυτός που πρώτος έσυρε τον χορό για την ομάδα του. Στο “μία σου και μία μου” είναι δύσκολο να ξεφύγει μια ομάδα κι έτσι οι “αιώνιοι” πήγαν όλο το πρώτο δεκάλεπτο χέρι – χέρι, αφού στην αντίπερα όχθη το επιθετικό βάρος επωμίστηκε ο Λουκάς Μαυροκεφαλίδης.

Το 22-18, σκορ πρώτης περιόδου, άφηνε όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά, με τον Παναθηναϊκό να έχει στα μείον του τα δύο φάουλ του Μπατίστα, ο οποίος είδε το μεγαλύτερο μέρος του πρώτου μισού από τον πάγκο. Οι “ερυθρόλευκοι” προηγήθηκαν μέχρι και με πέντε πόντους διαφορά (20-15), ενώ αντίθετα οι “πράσινοι” δεν μπήκαν ποτέ μπροστά στο σκορ.

Στο δεύτερο δεκάλεπτο ο Σλότερ ήταν αυτός που πήρε τη σκυτάλη από τον Μαυροκεφαλίδη κι αυτός που προβλημάτισε την άμυνα των γηπεδούχων. Ο Παναθηναϊκός πέρασε για πρώτη φορά μπροστά στο σκορ με τρίποντο του Γκιστ (26-27), ο Ολυμπιακός βρήκε λύσεις με τον Λοτζέσκι, ενώ στο 18′ ο Πρίντεζης πέτυχε με τον δικό του ιδιαίτερο τρόπο έμμεσο τρίποντο, από αυτά που έχουν λείψει ιδιαίτερα στον Ολυμπιακό.

Το μπάσκετ είναι παιχνίδι λαθών κι οι “πράσινοι” έκαναν δύο λάθη στο τελευταίο δίλεπτο. Ο Ντούσκο Ιβάνοβιτς άφησε τον Τζέιμς Γκιστ στο παιχνίδι κι αυτός φορτώθηκε με τρίτο φάουλ, ενώ ο Νίκος Παππάς διαμαρτυρήθηκε (αδικαιολόγητα) για το φάουλ με το οποίο τον χρέωση ο Χρήστος Χριστοδούλου (επί του Αγραβάνη). Το είχε κάνει και στο πρώτο φάουλ κι έτσι δέχθηκε το “ταυ“, πηγαίνοντας κι αυτός στα τρία φάουλ. Οι, δε, “ερυθρόλευκοι” με 2/3 βολές πήγαν μπροστά στ’ αποδυτήρια με σκορ 42-40.

Οι γηπεδούχοι μπήκαν με φόρα στο δεύτερο ημίχρονο και πέτυχαν άλλους εννέα γρήγορους και αναπάντητους πόντους, διαμορφώνοντας σερί 11-0 (51-40) με εκφραστές τους Ντάρντεν, Ντάνστον και Σπανούλη. Ο Γιάνκοβιτς απάντησε με τρίποντο, αλλά ο Μάντζαρης, αφού πρώτα έδειξε πως υπάρχει αντίστοιχο “κόκκινο” νόμισμα, με ασίστ στον Χάντερ άνοιξε κι άλλο την ψαλίδα (58-45).

Ο Παππάς χρεώθηκε με τέταρτο φάουλ, ο Μπατίστα ήταν εκτός τόπου και χρόνου, αλλά στο ροτέισον ο Παναθηναϊκός κατόρθωσε να ροκανίσει τη διαφορά κατά το… ήμισυ και να κλείσει το δεκάλεπτο με σκορ 64-57, κυρίως από τη γραμμή των ελευθέρων βολών κι εκμεταλλευόμενος το γεγονός ότι ο Ολυμπιακός άρχισε να εκδηλώνει επιθέσεις έξω από τη γραμμή των 6μ75, χωρίς κατ’ ανάγκη καλές προϋποθέσεις.

Είναι κάποιες στιγμές και κάποια σουτ που δείχνουν πως έχει γείρει από τη μια πλευρά η πλάστιγγα, αν και στο μπάσκετ όλα αλλάζουν στο… λεπτό. Ο Λαφαγιέτ πέτυχε τρίποντο, με το ρολόι να μηδενίζει, σχεδόν χωρίς να βλέπει το καλάθι, ο Σπανούλης σε ανάλογη κατάσταση από τα εννέα μέτρα (με ταμπλό, παρακαλώ!), οπότε ήταν λογικό η διαφορά να πάει στο 72-59 κι ο Παναθηναϊκός να βρεθεί με επιμέρους σκορ 8-2 στο μισό της τελευταίας περιόδου.

Κάπου εκεί, όμως, υπήρξε υπερβολική χρήση του τρίποντου, τη στιγμή που οι “πράσινοι” έπαιζαν με πιο ορθολογιστικό τρόπο, εξαιρουμένων των πολλών κι όχι εύστοχων επιλογών του Νέλσον. Οι φιλοξενούμενοι απάντησαν με σερί 9-0 και το παιχνίδι έγινε 3.30” πριν το τέλος του ξανά ντέρμπι. Όχι πως είχε πάψει ποτέ…

Ο Μάντζαρης το διέκοψε με 1/2 βολές, αλλά ο Νέλσον ποστάρισε τον Σπανούλη και… πάγωσε το ΣΕΦ (73-70). Ο Γιάννης Σφαιρόπουλος κάλεσε τάιμ άουτ, με το ρολόι να δείχνει ότι απομένουν 2.18′‘. Ο Γιάνκοβιτς δεν χαμήλωσε, ο Ντάρντεν με 1/2 έκανε το 74-70, πριν ο κορυφαίος του Παναθηναϊκού, Μαυροκεφαλίδης, κάνει επίθεση χωρίς μυαλό (ανάποδο λέι απ). Όχι πως η επόμενη, σαφώς πιο λογική, επίθεση του Σπανούλη βρήκε στόχο.

Κάπως έτσι μπήκαμε στα τελευταία 100 δευτερόλεπτα, με τον Ολυμπιακό να έχει αέρα τεσσάρων πόντων. Η τάπα του Πέτγουεϊ στον Γκιστ, ακολουθήθηκε από άστοχες επιθέσεις των Σπανούλη / Μαυροκεφαλίδη κι οι “πράσινοι” έκαναν φάουλ που δεν ήθελε ο πάγκος (παίζουν και οι διαφορές), στέλνοντας στις βολές τον Σπανούλη.

Οι δύο βολές του αρχηγού του Ολυμπιακού έδωσαν σοβαρό προβάδισμα στους γηπεδούχους. Ο αρχηγός των “πράσινων” πήρε φάουλ στην επόμενη επίθεση, στο μοναδικό -ίσως- λάθος των διαιτητών (όχι πως έπαιζε κανέναν ρόλο), τις οποίες αξιοποίησε (76-72).

Αλλαγή σκηνικού στις βολές ο Σπανούλης και το σκορ έγινε 78-72, με το χρονόμετρο να δείχνει 21.2” και τον Σλότερ να σουτάρει γρήγορα, αλλά κυρίως εύστοχα (78-75).

Η μπάλα βάρυνε κι ο Πέτγουεϊ στα 12.2” είχε 1/2 (79-75). Άστοχος ο Σλότερ, μάλλον χαζό -φάουλ στον Μάντζαρη που με 2/2 διαμόρφωσε το τελικό 81-75. Εξαιρετική η διαιτησία των ΧριστοδούλουΓκόνταΑναστόπουλου. Στιβαρή, με αποφασιστικά σφυρίγματα, δεν άφησε κανένα περιθώριο αμφισβήτησης.

Τα δεκάλεπτα: 22-18, 42-40, 64-57, 81-75.
ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ (Σφαιρόπουλος): Μάντζαρης 6 (1), Σπανούλης 20 (1), Ντάρντεν 13 (1), Πέτγουεϊ 3, Ντάνστον 9, Λαφαγιέτ 6 (2), Σλούκας 2, Λοτζέσκι 8 (1), Πρίντεζης 3, Χάντερ 4, Αγραβάνης 6.
ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ (Ιβάνοβιτς): Διαμαντίδης 6, Σλότερ 18 (4), Γιάνκοβιτς 12 (2), Φώτσης 5 (1), Μπατίστα 4, Νέλσον 4, Παππάς 2, Γκιστ 8 (2), Ράιτ, Μαυροκεφαλίδης 15 (1), Μπλουμς.

Περισσότερα σχετικά άρθρα
Περισσότερα από Γιώργος Κογκαλίδης
  • vlado giankovic karditsa paok jpg

    Καρδίτσα – ΠΑΟΚ 97-78

    Καρδίτσα για παραμονή, έστειλε την ΑΕΚ εκτός εξάδας Η Καρδίτσα πραγματοποίησε εντυπωσιακή …
  • 6163928 scaled

    Απόλλων Πάτρας – Ολυμπιακός 63-93

    Άνετο πέρασμα από την Πάτρα για τον Ολυμπιακό Χωρίς να πατήσει το πόδι στο γκάζι ο Ολυμπια…
  • grant panathinaikos paok jpg

    ΠΑΟΚ – Παναθηναϊκός 73-89

    «Αγχώθηκε» για τρία δεκάλεπτα ο Παναθηναϊκός, αλλά «καθάρισε» στην τελευταία περίοδο Στις …
Περισσότερα σε Αγώνες

Δειτε επισης

Καρδίτσα – ΠΑΟΚ 97-78

Καρδίτσα για παραμονή, έστειλε την ΑΕΚ εκτός εξάδας Η Καρδίτσα πραγματοποίησε εντυπωσιακή …