Κεντρική Διεθνή Παγκόσμιο Γαλλία – Σερβία 85-90

Γαλλία – Σερβία 85-90

teodosic france pagkosmio

teodosic-france-pagkosmio

Στον τελικό η Σερβία!
Σε ένα συγκλονιστικό ματς που κρίθηκε στα τελευταία δευτερόλεπτα η Σερβία, αν και έκανε τα εύκολα δύσκολα, επιβλήθηκε της Γαλλίας με 90-85 στο δεύτερο ημιτελικό του Παγκοσμίου Κυπέλλου και έδωσε “ραντεβού” με τις ΗΠΑ στον τελικό της προσεχούς Κυριακής (14/9).

Οι “πλάβι” είχαν την πρωτοπορία στο σκορ σχεδόν σε όλο το ματς απέναντι στους “τρικολόρ” οι οποίοι θαρρείς και είχαν μείνει στη νίκη επί των Ισπανών. Από την άλλη, η ομάδα του Σάσα Τζόρτζεβιτς διέθετε έναν Μίλος Τεόντοσιτς σε… ημιάγρια κατάσταση, ειδικά στο πρώτο ημίχρονο.

Ο πρώην παίκτης του Ολυμπιακού ήταν ο “μαέστρος” σε μία “ορχήστρα” που έβγαζε… όμορφες νότες στο παρκέ. Οι Σέρβοι επέβαλαν το ρυθμό τους από την αρχή και με “όπλο” την άμυνα “εγκλώβισαν” τους Γάλλους οι οποίοι δεν είχαν παιχνίδι κοντά στο καλάθι. Ο ημιτελικός εξελισσόταν σε έναν υγιεινό “περίπατο” των “πλάβι” μέχρι το 30’ (61-46).

Οι Γάλλοι ξύπνησαν στο τελευταίο δεκάλεπτο, επιχείρησαν να κάνουν την ολική επαναφορά, μείωσαν σε 84-82 στα 17 δευτερόλεπτα αλλά μέχρι εκεί… Οι Σέρβοι κράτησαν το προβάδισμα και θα επιστρέψουν σε τελικό Παγκοσμίου Κυπέλλου (ή Μουντομπάσκετ) μετά από δώδεκα χρόνια. Ας πάρουμε όμως τα πράγματα με τη σειρά που συνέβησαν.

Στο πρώτο πεντάλεπτο ο αγώνα κύλισε κάπως αναγνωριστικά. Από εκεί και πέρα, υπήρχε μόνο μία ομάδα στο παρκέ και αυτή ήταν η Σερβία. Με έναν Τεόντοσιτς από… άλλον πλανήτη (18 πόντοι στο πρώτο ημίχρονο και 11 στα πρώτα 11’) και με τον Στέφαν Μάρκοβιτς άξιο συμπαραστάτη σε άμυνα και επίθεση (συνολικά είχε 11 πόντους), η ομάδα του Σάσα Τζόρτζεβιτς άρχισε να “χτίζει” μία διαφορά (17-10, 2 λεπτά και 45 δευτερόλεπτα πριν από το τέλος της περιόδου).

Μάλιστα, γρήγορα οι “πλάβι” εκτόξευσαν τη διαφορά στους 10 πόντους (20-10) για να ακολουθήσει ένα επιμέρους σκορ 5-1 των Γάλλων και να διαμορφωθεί το 21-15 του πρώτου δεκαλέπτου. Στη δεύτερη περίοδο οι Σέρβοι πραγματοποίησαν σερί 9-0 και ανέβασαν τη διαφορά στους 15 πόντους (30-15) και ενώ απέμεναν 7 λεπτά και 41 δευτερόλεπτα.

Οι Γάλλοι μείωσαν σε 30-21 με ένα μικρό σερί 6-0 στο 14’ ωστόσο οι Σέρβοι αποκατέστησαν τάχιστα την τάξη. Με επιμέρους σκορ 16-11 οι “πλάβι” μπήκαν στα αποδυτήρια για την ανάπαυλα με το υπέρ τους 46-32. Στην επανάληψη, δεν άλλαξε κάτι ως προς την εικόνα της αναμέτρησης.

Οι “τρικολόρ” προσπάθησαν αρχικά να σταματήσουν την επιθετική “παραγωγή” των αντιπάλων τους, από την άλλη όμως οι ίδιοι σκόραραν με το… ζόρι. Και αυτό γιατί στηρίζονταν κυρίως στα τρίποντα (συνολικά είχαν 15/33-ήτοι 45%). Έτσι, η διαφορά δεν έπεφτε κάτω από τους 10 πόντους (61-46 στο 30′).

Στην τελευταία “πράξη” της αναμέτρησης ήταν λες και οι Γάλλοι “πάτησαν” ένα κουμπί και ως διά μαγείας εμφανίστηκαν στο παρκέ. Οι παίκτες του Βινσέντ Κολέ πίεσαν αφόρητα τον Τεόντοσιτς στην άμυνα, το μυαλό των Σέρβων άρχισε να χαλάει την ώρα που στην επίθεση είχαν το δικό τους… αντίβαρο στον Μίλος, που λεγόταν Νικολά Μπατούμ.

Ο γκαρντ /φόργουορντ των Πόρτλαντ Μπλέιζερς πήρε “φωτιά” και παρ’ ολίγον να γυρίσει μόνος του το ματς. Με τρίποντο του Μπορίς Ντιαό οι “τρικολόρ” ροκάνισαν τη διαφορά στους 4 πόντους (78-74) στο 38’, ολοκλήρωσαν ένα επιμέρους σκορ 28-17 και ξαναμπήκαν στο παιχνίδι.

Αλλά δεν άντεξαν. Και αυτό επειδή οι Σέρβοι βρήκαν τις λύσεις, ελέω κυρίως Μπόγκνταν Μπογκντάνοβιτς και διατήρησαν το “κεφάλι” στο σκορ. Το τελικό 90-85 αποτύπωνε την ανωτερότητα των “πλάβι” οι οποίοι εντέλει δεν έκαναν “χαρακίρι” και κατέκτησαν δίκαια το ροζ φύλλο.

Ο Τεόντοσιτς με 24 πόντους (5/7 τρίποντα) ήταν εκπληκτικός για τους νικητές που είχαν 6 παίκτες με διψήφιο αριθμό πόντων. Ο Μπογκντάνοβιτς σημείωσε 13 πόντους ενώ ο Νεμάνια Μπιέλιτσα πρόσθεσε 10 πόντους, 7 ριμπάουντ και 5 ασίστ.

Στον αντίποδα ο Μπατούμ με 35 πόντους (8/12 τρίποντα) ήταν “μαγικός” για τους Γάλλους αλλά δεν έφτανε. Ο Μπορίς Ντιαό με 13 πόντους και 10 ριμπάουντ έκανε νταμπλ-νταμπλ για τους ηττημένους.

Τα δεκάλεπτα: 15-21, 32-46, 46-61, 85-90.
ΓΑΛΛΙΑ (Κολέ): Ερτέλ 12 (1 τριπ. 6 ασισ.), Μπατούμ 35 (8/12 τριπ.), Ντιό 2, Λοβέρν 4, Τζάκσον 3 (1), Φουρνιέ 10 (2), Πιετρούς, Γκομπέρ 4 (5 ριμπ.), Ντιαό 13 (3 τριπ., 10 ριμπ., 5 ασισ.), Ζελαμπάλ 2.
ΣΕΡΒΙΑ (Τζόρτζεβιτς): Τεόντοσιτς 24 (5), Σιμόνοβιτς 2, Γιόβιτς, Μπογκντάνοβιτς 13 (2), Μπιέλιτσα 10 (7 ριμπ., 5 ασισ.), Μάρκοβιτς 11 (1 τριπ., 5 ασις.), Κάλινιτς 8, Μπίρσεβιτς, Κρίστιτς 11, Ραντούλιτσα 11.

Περισσότερα σχετικά άρθρα
  • uros slokar

    Ανακοινώθηκε ο Σλόκαρ

    Ενίσχυση στην φροντ λάιν για την Εστουντιάντες η οποία ανακοίνωσε με κάθε επισημότητα την …
  • vujosevic partizan

    Το ξανάκανε (vid)

    Η Παρτιζάν ηττήθηκε εκτός έδρας από την Χάποελ Ιερουσαλήμ για την 3η αγωνιστική του Eurocu…
  • ivan lazarev zenit

    Τα αποτελέσματα (Eurocup)

    Στο ντέρμπι των αήττητων του πέμπτου ομίλου η Μπάνβιτ επιβλήθηκε εντός έδρας της Άσεσοφτ Π…
Περισσότερα από Κυριάκος Χατζόγλου
Περισσότερα σε Παγκόσμιο

Δειτε επισης

Νέντοβιτς: «Δεν μετανιώνω που δεν πήγα στο Mundobasket»

Στην Εθνική Σερβίας αναφέρθηκε ο Νεμάνια Νέντοβιτς. Ο Νεμάνια Νέντοβιτς σε δηλώσεις που πα…