Τι και αν το πέρασμα του Κώστα Παπανικολάου από την Μπαρτσελόνα και την ACB αποδείχτηκε βραχύ; Τι και αν ο Βασίλης Ξανθόπουλος δεν ανανέωσε με την Ομπραντόιρο; Το ελληνικό μπάσκετ μετράει φέτος δύο νέες εισόδους, δύο επιστροφές και τέσσερις παραμονές στο ισπανικό πρωτάθλημα.
Οχτώ συμπατριώτες μας θα παίζουν φέτος στην ACB δημιουργώντας μια παροικία. Νέα πρόσωπα είναι ο Γιώργος Μπόγρης που θα αγωνιστεί στη νεοφώτιστη Ανδόρα και ο Μιχάλης Τσαϊρέλης που θα παίξει στην Κανάριας της Τενερίφης δίπλα στον παλιό πια (θα παίξει εκεί για τρίτη συνεχόμενη σεζόν) Φώτη Λαμπρόπουλο.
Ο πρώην φόργουορντ του Ηρακλή είναι ένας από τους τέσσερις Ελληνες … παραμένοντες αφού στην Ισπανία έπαιζαν πέρυσι και θα συνεχίσουν να παίζουν φέτος ακόμη ο Γιάννης Μπουρούσης με την Ρεάλ Μαδρίτης (το 2006 έπαιξε στην Μπαρτσελόνα), ο Δημήτρης Χαριτόπουλος που από την Βαγιαδολίδ μεταπήδησε στην Μανρέσα και ο Χάρης Γιαννόπουλος που πήρε μεταγραφή στην Ομπραντόιρο.
Ακόμη υπάρχουν δύο επιστροφές στο ισπανικό πρωτάθλημα για συμπατριώτες μας, αφού θα παίξει ξανά εκεί ο Κώστας Βασιλειάδης μετά από παρένθεση μιας σεζόν στην Τουρκία επιστρέφοντας μάλιστα στην Μάλαγα όπου αγωνιζόταν την σεζόν 2006-07 (είχαν ακολουθήσει το 2009-10 η Ομπραντόιρο, και το διάστημα 2010-13 η Μπιλμπάο).
Ακόμη ο Μανόλης Παπαμακάριος μετά από μια σεζόν παρουσίας στην Ελληνική Α1 με τον Πανελευσινιακό, επανέρχεται στην Ισπανία όχι όμως για την Λαγκούν Αρο αλλά για την Φουενλαμπράδα. Υπάρχει και ένας ακόμη Ελληνας που θα περάσει την χρονιά στην Ιβηρική χώρα, ο Γιώργος Τσιάρας που θα παίξει στην 2η κατηγορία με την Μελίγια.
Oι παλιοί “Ισπανοί”
Η παρουσία τόσων Ελλήνων σε όλων των “ταχυτήτων” ομάδες της ACB, είναι και μία απόδειξη της εκτίμησης που έχουν συνολικά στην Ευρώπη αλλά και ειδικότερα στην Ισπανία που ήταν και παραμένει το κορυφαίο πρωτάθλημα της “γηραιάς ηπείρου”. Το βέβαιο όμως είναι ότι κανείς δεν μπορεί να μιλήσει για ένα συμπτωματικό γεγονός, για ένα “πυροτέχνημα”.
Στην περσινή σεζόν πέραν αυτών που συνεχίζουν εκεί, στην Ισπανία αγωνίστηκαν ακόμη ο Κώστας Παπανικολάου με την Μπαρτσελόνα, ο Βασίλης Ξανθόπουλος με την Ομπραντόιρο και για πολύ μικρά διαστήματα ο Λάζαρος Παπαδόπουλος με την Κανάριας και ο Παναγιώτης Βασιλόπουλος με την Βαγιαδολίδ.
Μεγάλη όμως είναι και η λίστα εκείνων που έπαιξαν στο σχετικά πιο μακρινό παρελθόν στο ισπανικό πρωτάθλημα. Πρώτος από όλους ο Ευθύμης Ρεντζιάς που μετά τον ΠΑΟΚ βρέθηκε για μία πενταετία (1997-2002) στην Μπαρτσελόνα.
Τον νυν τεχνικό διευθυντή των Τρικάλων ακολούθησαν αρκετοί ακόμη Ελληνες παίκτες που πέρασαν για μικρό ή μεγάλο διάστημα από το Ισπανικό πρωτάθλημα: Νίκος Οικονόμου (2001-02 Μπαρτσελόνα), Χρήστος Χαρίσης (2002 στην Ταού), Δήμος Ντικούδης (2003-04, 2005-06, 2008 Βαλένθια), Αντώνης Φώτσης (2003-05, πρωταθλητής το 2005 με Ρεάλ Μαδρίτης), Γιάννης Γιαννούλης (2004 Μάλαγα, 2005-06 Κάχα Σαν Φερνάντο), Μιχάλης Κακιούζης (2005-07 Μπαρτσελόνα, 2007-08 Σεβίλλη), Λάζαρος Παπαδόπουλος (2007-08 Ρεάλ Μαδρίτης), Μιχάλης Πελεκάνος (2007-08 Ρεάλ Μαδρίτης), Γιώργος Πρίντεζης (2009-11 Μάλαγα), Δημήτρης Μαυροειδής (2010-12), Λουκάς Μαυροκεφαλίδης (2012-13 Μπαρτσελόνα), Νίκος Ζήσης (2012-13 Μπιλμπάο).
Οι άλλοι ξενιτεμένοι
Η λίστα των ξενιτεμένων Ελλήνων βέβαια για φέτος, δεν εξαντλείται σε αυτούς που θα παίξουν στην Ισπανία: Νίκος Ζήσης, Κώστας Καϊμακόγλου (Ούνικς Καζάν), Γιάννης Αθηναίου (Ολίν Εντιρνέ), Στράτος Περπέρογλου (Εφές), Χρήστος Ταπούτος (Αφιόν), Ιαν Βουγιούκας (Γαλατασαράι), Σοφοκλής Σχορτσανίτης (Μακάμπι Τελ Αβίβ), Μιχάλης Πελεκάνος (Πλοϊέστι), Πατ Καλάθης (Αστάνα Καζακστάν), Γιάννης Κουζέλογλου (Παρτίζαν Βελιγραδίου).
Ενώ φυσικά υπάρχουν και οι ΝΒΑερς: Κώστας Παπανικολάου (Χιούστον Ρόκετς), Νικ Καλάθης, Κώστας Κουφός (Μέμφις Γκρίζλις), Γιάννης Αντετοκούνμπο (Μιλγουόκι Μπακς) ενώ δεν αποκλείεται να ξεχάσαμε και κάποιον.
Έχουν πέραση άλλωστε οι Ελληνες και είναι περιζήτητοι σε κάθε γωνιά του κόσμου…