Κεντρική Ελλάδα Εθνικές Χαμένη ευκαιρία

Χαμένη ευκαιρία

stamatis serbia efivon

stamatis-serbia-efivon

Ούτε τώρα
Η Εθνική ομάδα των Εφήβων ηττήθηκε για δεύτερη φορά μέσα σε λίγες ημέρες από τη Σερβία (60-55). Μόνο που αυτή τη φορά η ήττα είχε αντίκτυπο. Τον αποκλεισμό από τον αυριανό τελικό του Πανευρωπαϊκού Πρωταθλήματος της Τουρκίας.

Η “γαλανόλευκη” ξεκίνησε καλύτερα το παιχνίδι, αλλά στην πορεία έδειξε νευρικότητα και… ανυπομονησία να κερδίσει το παιχνίδι. Ως εκ τούτου δεν μπόρεσε να πάρει τα ηνία στο σκορ, την ίδια ώρα που ευστόχησε μόλις μία φορά από την περιφέρεια (σε δεκαοχτώ προσπάθειες) και πήρε σκορ μόνο από τους πέντε παίκτες που ξεκίνησαν τον αγώνα (Αντώνης Κόνιαρης, Δημήτρης Σταμάτης, Βασίλης Χαραλαμπόπουλος, Κώστας Μήτογλου και Γιώργος Παπαγιάννης).

Παρόλ’ αυτά, έχει ακόμα μία ευκαιρία να “γράψει ιστορία” μιας και αύριο θα αγωνιστεί στον μικρό τελικό της διοργάνωσης, διεκδικώντας το χάλκινο μετάλλιο. Το δεύτερο σε μία διετία για τη γενιά του 1997, τα οποία είδαν και πέρσι τους “πλάβι” να τους φράζουν τον δρόμο προς το χρυσό μετάλλιο.

Η Ελλάδα ήταν αυτή που μπήκε στο παρκέ έχοντας διάθεση να δώσει τον δικό της ρυθμό. Γι αυτό και πήρε γρήγορα το προβάδισμα, περιορίζοντας σημαντικά τα ατού της Σερβίας, η οποία στην πρώτη περίοδο ψαχνόταν. Κι αν δεν έβρισκε τρόπους να σκοράρει στο ανοιχτό γήπεδο, τότε θα βρισκόταν πίσω στο σκορ με διαφορά μεγαλύτερη των τριών πόντων (14-11) του 10ου λεπτού.

Στην πορεία όμως, οι “πλάβι” κατάφεραν να “εγκλωβίσουν” την Ελλάδα, η οποία αναγκάστηκε να περιοριστεί σε ρόλο κομπάρσου. Κι αυτό γιατί η άμυνα ζώνης 1-3-1 που εφάρμοσαν στο παρκέ οι παίκτες του Αλεξάνταρ Μπούτσαν ήταν το καλύτερο… γιατρικό.

Η Σερβία “βραχυκύκλωσε” την ελληνική επίθεση, η οποία έμοιαζε να μην μπορεί να δει το καλάθι καθαρά σε πολλές φάσεις, και κάπως έτσι κατάφερε να “χτίσει” ένα σημαντικό προβάδισμα (23-14 στο 15′), αποκτώντας σαφές πλεονέκτημα για τη νίκη. Όσο προσπαθούσαν όμως στην άμυνα οι “πλάβι” τόσο έκαναν… φάουλ.

Κάτι που αποδείχθηκε η “αχίλλειος πτέρνα” τους στο πρώτο μισό αφού οδήγησαν ουκ ολίγες φορές τους παίκτες του Ηλία Παπαθεοδώρου στη “γραμμή της φιλανθρωπίας”. Έτσι ήταν η γραμμή των ελευθέρων βολών. Φιλάνθρωπη! Οι Έλληνες είχαν 10/15 βολές και με αυτό ως άρμα μάχης μπόρεσαν να ισορροπήσουν το παιχνίδι, φέρνοντάς το στην ισοπαλία (28-28) στο τέλος του πρώτου μέρους.

Η αστοχία στα τρίποντα (0/7) και η γενικότερη κακή εικόνα αρκετών παικτών μας μας έδινε το δικαίωμα να ελπίζουμε πως αν στην επανάληψη βελτιωθούν ελάχιστα τα ποσοστά ευστοχίας, θα μπορέσει η “γαλανόλευκη” να πάρει κεφάλι στο σκορ.

Αυτό όμως ουδέποτε έγινε. Κυρίως γιατί ο Ηλίας Παπαθεοδώρου έβλεπε τους παίκτες του να αστοχούν διαρκώς από την περιφέρεια, αδυνατώντας έτσι να εκμεταλλευτούν το γεγονός πως έπαιζαν καλή άμυνα προστατεύοντας σε ικανοποιητικό βαθμό το δικό τους καλάθι.

Ως αποτέλεσμα, η Σερβία διατηρήθηκε (εύκολα ή δύσκολα δεν έχει σημασία) μπροστά στο σκορ μέχρι το τέλος της τρίτης περιόδου, που την βρήκε στο +6 (46-40), την ίδια ώρα που η Ελλάδα πάλευε με τον… εαυτό της. Αυτός άλλωστε ήταν ο μεγαλύτερος αντίπαλός της στα πρώτα τριάντα λεπτά.

Η τελευταία περίοδος ξεκίνησε ιδανικά για τους “πλάβι” που πήγαν γρήγορα την υπέρ τους διαφορά σε διψήφια επίπεδα (52-42 στο 32′), βάζοντας τα θεμέλια για την τελική επικράτησή τους.

Θεμέλια που δεν… γκρεμίστηκαν μέχρι το τέλος του αγώνα. Η ομάδα του Ηλία Παπαθεοδώρου έκανε διαρκώς λάθη, δεν μπορούσε να βρει τον δρόμο προς το καλάθι και, παρότι βρέθηκε σε απόσταση βολής στο 39ο λεπτό (58-55 χάρη στο τρίποντο του Δημήτρη Σταμάτη), ουδέποτε μπόρεσε να πλησιάσει περισσότερο.

Ο Βασίλης Χαραλαμπόπουλος αστόχησε σε σουτ τριών πόντων λίγο πριν το τέλος του αγώνα (στα 20”), που θα έφερνε το παιχνίδι στα ίσια, οι Σέρβοι ήταν εύστοχοι στις βολές, πήραν ένα επιθετικό ριμπάουντ – “χρυσάφι” στα τελευταία δευτερόλεπτα και κάπως έτσι πήραν το εισιτήριο για τον αυριανό τελικό.

Τα δεκάλεπτα: 11-14, 28-28, 46-40, 60-55.
ΣΕΡΒΙΑ (Μπούτσαν): Πένο, Σίμιτς, Όστοϊτς 5, Τζόκοβιτς 21 (2), Μαρίνκοβιτς 2, Ντόκοβιτς 13 (1), Λαζάρεβιτς 16 (7 ριμπ.), Πάβλοβιτς, Ραντοβάνοβιτς 1, Βούτσετιτς 2.
ΕΛΛΑΔΑ (Παπαθεοδώρου): Τολιόπουλος, Κόνιαρης 5, Κώττας, Οικονομόπουλος, Μήτογλου 9 (10 ριμπ., 3 κοψ.), Μουράτος, Τσαλμπούρης, Μπιλλής, Σταμάτης 22 (1), Παπαγιάννης 10 (7 ριμπ., 3 κοψ.), Χαραλαμπόπουλος 9 (7 ριμπ.).

Περισσότερα σχετικά άρθρα
  • jim valvano

    Η ολοκλήρωση

    “Ένα άτομο δεν ολοκληρώνεται έως ότου γίνει μέρος κάτι μεγαλύτερου από τον εαυτό του…
  • greg popovich

    Η σωστή επικοινωνία

    “Δεν μπορώ να πάρω όλες τις αποφάσεις για σένα. Δεν έχω 14 τάιμ άουτ. Παιδιά πρέπει …
  • jermaine oneil

    Το δέσιμο

    “Όταν οι καλύτεροι παίκτες σου είναι ενοχλημένοι μετά από ήττες, τότε δένονται καλά&…
Περισσότερα από Αλέξανδρος Τρίγκας
Περισσότερα σε Εθνικές

Δειτε επισης

Οι κλήσεις της Εθνικής Παίδων

Η ΕΟΚ έκανε γνωστούς τους παίκτες, που κλήθηκαν στην Εθνική Παίδων Διήμερο προπονητικού χα…