Κεντρική NBA Ο “Παπ” αποκαλύπτεται
NBA

Ο “Παπ” αποκαλύπτεται

papanikolaou

papanikolaou

Την πρώτη του επίσημη εμφάνιση με τους Χιούστον Ρόκετς πραγματοποίησε ο Κώστας Παπανικολάου απέναντι στους Λος Άντζελες Λέικερς και μετά το τέλος της αναμέτρησης, παραχώρησε συνέντευξη στην “πόλη των Αγγέλων”, μιλώντας για όλους και για όλα. Ο Έλληνας φόργουορντ έδειξε για ακόμα μια φορά έτοιμος να αρπάξει την ευκαιρία που ανοίγεται στην καριέρα του και να δουλέψει σκληρά, ώστε να καθιερωθεί στο ΝΒΑ και να μην αποτελέσει ένα “πυροτέχνημα”.

Μίλησε για τους λόγους που επέλεξε να κάνει το υπερατλαντικό ταξίδι, τα κίνητρά, τους προβληματισμούς, τα όνειρά, τις σκέψεις και τις επιθυμίες του…

Απολαύστε τον:
– Πώς αισθάνεσαι μετά από μια προετοιμασία που θα σε βοήθησε να προσαρμοστείς στα δεδομένα του ΝΒΑ;
Βρίσκομαι ακόμα σε περίοδο προσαρμογής και δεν είμαι ακόμα στο 100%. Κάνω λάθη, αλλά υποθέτω ότι αυτό είναι κάτι λογικό, καθώς η προσαρμογή απαιτεί αρκετό χρόνο. Πρέπει να έχω υπομονή, χωρίς να βιάζομαι, κάτι που ήξερα εκ των προτέρων. Όλοι οι συμπαίκτες μου με στηρίζουν, μου μιλάνε αρκετά και αυτό με βοηθάει πολύ.

– Η διαφορά με την Ευρωλίγκα είναι πιο μεγάλη από ό, τι περίμενες;
Όχι, ήμουν προετοιμασμένος για τη διαφορά που υπάρχει στο ΝΒΑ. Ήξερα ότι ερχόμενος εδώ έπρεπε να δουλέψω πολύ για να καταφέρω να είμαι χρήσιμος για την ομάδα μου. Ίσως έχω σκαμπανεβάσματα στην πρώτη μου χρονιά στην ομάδα, αλλά έφτασα εδώ με όρεξη για δουλειά και αυτό με απασχολεί τώρα.

– Στην Ευρώπη πέτυχες πολλά, ωστόσο, όπως κάθε ρούκι που έρχεται στο ΝΒΑ από την Ευρωλίγκα, ξεκινάς από το μηδέν. Είναι δύσκολο αυτό;
Εδώ είναι πραγματικά ένας διαφορετικός κόσμος. Πρέπει να προσαρμοστώ σε αρκετά καινούργια πράγματα και το κατάλαβα αμέσως μέσα στο γήπεδο. Το παιχνίδι είναι πολύ πιο γρήγορο από την Ευρώπη και είναι εντυπωσιακό. Αλλά το ξαναλέω όλα είναι θέμα δουλειάς και συγκέντρωσης Πρέπει να δουλεύω σκληρά κάθε μέρα!

– Μίλησες με του άλλους Έλληνες του ΝΒΑ πριν υπογράψεις στους Ρόκετς;
Ναι, μίλησα με τον Γιάννη (Αντετοκούνμπο) και τον Νικ (Καλάθη) που παίξαμε μαζί στην Εθνική ομάδα το καλοκαίρι. Μου είπαν ότι θα είναι διαφορετικό και δύσκολο, για αυτό και είμαι τώρα εδώ, μου αρέσουν οι προκλήσεις. Χρειάζονται και μέσα στην καριέρα και μέσα στη ζωή. Δεν ήρθα, όμως, εδώ για να ξεκουραστώ ένα χρόνο, να γυρίσω στην Ευρώπη και να πω ότι έπαιξα στο ΝΒΑ.

– Ποιες ήταν οι συζητήσεις με τον προπονητή και τον τζένεραλ μάνατζερ των Ρόκετς αφού συμφώνησες να υπογράψεις;
Την προηγούμενη χρονιά δεν σκεφτόμουν να έρθω στο ΝΒΑ. Όμως, είχα αρκετές συζητήσεις στην Ευρώπη, ενώ μίλησα και με τον κόουτς πριν υπογράψω, κάτι που είναι πολύ σημαντικό για έναν παίκτη. Μίλησα με τον κόουτς ΜακΧέιλ και έκανε πολύ εύκολη την απόφασή μου να παίξω στους Ρόκετς.

– Θεωρείς τη μετακίνησή σου ως εμπλουτισμό εμπειριών;
Βέβαια. Στην Ευρώπη, πάντα βρίσκεσαι κοντά στο σπίτι σου, ενώ εδώ είμαι μακριά από όλους τους δικούς μου όλη την ώρα. Είναι σε σένα μόνο να καταφέρεις να ανταπεξέλθεις και να προσαρμοστείς. Η ομάδα είναι πάντα δίπλα μου, αλλά υπάρχουν στιγμές που πρέπει να πάρω ορισμένες αποφάσεις μόνος μου. Αυτή η εμπειρία θα με βοηθήσει να μεγαλώσω και να μάθω πολλά πράγματα.

– Ήρθες μόνος ή είναι και η οικογένειά στου στο Χιούστον;
Η οικογένειά μου είναι μαζί μου αυτή τη στιγμή, με βοηθάει να εγκατασταθώ. Η κοπέλα μου θα έρθει επίσης πιο μετά, όλα καλά θα πάνε (γέλια).

– Το γεγονός ότι κατέκτησες την Ευρωλίγκα τόσο νέος, έπαιξε ρόλο στην απόφασή σου να έρθεις στο ΝΒΑ στα 24 σου;
Δεν ξέρω, δεν είναι εύκολο να απαντήσω σε αυτή την ερώτηση. Αυτό που ξέρω είναι ότι έχω την ίδια επιθυμία να κερδίζω, όπως όταν ήμουν πιο νέος. Πραγματοποιώ το όνειρό μου. Κάποιοι παίκτες δεν έχουν στόχο να έρθουν στο ΝΒΑ, αλλά για μένα είναι ένα όνειρο, είναι το καλύτερο πρωτάθλημα του κόσμου.

– Όπως πολλοί Ευρωπαίοι που έρχονται, θα συναντήσεις το πρόβλημα της έλλειψης προπονήσεων λόγω των συνεχόμενων παιχνιδιών. Είναι πρόβλημα για έναν ρούκι στην προσπάθειά του να κερδίσει χρόνο συμμετοχής;
Αυτό είναι πρόβλημα, αλλά αποτελεί κομμάτι του ΝΒΑ. Υπάρχουν πολλά ματς, λίγος χρόνος, συνεπώς και λίγες προπονήσεις. Είναι ένα ακόμα πράγμα στο οποίο πρέπει να προσαρμοστώ. Πρέπει να κερδίσω αυτά τα λεπτά μέσα από τα παιχνίδια.

– Είναι δυνατό στο ΝΒΑ να αντικαταστήσεις μέρος της ταχύτητας με το μπασκετικό IQ με το παιχνίδι χωρίς τη μπάλα. Πιστεύεις ότι τα προσόντα σου στο κομμάτι αυτό θα είναι το μεγαλύτερο πλεονέκτημά σου;
Προσπαθώ να βελτιώνω τη φυσική μου κατάσταση και να είμαι πιο αθλητικός, αλλά γνωρίζω ότι δεν πρόκειται να φτάσω το επίπεδο ορισμένων παικτών στο ΝΒΑ. Συνεπώς, πρέπει να αξιοποιήσω και το κεφάλι μου για να είμαι σε σωστές θέσεις, να κάνω σωστές κινήσεις και να κάνω σωστές πάσες. Πρέπει να συνδυάσω τα αθλητικά προσόντα με το μπασκετικό IQ.

Περισσότερα σχετικά άρθρα
  • George Printezis

    Η άλλη πλευρά του “Πρι” (vid)

    Την ευκαιρία να γνωρίσουν καλύτερα τον Γιώργο Πρίντεζη έχουν οι φίλοι του Ολυμπιακού. Ο υπ…
  • Brad Oleson Barcelona Olympiacos

    “Παθιασμένοι”

    Διαφορετικός και παθιασμένος θα εμφανιστεί απόψε (22:00, ΝΕΡΙΤ) κόντρα στη Μπαρτσελόνα ο Ο…
  • navarro dunston

    Ώρα διπλού στη Βαρκελώνη

    Τη δεύτερη ευκαιρία για να “σπάσει” την έδρα της Μπαρτσελόνα θα έχει ο Ολυμπια…
Περισσότερα από Θάνος Πούλος
Περισσότερα σε NBA

Δειτε επισης

NBA: Στην τελική ευθεία για τα Play-offs

Τα δεδομένα και τα σενάρια για τα Play-offs στο NBA Βρισκόμαστε μία ανάσα πριν το τέλος τη…