Κεντρική Ελλάδα Εθνικές Ώρα για μετάλλιο!

Ώρα για μετάλλιο!

papagiannis dunk italy

papagiannis-dunk-italy

Η Εθνική ομάδα των Εφήβων βρίσκεται πλέον ένα βήμα μακριά από την κατάκτηση ενός μεταλλίου στο Πανευρωπαϊκό Πρωτάθλημα της Τουρκίας. Το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα κέρδισε την Ιταλία με 85-68 και πήρε το εισιτήριο για τα ημιτελικά, εκεί όπου θα αντιμετωπίσει τον νικητή της αναμέτρησης ΣερβίαΛιθουανία που ξεκινά σε λίγη ώρα.

Η “γαλανόλευκη” είχε το προβάδισμα από το πρώτο μέχρι το τελευταίο λεπτό του αγώνα, υπερίσχυσε σχεδόν σε όλες τις στατιστικές κατηγορίες και όταν τα πράγματα έγιναν δύσκολα στις αρχές του τέταρτου δεκαλέπτου, είδε τον Γιώργο Παπαγιάννη να… κυριαρχεί κοντά στα καλάθια, “καθαρίζοντας” τη “σκουάντρα ατζούρα” πάνω στο σημείο που είχε πιστέψει στην ανατροπή.

Ο έλεγχος του ρυθμού, ο περιορισμός του Φεντερίκο Μουσίνι (σ.σ.: πρώτος σκόρερ της διοργάνωσης) και η κυριαρχία στα ριμπάουντ ήταν τα ζητούμενα για την Ελλάδα στην αναμέτρηση με την Ιταλία. Αν κατάφερνε να πετύχει αυτούς τους τρεις στόχους, τότε η νίκη θα ήταν δεδομένα στα χέρια της.

Όπερ και εγένετο αφού από πολύ νωρίς οι παίκτες του Ηλία Παπαθεοδώρου έδειξαν ποιος είναι το αφεντικό στην αναμέτρηση. Διαβάζοντας τα μις ματς και “φορτώνοντας” αρκετό παιχνίδι κοντά στο καλάθι (όπου υπερίσχυε ο Βασίλης Χαραλαμπόπουλος), η Ελλάδα δεν άργησε να αποκτήσει το πάνω χέρι.

Σε τέτοιο βαθμό μάλιστα που το +9 (20-11) του πρώτου δεκαλέπτου μπορεί να θεωρηθεί μικρό προβάδισμα με βάση την εικόνα της αναμέτρησης. Ειδικά από τη στιγμή που οι Ιταλοί ήταν άστοχοι από την περιφέρεια (0/6), έχασαν κατά κράτος τα ριμπάουντ (13 έναντι 4) και έβλεπαν τον Φεντερίκο Μουσίνι να… ταλαιπωρείται από την ελληνική άμυνα.

Στη δεύτερη περίοδο, η “σκουάντρα ατζούρα” ανέβασε αισθητά την απόδοσή της, παίρνοντας σκορ από άλλους παίκτες πλην του ηγέτη της.

Μόνο αυτό όμως δεν αρκούσε για να έρθει σε θέση οδηγού. Ο λόγος; Ο Βασίλης Χαραλαμπόπουλος τελείωσε σχεδόν όλες τις μπάλες που πήρε στα χέρια του, δημιούργησε προϋποθέσεις για ελεύθερο σουτ στους συμπαίκτες του και κάπως έτσι κράτησε την Ελλάδα μπροστά στο σκορ (39-33), παρά τη μεγάλη προσπάθεια της Ιταλίας.

Η ομάδα του Αντρέα Καπομπιάνκο έψαχνε τρόπους για να πετύχει την ανατροπή, αλλά όσο ο κινητήριος μοχλός της ήταν άστοχος (3 πόντοι με 0/6 σουτ και 3/3 βολές) αυτό δεν ήταν εφικτό.

Η ελληνική κυριαρχία έλαβε ακόμα μεγαλύτερες διαστάσεις στα πρώτα εφτά λεπτά της επανάληψης. Εκεί όπου η ομάδα του Ηλία Παπαθεοδώρου έκανε τα πάντα στο παρκέ. Κυριολεκτικά! Η “γαλανόλευκη” σκόραρε με όποιον τρόπο ήθελε αφού εκμεταλλεύτηκε την κακή προσωπική άμυνα των Ιταλών, πήρε πόντους από σχεδόν κάθε παίκτη που πάτησε στο παρκέ και κάπως έτσι δεν άργησε να προηγηθεί με δεκαέξι πόντους (57-41) στο 27ο λεπτό.

Μέσα στα επόμενα πέντε λεπτά όμως όλη αυτή η προσπάθεια πήγε στράφι. Η “σκουάντρα ατζούρα” πέτυχε κάποια μαζεμένα καλάθια, “χάλασε” το μυαλό των παικτών της Ελλάδας με την πίεση που άσκησε σε όλο το γήπεδο και ως αποτέλεσμα έφερε το παιχνίδι στην ισοπαλία (59-59) στο 32ο λεπτό. Όλα ήταν ανοιχτά πλέον.

Η είσοδος του Γιώργου Παπαγιάννη στο παρκέ όμως αρκούσε για να “σκοτώσει” κάθε ελπίδα της Ιταλίας για τη νίκη. Ο θηριώδης σέντερ έβαλε τους αντιπάλους στα καλάθια, τελείωσε κάθε μπάλα που πήρε στο “ζωγραφιστό” με κάρφωμα και έδωσε στους συμπαίκτες του το έναυσμα για την τελική… επίθεση.

Έτσι, η Ελλάδα ξέφυγε ξανά στο σκορ (70-61 στο 35′) δείχνοντας πως θα άφηνε την ομάδα του Αντρέα Καπομπιάνκο να της “κλέψει” ότι “έχτιζε” σε όλο το παιχνίδι. Όπως κι έγινε αφού στα τελευταία πέντε λεπτά η Ιταλία πέταξε λευκή πετσέτα αδυνατώντας να κάνει το παραμικρό.

Σε αυτό βέβαια έπαιξε σημαντικό ρόλο το γεγονός πως η “γαλανόλευκη” δεν έχασε ούτε ένα αμυντικό ριμπάουντ, κάτι που σε συνδυασμό με την καλή άμυνα στο ένας εναντίον ενός περιόρισαν αισθητά κάθε δυνατότητα επιθετικής ανάσας από τη “σκουάντρα ατζούρα“.

Το τελικό +17 (85-68) έδωσε στην Ελλάδα το εισιτήριο για τα ημιτελικά και μαζί τη δυνατότητα να διεκδικήσει ένα μετάλλιο στο Πανευρωπαϊκό Πρωτάθλημα που διεξάγεται στην Τουρκία. Θα έχει δύο ευκαιρίες πλέον για να τα καταφέρει.

Τα δεκάλεπτα: 11-20, 33-39, 53-58, 68-85.
ΙΤΑΛΙΑ (Καπομπιάνκο): Μουσίνι 24 (2 τρίπ., 10/10 βολ.), Ναβαρίνι 2, Σεβερίνι 10 (2), Ροσάτο 8, Σπέρα 2, Πικαρέλι 6 (1), Τότε, Φλακαντόρι 11, Μασκόλο, Νουοουτσόα 3, Κακάτσε 2.
ΕΛΛΑΔΑ (Παπαθεοδώρου): Κόνιαρης 10 (2 τρίπ., 3 κοψ.), Κώττας 2, Οικονομόπουλος, Μήτογλου 8 (8 ριμπ., 2 κοψ.), Μουράτος 12 (1), Σκουλίδας, Τσαλμπούρης 3 (1), Μπιλλής, Σταμάτης 16 (2), Παπαγιάννης 14 (7/9 δίπ., 8 ριμπ.), Χαραλαμπόπουλος 20 (13 ριμπ., 4 ασ.).

Περισσότερα σχετικά άρθρα
  • jim valvano

    Η ολοκλήρωση

    “Ένα άτομο δεν ολοκληρώνεται έως ότου γίνει μέρος κάτι μεγαλύτερου από τον εαυτό του…
  • greg popovich

    Η σωστή επικοινωνία

    “Δεν μπορώ να πάρω όλες τις αποφάσεις για σένα. Δεν έχω 14 τάιμ άουτ. Παιδιά πρέπει …
  • jermaine oneil

    Το δέσιμο

    “Όταν οι καλύτεροι παίκτες σου είναι ενοχλημένοι μετά από ήττες, τότε δένονται καλά&…
Περισσότερα από Αλέξανδρος Τρίγκας
Περισσότερα σε Εθνικές

Δειτε επισης

Προολυμπιακό Τουρνουά : Συνεχίζεται η διάθεση εισιτηρίων!

Συνεχίζεται η προπώληση των εισιτηρίων για το Προολυμπιακό Τουρνουά. Οι μέρες για το Προολ…