Κεντρική Ελλάδα ΕΟΚ Ελληνοσερβική συνάντηση

Ελληνοσερβική συνάντηση

bodiroga-vasilakopoulos-tarlac

Συνάντηση κορυφής πραγματοποιήθηκε σήμερα στην Αθήνα, καθώς ο πρόεδρος της ΕΟΚ, Γιώργος Βασιλακόπουλος, είχε συνάντηση με τον Αντιπρόεδρο της σέρβικης Ομοσπονδίας, Ντέγιαν Μποντιρόγκα, και τον Γενικό Διευθυντή των εθνικών ομάδων της χώρας, Ντράγκαν Τάρλατς. Στην ατζέντα της σύσκεψης υπήρχαν θέματα αναφορικά με το “τώρα” και το “αύριο” του ευρωπαϊκού μπάσκετ, το πρόβλημα της βίας αλλά και σχετικά με τη συνεργασία ανάμεσα στις δύο Ομοσπονδίες.

Ο Γιώργος Βασιλακόπουλος, σε δηλώσεις του, μίλησε για τους στενούς δεσμούς Ελλήνων και Σέρβων και αναφέρθηκε στα θέματα που συζητήθηκαν: “Το ευρωπαϊκό μπάσκετ είναι σε ένα κρίσιμο σταυροδρόμι και πρέπει να ληφθούν ριζοσπαστικές αποφάσεις για να το οδηγήσουν σε ένα ασφαλές μέλλον. Ήδη παρατηρείται αυτή η διαίρεση και μια αντιπαράθεση μεταξύ εθνικών ομοσπονδιών, FIBA και Ευρωλίγκας. Είναι θέματα που πρέπει να λυθούν το συντομότερο δυνατό, υπάρχουν δημόσιες αντιδικίες που απομειώνουν την αξία του αθλήματος και το μπάσκετ δεν τις θέλει και οπωσδήποτε δεν τις δημιουργεί.

Μετά από μια μακρά περίοδο που περάσαμε ύστερα από τα ατυχή γεγονότα που συνέβησαν πριν μερικά χρόνια, έπρεπε να επανασυνδέσουμε τις σχέσεις μας. Πάντα Σερβία και Ελλάδα πήγαιναν χέρι-χέρι γενικότερα, αλλά και ειδικότερα στο χώρο του μπάσκετ. Το 2001 που εξελέγην πρόεδρος της FIBA Europe για πρώτη φορά, η Σερβία ήταν πολύ κοντά μου και με στήριξε με όλους τους τρόπους. Βάλαμε τις βάσεις μιας νέας συνεργασίας, μπήκαμε και σε λεπτομέρειες κι αρχίζει μια νέα περίοδος για τις σχέσεις Σερβίας-Ελλάδας, αλλά και γενικότερα για το μπάσκετ στα Βαλκάνια.

Οι δύο αυτές χώρες μπορούν να ηγηθούν και να δώσουν μια άλλη διάσταση κι έκταση, όπως για τη συνεργασία στο επίπεδο των μικρών εθνικών ομάδων, κάθε καλοκαίρι σαν προετοιμασία για τα πανευρωπαϊκά και παγκόσμια πρωταθλήματα. Ο Ντέγιαν και ο Ντράγκαν είναι θρύλοι του μπάσκετ και τους κάλεσα να αναλάβουν πρωτοβουλίες σε συνεργασία με τους δικούς μας ανθρώπους στη FIBA, για να αλλάξουμε την εικόνα του ευρωπαϊκού μπάσκετ.

Τι παρακολουθούμε, ειδικά στην Ευρωλίγκα; Μια ανακύκλωση των ίδιων προσώπων κάθε χρόνο. Φεύγει ο ένας από τη μια ομάδα και τη μια χώρα και πάει στην άλλη, χωρίς να έχουμε εισαγωγή νέων σταρ που θα δώσουν ένα νέο ενδιαφέρον. Ταυτόχρονα μιλήσαμε και για τα νέα σχέδια προώθησης των εθνικών συναντήσεων από το 2017 και μετά και συμφωνήσαμε σε αυτό το επίπεδο να δώσουμε τον αγώνα, γιατί κάθε αλλαγή θέλει να αγωνίζεσαι για να την πετύχεις. Πιστεύω πως θα πάμε χέρι-χέρι.

Ενώ, αναφορικά με το θέμα της βίας στα γήπεδα, υπογράμμισε: “Επίσης κουβεντιάσαμε και για τα θέματα της βίας. Μιλάμε μόνο για την Ελλάδα, αλλά δεν είναι μόνο η Ελλάδα. Είχαμε δυσάρεστα γεγονότα πρόσφατα στην Τουρκία και την Ισπανία. Ο αθλητισμός δεν παράγει βία. Άλλωστε τα πρόσφατα γεγονότα στην Ισπανία έγιναν μεταξύ ακροδεξιών και ακροαριστερών. Είναι εξωαθλητικοί παράγοντες που φέρνουν τη βία, αλλά επειδή προσφέρονται οι αγωνιστικοί χώροι για μαζικές προσελεύσεις, δυστυχώς εκεί εκτονώνονται.

Νομίζω πως μια νέα περίοδος ξεκινά, τουλάχιστον στο μπάσκετ, στις σχέσεις μεταξύ Ελλάδας και Σερβίας. Ευχαριστώ για την αποδοχή της πρόσκλησης αυτούς τους δύο θρύλους του μπάσκετ που έχουν περάσει από την Ελλάδα κι έχουν προσφέρει πολλά στο να ανέβει το ελληνικό μπάσκετ. Η Σερβία έχει μια παράδοση πολλών ετών στο χώρο του μπάσκετ κι αυτή η παράδοση την έφερε ξανά μπροστά. Δεν είναι θέμα ούτε να ξεπατικώσουμε εμείς πράγματα, ούτε να μας ξεπατικώσουν. Το θέμα είναι να ανταλλάσσουμε απόψεις και να προχωράμε σε έναν κοινό δρόμο και να έχουμε έναν κοινό στόχο. Γι’ αυτό βάλαμε τις βάσεις σήμερα. Μπορεί να συναντηθούμε και στον τελικό του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος του 2015, γιατί η ελληνική ομάδα θα πάει πάρα πολύ καλά κι ελπίζω κι εύχομαι το ίδιο καλά να πάει και η σερβική ομάδα”.

“Υπέροχες “πράσινες” αναμνήσεις από την Ελλάδα”

Ο Ντέγιαν Μποντιρόγκα, με τη σειρά του, στάθηκε στην ιδιαίτερη σχέση του με την Ελλάδα και τον Παναθηναϊκό και επεσήμανε το στόχο τους από τις θέσεις που, πλέον,  υπηρετούν το άθλημα: “Είναι πάντα χαρά μας να βρισκόμαστε στην Ελλάδα. Ευχαριστούμε την ελληνική ομοσπονδία και τον πρόεδρο για την πρόσκληση. Θέλουμε να έχουμε καλή επικοινωνία με συνεργασία, όπως είχαμε στο παρελθόν και έτσι θέλουμε να συμβαίνει και στο μέλλον.

Είναι πάντα καλό να ανταλλάζουμε απόψεις για το μέλλον του μπάσκετ στην Ευρώπη. Θέλουμε το μπάσκετ να είναι ενωμένο στην Ευρώπη και θέλουμε να δουλέψουμε μαζί προς αυτή την κατεύθυνση με το βλέμμα στο μέλλον. Υπάρχουν πολλοί πρώην παίκτες που μπορούν να βοηθήσουν σε αυτή την προσπάθεια. Ο πρόεδρος Βασιλακόπουλος έκανε πολλά για το μπάσκετ στην Ελλάδα και την Ευρώπη και είναι θετικό να ακούς πώς σκέφτεται για το μπάσκετ και είναι χαρά μας να μοιραζόμαστε τις ιδέες μας. Ήταν μια πολύ καλή συνάντηση.

Πάντα αισθάνομαι σαν στο σπίτι μου όταν έρχομαι στην Ελλάδα. Πέρασα τέσσερα πολύ όμορφα χρόνια εδώ, έχω υπέροχες αναμνήσεις και πάντα θα ευχαριστώ τους Έλληνες και ειδικά τους φίλους του Παναθηναϊκού. Έχω πολλούς φίλους εδώ και νιώθω πάντα όμορφα όταν επισκέπτομαι την Ελλάδα” τόνισε αρχικά και κατέληξε:

“Το σερβικό μπάσκετ βοήθησε στην ανάπτυξη του ελληνικού μπάσκετ και στόχος μας είναι να αναπτύξουμε στην ομοσπονδία ένα νέο σύστημα έχοντας το δικό μας στίγμα. Είχαμε πολύ καλά αποτελέσματα και πιστεύω πως έχουμε ένα λαμπρό μέλλον“.

“Το μέλλον μας ανήκει”

Τέλος, τη “σκυτάλη πήρε ο Ντράγκαν Τάρλατς, ο οποίος έκανε ειδική μνεία στο πρόβλημα της βίας και πως σκοπεύουν να το καταπολεμήσουν: “Δεχτήκαμε με χαρά την πρόσκληση από τον κύριο Βασιλακόπουλο να βρεθούμε εδώ και να συζητήσουμε για το σήμερα και το αύριο του ευρωπαϊκού μπάσκετ, τόσο για θέματα που αφορούν τις εθνικές ομάδες, όσο και των συλλόγων. Βλέπουμε με τον ίδιο τρόπο το μπάσκετ και δεν υπάρχει λόγος να μην είναι έτσι και στο μέλλον.

Σίγουρα τα πρωταθλήματα μπορούν να έχουν πολύ περισσότερο ενδιαφέρον από ό,τι σήμερα. Έχουμε ένα πολύ καλό προϊόν στα χέρια μας και πρέπει να βοηθήσουμε για να γίνει ακόμη καλύτερο στο μέλλον. Οι αλλαγές που κάναμε στην ομοσπονδία τα τελευταία δύο χρόνια έφεραν αποτελέσματα. Τίποτα δεν έγινε τυχαία ή από τη μια μέρα στην άλλη.

Κάνουμε πολλή δουλειά από τη βάση, ξεκινώντας από τις μικρές ομάδες, τα αποτελέσματα έρχονται και βλέπουμε ότι με την ενέργεια και την όρεξη για δουλειά που έχουμε, αλλά και τη βοήθεια του προπονητή μας του Σάσα Τζόρτζεβιτς που παρακολουθεί τα παιδιά από τις πολύ μικρές ηλικίες, θέλουμε να πρωταγωνιστούν νέοι παίκτες, αν έχουν το ταλέντο και την ποιότητα, χωρίς να περιμένουμε τόσο πολύ. Πιστεύουμε πως το μέλλον μας ανήκει.

Για το θέμα της βίας μιλάμε με τα παιδιά στις εθνικές μας ομάδες και προσπαθούμε να τους μεταφέρουμε πώς μεγαλώσαμε εμείς. Αυτό πιστεύουμε πως θα τους βοηθήσει να κοιτάνε τον εαυτό τους κι όχι τον αντίπαλο σαν εχθρό. Θέλουμε γεμάτα γήπεδα, αλλά δεν κερδίζεις έχοντας μόνο τη στήριξη του κόσμου. Πρέπει να δίνεις τον καλύτερό σου εαυτό για να πετύχεις και σε αυτή την προσπάθεια δεν επιτρέπεται να χρησιμοποιείς τη βία.  Πιστεύουμε πως με τις νέες γενιές θα το ξεπεράσουμε”.

Περισσότερα σχετικά άρθρα
  • Mamba Forever

    “ΡΕ ΠΕΘΑΝΕ Ο ΚΟΜΠΙ”… Αυτό είναι το πρώτο μήνυμα που διαβάζω, ανοίγοντας το κινητό με…
  • Double Impact (vid, pics)

    Εάν κάτι έγινε διακριτό μέσα από τη φετινή free agency (πέραν της δραστικής αλλαγής “…
  • Όταν έγινε “πεντάστερος” (vid)

      Σήμερα συμπληρώνονται 10 χρόνια από την προσθήκη ακόμα ενός αστεριού, του πέμπτου, …
Περισσότερα από Νίκος Χροναίος
Περισσότερα σε ΕΟΚ

Δειτε επισης

Στηρίζει Λιόλιο ο Ιωνικός!

Την προτίμηση του στις επερχόμενες εκλογές της ΕΟΚ εξέφρασε δημόσια ο Ιωνικός, ο οποίος με…