Κεντρική Διεθνή Τα αποτελέσματα (Eurocup)

Τα αποτελέσματα (Eurocup)

besiktas olimpija eurocup

besiktas-olimpija-eurocup

Η Χίμκι ήταν… χείμαρρος και παρέσυρε τη Ρίγα την οποία συνέτριψε εντός έδρας με 94-65 στο πλαίσιο της 1ης αγωνιστικής του Eurocup. Η ρωσική ομάδα ήταν καταιγιστική στο δεύτερο και στο τρίτο δεκάλεπτο και ξεκίνησε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τους αγώνες της για τον τέταρτο όμιλο της πρώτης φάσης της διοργάνωσης.

Συγκεκριμένα, οι γηπεδούχοι έτρεξαν ένα επιμέρους σκορ 50-23 σε αυτό το σημείο της αναμέτρησης, προηγήθηκαν με 71-41 στο 30’ και συντήρησαν άνετα τη διαφορά μέχρι το τέλος. Οι παίκτες του Ρίμας Κουρτινάιτις σούταραν με ποσοστό 54% (19/35) στα δίποντα, μοίρασαν 29 ασίστ και έκαναν 15 κλεψίματα. Ο Ταϊρίς Ράις με 16 πόντους και 5 ασίστ ήταν το πρώτο “βιολί” για τους νικητές ενώ από τους ηττημένους ο Τζέραλντ Ρόμπινσον είχε 21 πόντους και 6 ριμπάουντ.

Γλίτωσε το “χαρακίρι” η Ολίμπια

Για τον ίδιο όμιλο, τα εύκολα δύσκολα έκανε η Ολίμπια Λιουμπλιάνας και παρ’ ολίγον να το… πληρώσει, όμως παρά το “χαρακίρι” την… γλίτωσε. Η σλοβενική ομάδα “λύγισε» εκτός έδρας τη Μπεσίκτας με 70-68. Οι φιλοξενούμενοι κυριάρχησαν στο παρκέ στα τρία πρώτα δεκάλεπτα ενώ ήταν μπροστά στο σκορ με 52-36 στο 30’.

Όμως οι Τούρκοι δεν τα παράτησαν. Συγκεκριμένα, οι γηπεδούχοι εκμεταλλεύτηκαν το γεγονός ότι οι Σλοβένοι μάλλον χαλάρωσαν σε υπερβολικό βαθμό εξαιτίας της διαφοράς και άλλαξαν το “μομέντουμ” της αναμέτρησης. Η Μπεσίκτας πραγματοποίησε επιμέρους σκορ 17-7 στο πρώτο επτάλεπτο της τελευταίας περιόδου και μείωσε σε 59-53 στο 37’.

Μάλιστα, με καλάθι του Τζαχουάν Τζόνσον, η διαφορά “ψαλιδίστηκε” στους 2 πόντους (67-65), 10 δευτερόλεπτα πριν το τέλος ωστόσο ο Χαλίλ Κανάτσεβιτς με δύο βολές στα 8 δευτερόλεπτα έγειρε οριστικά την πλάστιγγα υπέρ της Ολίμπια.

Ο Σάσου Σάλιν και ο Χαλίλ Κανάτσεβιτς πέτυχαν από 13 πόντους έκαστος για τους νικητές. Στον αντίποδα, ο Τζαχουάν Τζόνσον (20 πόντοι, 8 ριμπάουντ) “πάλεψε” για τη Μπεσίκτας αλλά δεν έφτανε προκειμένου να αποφευχθεί η ήττα.

Με ανατροπή η Σζολνόκι

Σε μία συγκλονιστική αναμέτρηση που ολοκληρώθηκε στα τελευταία δευτερόλεπτα η Σζολνόκι κράτησε “απόρθητη” την έδρα της και έριξε στο… καναβάτσο την Ζενίτ με 96-94 για τον τέταρτο όμιλο. Οι γηπεδούχοι πραγματοποίησαν μία σπουδαία ανατροπή στο τέταρτο δεκάλεπτο και πανηγύρισαν τη νίκη. Γιατί όταν μένεις πίσω στο σκορ με 70-63 με την έναρξη της τελευταίας “πράξης” του αγώνα, χρειάζεσαι τεράστια ψυχικά αποθέματα για να επιστρέψεις. Και η Σζολνόκι τα… βρήκε.

Αρχικά, έτρεξε ένα σερί 6-0 και με τρίποντο του Νταβίντ Βοϊβόντα μείωσε σε 70-69 στο 31’. Ακολούθως οι δύο ομάδες πήγαιναν πόντο-πόντο χωρίς καμία να αποκτήσει μία διαφορά ασφαλείας. Η Ζενίτ είχε το “κεφάλι” στο σκορ, έστω και με τη μικρότερη δυνατή διαφορά (80-79, 90-89, 92-91), ωστόσο η Σζολνόκι προσπέρασε με 95-91 στο 39’, χάρη σε ένα μικρό σερί 4-0.

Ο Ουόλτερ Χοτζ ευστόχησε στις δύο βολές και έγραψε το 95-94 στα 19 δευτερόλεπτα, ο Βοϊβόντα έβαλε μόνο τη μία βολή για το 96-94 στα 6 δευτερόλεπτα, το οποίο ήταν και το τελικό σκορ αφού το τρίποντο που επιχείρησε ο Ντμίτρι Κουλάγκιν ήταν άστοχο.

Ο Βοϊβόντα με πόντους και ο Λάζεριτς Τζόουνς με 23 πόντους και 7 ασίστ ήταν “χάρμα ιδέσθαι” για τους νικητές ενώ από τους ηττημένους ο Ουόλτερ Χοτζ είχε 25 πόντους και 6 ασίστ.

Πρεμιέρα με το “δεξί” για Πελεκάνο

Η Άσεσοφτ Πλοϊέστι του Μιχάλη Πελεκάνου “απέδρασε” με το διπλό από τη Ρωσία, επιβλήθηκε της Κράσνι Βόλγκογκραντ με 81-75 και έκανε πρεμιέρα με το “δεξί” στον πέμπτο όμιλο της διοργάνωσης. Οι Ρουμάνοι πήραν… κεφάλι με 62-53 στο 30’ και έδειχναν να “καθαρίζουν” τη… μπουγάδα.

Μάλιστα, ο Μάριους Ρουνκάουσκας με δύο ελεύθερες βολές ανέβασε την διαφορά στους 11 πόντους (64-53) με την έναρξη της τελευταίας περιόδου. Ωστόσο οι γηπεδούχοι κατάφεραν να αντιδράσουν και με επιμέρους σκορ 17-8 μείωσαν σε 72-70 στο 36’ με καλάθι του Ρομέο Τράβις. Αλλά μέχρι εκεί.

Οι φιλοξενούμενοι πραγματοποίησαν σερί 6-0 και αποκατέστησαν την τάξη και την διαφορά (78-70) και ενώ απέμεναν 1 λεπτό και 28 δευτερόλεπτα. Οι Ρώσοι δεν μπόρεσαν ποτέ να επιστρέψουν. Ο Ρουνκάουσκας με 15 πόντους ήταν ο πρώτος σκόρερ για τους νικητές.

Ο Πελεκάνος ήταν αρκετά καλός και μέτρησε 7  πόντους (1/2 βολές, 0/1 δίποντα, 2/3 τρίποντα), 3 ριμπάουντ και 1 ασίστ σε 20 λεπτά και 31 δευτερόλεπτα. Ο Ντι Τζέι Κένεντι (19 πόντοι, 8 ριμπάουντ) ήταν ο καλύτερος παίκτης για τους ηττημένους.

Σαν σε προπόνηση η Λιέτουβος

Χωρίς να συναντήσει κάποια ιδιαίτερη αντίσταση η Λιέτουβος Ρίτας διέσυρε εντός έδρας την Παρτιζάν με 92-65 για τον πέμπτο όμιλο. Οι Λιθουανοί ήταν εντυπωσιακοί στο πρώτο ημίχρονο (47-29 στο 20’) και στην επανάληψη, απλά δεν επέτρεψαν στους Σέρβους να εγείρουν αξιώσεις για ανατροπή του σκηνικού φτάνοντας σαν σε προπόνηση στο ροζ φύλλο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι γηπεδούχοι ήταν χειρότεροι στα ριμπάουντ (27 έναντι 38), αλλά οδήγησαν τους αντιπάλους τους σε 25 λάθη και έκαναν 16 κλεψίματα. Ο Μιντάουγκας Λουκάουσκις (18 πόντοι, 6 κλεψίματα) και ο Τράβις Λέσλι (18 πόντοι, 10 ριμπάουντ) συνέθεσαν ένα “καυτό δίδυμο” για τους νικητές.

Στην αντίπερα όχθη ο Νίκολα Μιλουτίνοφ και ο Τζόρτζε Γκάγκιτς έβαλαν από 12 πόντους έκαστος ενώ ο Γιάννης Κουζέλογλου βρισκόταν στην 12άδα όμως δεν χρησιμοποιήθηκε από τον Ντούσκο Βουγιόσεβιτς.

Στο τέλος η Μπάνβιτ

Πρεμιέρα με νίκη και για τη Μπάνβιτ η οποία κέρδισε εντός έδρας την Χάποελ Ιερουσαλήμ με 80-76 για τον πέμπτο όμιλο. Ο αγώνας κρίθηκε στις λεπτομέρειες με τους Τούρκους να κατακτούν το ροζ φύλλο. Στο πρώτο ημίχρονο οι φιλοξενούμενοι ήταν καλύτεροι, αλλά στην επανάληψη οι γηπεδούχοι βρήκαν τις λύσεις και χαμογέλασαν στο τέλος.

Ο Σάμι Μέχια με 17 πόντους και 7 ριμπάουντ και ο Βλάντιμιρ Ντραγκίσεβιτς με 16 πόντους και 8 ριμπάουντ ήταν οι πρωταγωνιστές για την ομάδα του Ζόραν Λούκιτς. Ο Τζόσεφ Τζόουνς με 19 πόντους και 7 ριμπάουντ δεν ήταν αρκετός για τους Ισραηλινούς.

Το… τελείωσε νωρίς η Βέντσπιλς

Για τον έκτο όμιλο στον οποίο μετέχει και ο ΠΑΟΚ, η Βέντσπιλς έκαμψε την αντίσταση της Μπουντούτσνοστ εντός έδρας με 82-75 σε μία αναμέτρηση όπου ο νικητής κρίθηκε από νωρίς και συγκεκριμένα από το πρώτο ημίχρονο. Οι γηπεδούχοι μπήκαν στα αποδυτήρια για την ανάπαυλα με το υπέρ τους 50-34 και έκτοτε όλα πήραν τον δρόμο τους. Ο Μάιρ Τσάτμαν με 19 πόντους ήταν ο κορυφαίος για τους Λετονούς που είχαν πέντε παίκτες με διψήφιο αριθμό πόντων. Ο Τζέι Αρ Ρέινολντς με 18 πόντους ξεχώρισε από τους φιλοξενούμενους.

Χαλαρό διπλό για Λοκομοτίβ

Επίσης για τον όμιλο του ΠΑΟΚ, η Λοκομοτίβ Κούμπαν δεν δυσκολεύτηκε να “υποτάξει” την Ζιελόνα Γκόρα με 97-78 στην Πολωνία. Το ματς ουσιαστικά τελείωσε στο πρώτο δεκάλεπτο όπου οι φιλοξενούμενοι πήραν τα ηνία στο σκορ (31-14) και έφτασαν σε χαλαρούς ρυθμούς στο διπλό έχοντας 11/25 (44%) στα τρίποντα. Ο Ντέρικ Μπράουν με 23 πόντους, 5 ριμπάουντ και 6 ασίστ ήταν “όλα τα λεφτά” για τους νικητές που μοίρασαν 29 ασίστ. Ο Κουίντον Χόσλεϊ με 14 πόντους διασώθηκε από τους γηπεδούχους.

Δια χειρός Ντιό η Στρασμπούρ

Σπουδαίο διπλό στην Γερμανία πέτυχε η Στρασμπούρ η οποία επιβλήθηκε της Βόννης με 86-83 χάρη σε τρίποντο του Αντουάν Ντιό, ακριβώς με το τέλος της αναμέτρησης. Το buzzer beater του Γάλλου γκαρντ έστειλε στα… ουράνια την ομάδα του Βινσέντ Κολέ η οποία επέστρεψε από την Κόλαση στον… Παράδεισο.

Συγκεκριμένα, οι γηπεδούχοι ήταν μπροστά με 82-77, 19 δευτερόλεπτα πριν τη λήξη, ωστόσο δέχτηκαν επιμέρους σκορ 6-1 μέσα σε 15 δευτερόλεπτα. Αν αυτό δεν λέγεται “αυτοκτονία”, τότε πώς λέγεται; Το σκορ μετατράπηκε σε 83-83 και στη συνέχεια ο Ντιό πήρε το “όπλο” του και “εκτέλεσε” την Βόννη.

Βέβαια, ο Ντιό υπήρξε ο “καταλύτης” της ανατροπής στα τελευταία δευτερόλεπτα, καθώς σημείωσε και άλλο τρίποντο, όταν μείωσε σε 82-80 στα 15 δευτερόλεπτα. Ο Τάντιγια Ντραγκίσεβιτς τον… μιμήθηκε για το 83-83 στα 4 δευτερόλεπτα και όλα τα υπόλοιπα είναι… Ιστορία.

Ένας άλλος παράγοντας αυτού του διπλού υπήρξε η φοβερή ευστοχία των φιλοξενούμενων από την γραμμή του τρίποντου (συνολικά 13/19-68%). Ο Λούις Κάμπελ με 18 πόντους και 5 ασίστ ήταν το πρώτο “βιολί” για τους νικητές ενώ ο Ντιό πρόσθεσε 15 πόντους, 6 ριμπάουντ και 3 ασίστ. Ο Στιβ Βατσάλσκι είχε 24 πόντους για τους ηττημένους.

Θετική αρχή για Σαραγόσα

Με το “δεξί” μπήκε στο Eurocup και η Σαραγόσα η οποία “λύγισε” εντός έδρας την Παρί Λεβαλουά με 77-76 για τον πρώτο όμιλο. Μπορεί η τελική διαφορά να είναι στην ελάχιστη τιμή της, αλλά η ισπανική ομάδα ήλεγχε το ματς στη μεγαλύτερη διάρκειά του, κρατούσε σταθερά το προβάδισμα και απέφυγε τα περαιτέρω “καρδιοχτύπια”.

Οι φιλοξενούμενοι επιχείρησαν την ολική επαναφορά όταν βρέθηκαν να χάνουν με 77-70, 54 δευτερόλεπτα πριν το τέλος, ωστόσο παρά το σερί 6-0 που πραγματοποίησαν, εντέλει αποχώρησαν με σκυμμένο κεφάλι από το παρκέ. Ο Στέφαν Γέλοβατς και ο Μάρκους Λάντρι πέτυχαν από 15 πόντους έκαστος για τους νικητές. Στον αντίποδα ο Μπλέικ Σιλμπ μέτρησε 17 πόντους, 5 ριμπάουντ και 5 ασίστ.

Δύσκολα η Ρέτζιο Εμίλια

Με ένα λέι απ του Αντρέα Τσιντσιαρίνι, 52 δευτερόλεπτα πριν από το τέλος, η Ρέτζιο Εμίλια έβαλε τις βάσεις για να κερδίσει εντός έδρας τη Μπάμπεργκ, κάτι που εντέλει κατάφερε με το τελικό 70-67 να διαμορφώνεται από μία ελεύθερη βολή του Φεντερίκο Μουσίνι. Η ιταλική ομάδα δυσκολεύτηκε αρκετά, ωστόσο στο φινάλε την… σκαπούλαρε. Ο Τσιντσιαρίνι με 15 πόντους, 9 ριμπάουντ και 6 ασίστ ήταν εκπληκτικός για τους νικητές. Ο Κάρλον Μπράουν (26 πόντοι) δεν έφτανε για τους Γερμανούς.

Ξεκίνημα με άνετη νίκη

Για τον τρίτο όμιλο η Σεβίλλη έκαμψε την αντίσταση της Όλντενμπουργκ εκτός έδρας με 85-77. Οι Ισπανοί προηγήθηκαν με 48-39 με τη λήξη του πρώτου ημιχρόνου και στην επανάληψη δεν δυσκολεύτηκαν να διατηρήσουν την πρωτοπορία και να φτάσουν άνετα στη νίκη έχοντας 24/35 (68%) στα δίποντα, αλλά και 19 λάθη. Πέντε παίκτες σημείωσαν διψήφιο αριθμό πόντων για τους φιλοξενούμενους. Ο Άλεξ Ουρτασούν με 16 πόντους ήταν ο πρώτος σκόρερ. Από την άλλη, ο Νεμάνια Αλεκσάντροφ (22 πόντοι) δεν έφτανε για τους γηπεδούχους.

Στο “νήμα” η Νανσί, “πάρτι” η Ρόμα

Η Νανσί ξεκίνησε με νίκη τους αγώνες της στο Eurocup, καθώς επιβλήθηκε εντός έδρας της Νίμπουρκ με 78-76 σε μία αναμέτρηση που κρίθηκε στο “νήμα”. Οι γηπεδούχοι είχαν την πρωτοπορία στο σκορ στη μεγαλύτερη διάρκεια του ματς, ωστόσο στο τελευταίο δεκάλεπτο τους… έλουσε κρύος ιδρώτας. Αυτό γιατί οι φιλοξενούμενοι ισοφάρισαν σε 70-70 στο 37’, χάρη σε επιμέρους σκορ 8-2 που πραγματοποίησαν (από το 68-62).

Τελικά, οι Γάλλοι δεν απώλεσαν το καθαρό τους μυαλό και πήραν στα χέρια τους το ροζ φύλλο έχοντας πέντε παίκτες με διψήφιο αριθμό πόντων. Ο Ντάριους Άνταμς με 22 πόντους ήταν ο πρώτος σκόρερ για τους νικητές. Στην αντίπερα όχθη ο Ντέρεκ Ραϊβίο και ο Τρε Σίμονς σκόραραν από 13 πόντους έκαστος για τους ηττημένους.

Παράλληλα, για τον ίδιο όμιλο, η Βίρτους Ρόμα συνέτριψε εκτός έδρας τη Σαρλερουά με 88-59. Οι Ρωμαίοι έστησαν το δικό τους “πάρτι”, ήταν “σαρωτικοί” από το πρώτο ημίχρονο (51-27) και δεν άφησαν κανένα περιθώριο αντίδρασης στους γηπεδούχους. Ο Μπράντον Τρις με 26 πόντους, 6 ριμπάουντ και 5 ασίστ ήταν πληθωρικός για τους φιλοξενούμενους. Ο Ντίλαν Πέιτζ (15 πόντοι) διασώθηκε από τους ηττημένους.

Κανένα πρόβλημα για Ντιζόν

Στον αγώνα που έκλεισε την αυλαία του δευτέρου ομίλου της διοργάνωσης, η Ντιζόν επικράτησε εντός έδρας της Οστάνδης με 72-63. Οι Γάλλοι κυριάρχησαν στο παρκέ στο δεύτερο και στο τρίτο δεκάλεπτο, εξασφάλισαν μία διαφορά ασφαλείας (55-41 στο 30’) την οποία δεν είχαν πρόβλημα να συντηρήσουν μέχρι το φινάλε. Ο Ζακ Μος σκόραρε 18 πόντους για τους νικητές την ώρα που από τους ηττημένους ο Γκρέγκορι Εχενίκε (10 πόντοι) ήταν ο μόνος με διψήφιο αριθμό πόντων.

Τα αποτελέσματα της 1ης αγωνιστικής:

Α’ Όμιλος:
Βόννη – Στρασμπούρ 83-86
Ρέτζιο Εμίλια – Μπάμπεργκ 70-67
Σαραγόσα – Παρί Λεβαλουά 77-76

Β’ Όμιλος:
Άρτλαντ – Βιλερμπάν 64-70 (14/10)
Γκραν Κανάρια – Καντού 101-81 (14/10)
Ντιζόν – Οστάνδη 72-63

Γ’ Όμιλος:
Όλντενμπουργκ – Σεβίλλη 77-85
Νανσί – Νίμπουρκ 78-76
Σαρλερουά – Βίρτους Ρόμα 59-88

Δ’ Όμιλος:
Χίμκι – Ρίγα 94-65
Μπεσίκτας – Ολίμπια Λιουμπλιάνας 68-70
Σζολνόκι – Ζενίτ 96-94

Ε’ Όμιλος:
Κράσνι Βόλγκογκραντ – Άσεσοφτ Πλοϊέστι 75-81
Μπάνβιτ – Χάποελ Ιερουσαλήμ 80-76
Λιέτουβος Ρίτας – Παρτιζάν 92-65

ΣΤ’ Όμιλος:
Βέντσπιλς – Μπουντούτσνοστ 82-75
Πίναρ Καρσίγιακα – ΠΑΟΚ 81-87 (κ.α. 66-66, α’ παρ. 73-73)
Ζιελόνα Γκόρα – Λοκομοτίβ Κούμπαν 78-97.

Η Βαθμολογία (1η αγωνιστική):

Α’ Όμιλος: Στρασμπούρ 2, Ρέτζιο Εμίλια 2, Σαραγόσα 2, Παρί Λεβαλουά 1, Μπάμπεργκ 1, Βόννη 1.
Β’ Όμιλος: Γκραν Κανάρια 2, Ντιζόν 2, Βιλερμπάν 2, Άρτλαντ 1, Οστάνδη 1, Καντού 1.
Γ’ Όμιλος: Βίρτους Ρόμα 2, Σεβίλλη 2, Νανσί 2, Νίμπουρκ 1, Όλντενμπουργκ 1, Σαρλερουά 1.

Δ’ Όμιλος: Χίμκι 2, Σζολνόκι 2, Ολίμπια Λιουμπλιάνας 2, Μπεσίκτας 1, Ζενίτ 1, Ρίγα 1.
Ε’ Όμιλος: Λιέτουβος Ρίτας 2, Άσεσοφτ Πλοϊέστι 2, Μπάνβιτ 2, Χάποελ Ιερουσαλήμ 1, Κράσνι Βόλγκογκραντ 1, Παρτιζάν 1.
ΣΤ’ Όμιλος: Λοκομοτίβ Κούμπαν 2, Βέντσπιλς 2, ΠΑΟΚ 2, Πίναρ Καρσίγιακα 1, Μπουντούτσνοστ 1, Ζιελόνα Γκόρα 1.

Επόμενη αγωνιστική (2η, 21-22/10):

Α’ Όμιλος: Παρί Λεβαλουά – Ρέτζιο Εμίλια, Μπάμπεργκ – Βόννη, Στρασμπούρ – Σαραγόσα.
Β’ Όμιλος: Καντού – Άρτλαντ, Οστάνδη – Γκραν Κανάρια, Βιλερμπάν – Ντιζόν.
Γ’ Όμιλος: Νίμπουρκ – Όλντενμπουργκ, Σεβίλλη – Σαρλερουά, Βίρτους Ρόμα – Νανσί.

Δ’ Όμιλος: Ζενίτ – Μπεσίκτας, Ολίμπια Λιουμπλιάνας – Χίμκι, Ρίγα – Σζολνόκι.
Ε’ Όμιλος: Παρτιζάν – Μπάνβιτ, Άσεσοφτ Πλοϊέστι – Λιέτουβος Ρίτας, Χάποελ Ιερουσαλήμ – Κράσνι Βόλγκογκραντ
ΣΤ’ Όμιλος: ΠΑΟΚ – Ζιελόνα Γκόρα, Λοκομοτίβ Κούμπαν – Βέντσπιλς, Μπουντούτσνοστ – Πίναρ Καρσίγιακα.

Περισσότερα σχετικά άρθρα
  • uros slokar

    Ανακοινώθηκε ο Σλόκαρ

    Ενίσχυση στην φροντ λάιν για την Εστουντιάντες η οποία ανακοίνωσε με κάθε επισημότητα την …
  • vujosevic partizan

    Το ξανάκανε (vid)

    Η Παρτιζάν ηττήθηκε εκτός έδρας από την Χάποελ Ιερουσαλήμ για την 3η αγωνιστική του Eurocu…
  • ivan lazarev zenit

    Τα αποτελέσματα (Eurocup)

    Στο ντέρμπι των αήττητων του πέμπτου ομίλου η Μπάνβιτ επιβλήθηκε εντός έδρας της Άσεσοφτ Π…
Περισσότερα από Κυριάκος Χατζόγλου
Περισσότερα σε Διεθνή

Δειτε επισης

Το Γενικό Προξενείο στο Σικάγο τίμησε τον Γκάλη

Ο Γκάλης τιμήθηκε στο Γενικό Προξενείο στο Σικάγο για την προσφορά του στον ελληνικό αθλητ…