Κεντρική Ασίστ Dr. Basket Χιαστός σε 2 μήνες!

Χιαστός σε 2 μήνες!

alevrogiannis-dr

Η επανάσταση έχει όνομα: Σταύρος Αλευρογιάννης!…
Ο γνωστός ορθοπαιδικός, ο οποίος έδωσε στον Δημήτρη Μαυροειδή (κι όχι μόνο σε αυτόν) τη δυνατότητα να αποδείξει ότι μόνο “τελειωμένος” δεν ήταν, ξαναχτυπά! Υποστηρίζει πως πλέον μπορεί ένας αθλητής που έχει υποβληθεί σε επέμβαση χιαστών να επιστρέψει όχι σε 7-9 μήνες, ούτε καν σε έξι, αλλά σε μόλις δύο (2)!!!

Πώς γίνεται αυτό; Το εξηγεί ο ίδιος, μέσα από ένα δελτίο Τύπου, που αποτελεί επανάσταση στον χώρο της αθλητιατρικής.
Αναλυτικά:

Νέα δεδομένα στην αποθεραπεία των αθλητικών κακώσεων δημιουργεί η χρήση βλαστοκυττάρων, καθώς μειώνεται σημαντικά ο χρόνος επιστροφής στην ενεργό δράση, ενώ οι αθλητές επιστρέφουν πιο δυνατοί. Μάλιστα, στην περίπτωση της ρήξης του προσθίου χιαστού συνδέσμου, της πιο συχνής αθλητικής κάκωσης, οι αθλητές επιστρέφουν στην ενεργό δράση μέσα σε μόλις δύο μήνες μετά το χειρουργείο!

Τα πρώτα εντυπωσιακά αποτελέσματα της χρήσης βλαστοκυττάρων στη θεραπεία της ρήξης του προσθίου χιαστού συνδέσμου, παρουσιάστηκαν στο διεθνές Συνέδριο International Cartilage Repair Society – Stem Cellsand Scaffolds, το οποίο διεξήχθη στην Μπολόνια της Ιταλίας (5-6 Δεκεμβρίου 2014), υπό την αιγίδα της ICRS.

Τα αποτελέσματα απέσπασαν τον θαυμασμό διακεκριμένων αθλητιάτρων από ολόκληρο τον κόσμο, καθώς η νέα μέθοδος ανατρέπει τα μέχρι σήμερα δεδομένα, αφού μειώνει την αποθεραπεία της ρήξης του προσθίου χιαστού συνδέσμου, η οποία κυμαινόταν από έξι μέχρι δώδεκα μήνες“, αναφέρει ο πρωτοπόρος Ορθοπεδικός Χειρουργός και Αθλητίατρος Δρ. Σταύρος Αλευρογιάννης, που εφαρμόζει τη νέα μέθοδο στην Ελλάδα.

Η νέα μέθοδος χαρακτηρίστηκε ως επανάσταση στη χειρουργική των χιαστών συνδέσμων, καθώς μέχρι σήμερα εφαρμόζονται πάνω από 540 τεχνικές αποκατάστασης, ωστόσο το μεγάλο πρόβλημα ήταν ο χρόνος επιστροφής στην ενεργό δράση, που κυμαίνεται από 6-12 μήνες, ανάλογα με το σπορ του αθλητή.

Σύμφωνα με τον Δρ. Αλευρογιάννη, αλλά και τα όσα ακούστηκαν κατά τη διάρκεια της παρουσίασης στο συνέδριο “η χρήση βλαστοκυττάρων από τον μυελό των οστών, βοηθά στην ταχύτερη κυτταρική αφομοίωση – νεοαγγειογένεση των μοσχευμάτων (χιαστού) και ενισχύει τη διαδικασία επούλωσης. Η έκκριση κυτοκινών και νεο-αγγειογεννετικών παραγόντων, επιταχύνουν τη κυτταρική ανάπτυξη και την εν γένει αναγέννηση του χιαστού συνδέσμου, ενώ συνεχίζουν την αναγεννητική τους δράση για πολλούς μήνες“.

Πλεονεκτήματα της νέας μεθόδου

Τα πλεονεκτήματα που προσφέρει η νέα μέθοδος, σε σχέση με τις μέχρι σήμερα χειρουργικές τεχνικές, που χρησιμοποιούν οι αθλίατροι είναι:

– Tαχύτατη αναγέννηση του μοσχεύματος και σταθερότητα του γόνατος
– Ελάττωση της αποτυχίας (επαναρρήξη ή ανεπάρκεια του νέου χιαστού)
– Σημαντική μείωση του κίνδυνου μόλυνσης
– Αποφυγή μετεγχειρητικής δυσκαμψίας από αρθροίνωση
– Μικρότερο μετεγχειρητικό οίδημα και πόνο
– Μεγάλο εύρος κίνησης της άρθρωσης
– Δραματική μείωση του χρόνου επιστροφής στην ενεργό δράση

Αξίζει να τονιστεί ότι η χρήση βλαστοκυττάρων στην αναγέννηση του χιαστού δεν είναι μια απλή διαδικασία. Απαιτεί έμπειρη και εξειδικευμένη ιατρική ομάδα, ειδικά πρωτόκολλα λήψης, προετοιμασίας και εφαρμογής, καθώς κρίσιμοι παράγοντες, μπορούν να επηρεάσουν την ποιότητά τους.

Η χρήση παροχέτευσης μετά το χειρουργείο απαγορεύεται και ειδικά πρωτόκολλα αιμόστασης απαιτούνται. Επίσης, απαιτείται ειδικό πρωτόκολλο αποθεραπείας, που ξεκινά από μερικές ώρες μετά το χειρουργείο και ολοκληρώνεται με την επανένταξη του αθλητή στην ομάδα του. Η διενέργεια μαγνητικής τομογραφίας έξι εβδομάδες μετεγχειρητικά, αποτελεί οδηγό σημείο για την περαιτέρω αποθεραπεία του.

Ρήξη χιαστού, ο πιο συχνός τραυματισμός

Ο πρόσθιος χιαστός σύνδεσμος είναι ο σύνδεσμος του γόνατος, ο οποίος υφίσταται συχνότερα τραυματισμό, ως αποτέλεσμα αθλητικής κάκωσης, πτώσεων ή τροχαίων ατυχημάτων. Η συχνότητα της κάκωσης αυτής αυξάνεται συνεχώς, με τη συμμετοχή όλο και περισσοτέρων ατόμων νέας ηλικίας στον επαγγελματικό ή ερασιτεχνικό αθλητισμό, ενώ εμφανίζεται αυξημένη στις γυναίκες δύο με οκτώ φορές περισσότερο σε σχέση με τους άντρες (ανοιχτή λεκάνη, βλαισογονία, πρηνισμός άκρου ποδός, μυϊκή κατασκευή, ορμονικές διαφορές, ανατομία χιαστού και μηριαίων κονδύλων).

Οι Ευρωπαίοι και Αμερικανοί έχουν μεγαλύτερη συχνότητα τέτοιων τραυματισμών σε σχέση με τους Αφρο-αμερικάνους, Ασιάτες και Ισπανόφωνες. Πιο συχνά τραυματίζονται οι αθλητές του μπάσκετ, του χόκεϊ, του ποδοσφαίρου, της γυμναστικής, ενώ ακολουθούν σε συχνότητα αυτοί του σκι και του βόλεϊ.

Στις ΗΠΑ κάθε χρόνο έχουμε περίπου 250.000 τραυματισμούς ( 1 στους 1.750) σε άτομα ηλικίας 15 με 45 χρόνων, ενώ ο αντίστοιχος αριθμός στη χώρα μας ξεπερνά τοις 4.000 ετησίως. Μόνο στο 30% των περιπτώσεων ο τραυματισμός είναι από άμεση επαφή με αντίπαλο.

Το συνολικό κόστος για την αντιμετώπιση των κακώσεων του χιαστού συνδέσμου ανέρχεται σε 2-3 δισ. δολάρια τον χρόνο, γεγονός που υποδηλώνει το τεράστιο κοινωνικο-οικονομικό κόστος των τραυματισμών αυτών.

Περισσότερα σχετικά άρθρα
Περισσότερα από Λένα Καραλή
Περισσότερα σε Dr. Basket

Δειτε επισης

“Σώστε τους μηνίσκους σας”: Το σύνθημα της σύγχρονης ορθοπαιδικής

Η ρήξη μηνίσκου είναι από τους πιο συχνούς τραυματισμούς στο γόνατο. Συναντάται πιο συχνά …