Κεντρική Ελλάδα Εθνικές Τέταρτοι οι Έφηβοι

Τέταρτοι οι Έφηβοι

efivon omada

efivon-omada

Δεν τα κατάφερε
Η Εθνική ομάδα των Εφήβων κατέλαβε την τέταρτη θέση στο Πανευρωπαϊκό Πρωτάθλημα της Τουρκίας καθώς ηττήθηκε στον μικρό τελικό από την Κροατία με 75-71. Το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα πάλεψε μέχρι τέλους για τη νίκη που θα του έδινε το χάλκινο μετάλλιο, αλλά η κούραση και η απουσία του Βασίλη Χαραλαμπόπουλου (σ.σ.: αποβλήθηκε με πέντε φάουλ στο 34ο λεπτό) στο τελευταίο πεντάλεπτο αποδείχθηκαν καθοριστικοί παράγοντες για να καταλήξει η νίκη στο απέναντι στρατόπεδο.

Έτσι, η Ελλάδα δεν κατάφερε να ανέβει στο βάθρο, με την τέταρτη θέση να αφήνει μία πικρή γεύση στον Ηλία Παπαθεοδώρου και τους παίκτες του. Αφήνει όμως και ανοιχτούς λογαριασμούς για το επόμενο καλοκαίρι και το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα που θα διεξαχθεί στην Κρήτη. Αυτή η ομάδα έχει (πολύ) ταλέντο και μπορεί να το αποδείξει σε ακόμα μία μεγάλη διοργάνωση…

Ο μικρός τελικός αποτέλεσε πάντως μία πρώτης τάξεως ευκαιρία να δει όλη η Ευρώπη το ταλέντο κάποιων παικτών. Όπως του Ντράγκαν Μπέντερ, που έχασε το τριπλ νταμπλ για ένα ριμπάουντ ή των Λόβρο Ματζάλιν και Μάρκο Αράποβιτς που έκαναν ό,τι ήθελαν στο παρκέ. Ή ακόμα του Βασίλη Χαραλαμπόπουλου (ο “μικρός” μεγάλωσε), του Δημήτρη Σταμάτη και των άλλων “παιδιών” του Ηλία Παπαθεοδώρου.

Η απογοήτευση από τη χθεσινή ήττα φάνηκε να επηρεάζει περισσότερο την Κροατία, παρά την Ελλάδα στα πρώτα λεπτά του αγώνα. Γι αυτό η “γαλανόλευκη” μπήκε από νωρίς σε θέση οδηγού στην αναμέτρηση, ειδικά από τη στιγμή που οι αντίπαλοί της δεν μπορούσαν να βρουν το στόχο (σ.σ.: ξεκίνησαν με 1/13 σουτ).

Στοιχείο που επέτρεψε στην ομάδα του Ηλία Παπαθεοδώρου να αποκτήσει ένα μικρό προβάδισμα, το οποίο χάρη στο “ξέσπασμα” των Δημήτρη Σταμάτη και Βασίλη Χαραλαμπόπουλου έφτασε σε διψήφια επίπεδα στο 11ο λεπτό (21-11).

Η “χρβάτσκα” προσπαθούσε να ανατρέψει τα δεδομένα, αλλά όσο τα σουτ των παικτών της έβρισκαν σίδερο (σ.σ.: είχαν 4/20 εντός παιδιάς και 0/9 τρίποντα μέχρι το 10ο λεπτό), αυτό ήταν αδύνατο. Παρά την υπεροχή στα ριμπάουντ.

Μόλις όμως μπήκαν τα πρώτα σουτ και, αντίθετα, η Ελλάδα έχασε το μυαλό της, η Κροατία ανέκαμψε. Σταδιακά πλησίασε στο σκορ, εκμεταλλεύτηκε την επιθετική ανομβρία της “γαλανόλευκης” (σ.σ.: έμεινε για κάτι περισσότερο από τέσσερα λεπτά δίχως πόντο) και κάπως έτσι βρέθηκε στο +2 (30-28) στην ανάπαυλα.

Σχεδόν από το πουθενά, αλλά έχοντας τον Μάρκο Αράποβιτς σε εξαιρετική κατάσταση (14 πόντοι και 9 ριμπάουντ στο πρώτο μέρος), η Κροατία έδειχνε να έχει λύσει μία και καλή όλα τα προβλήματα που την ταλάνιζαν. Όλα πλην ενός. Των περιφερειακών σουτ (1/13 τρίποντα).

Το τρίτο δεκάλεπτο ήταν αρκετά ισορροπημένο αφού η μεν “χρβάτσκα” δεν μπορούσε να ξεφύγει στο σκορ, η δε “γαλανόλευκη” έμενε διαρκώς σε απόσταση βολής, αδυνατώντας όμως να πετύχει κάτι παραπάνω από αυτό.

Κι αν δεν ήταν ο Κώστας Οικονομόπουλος (συνεπικουρούμενος από τον Βασίλη Χαραλαμπόπουλο) να δώσει κάποιες λύσεις ερχόμενος από τον πάγκο, τότε η παρέα του Λόβρο Ματζάλιν θα “τελείωνε” το παιχνίδι από το 30ο λεπτό. Το -2 (54-52) όμως παρέμενε διατηρώντας την Ελλάδα στο… κόλπο του χάλκινου μεταλλίου.

Όταν όμως ο Ηλίας Παπαθεοδώρου είδε τον “Χαραλαμπό” να μένει εκτός αγώνα λόγω αποβολής με πέντε φάουλ, κατάλαβε πως θα χρειαζόταν μια μικρή υπέρβαση για να έρθει η νίκη. Υπέρβαση που μεγάλωνε διαρκώς σε βαθμό δυσκολίας αφού ακολούθησε η αποβολή -επίσης με πέντε φάουλ- του Γιώργου Τσαλμπούρη.

Η Ελλάδα βρισκόταν με την πλάτη στον τοίχο, ο Δημήτρης Σταμάτης πάλευε μόνος του να κρατήσει το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα κοντά στο σκορ, αλλά όσο η Κροατία κυριαρχούσε στους αιθέρες και σκόραρε στο ανοιχτό γήπεδο, αυτό δεν ήταν εφικτό.

Ούτε καλά καλά όταν η “γαλανόλευκη” μείωσε στους δύο πόντους (73-71) λίγο πριν το τέλος μετά από τρίποντο του Κώστα Οικονομόπουλου. Ο Μάρκο Αράποβιτς ευστόχησε στις δύο ελεύθερες βολές που εκτέλεσε, το τρίποντο του Δημήτρη Σταμάτη αμέσως μετά δεν βρήκε στόχο και κάπως έτσι η “χρβάτσκα” επιβλήθηκε με 75-71 κερδίζοντας, παράλληλα, το χάλκινο μετάλλιο. Άξια!

Όπως άξια συγχαρητηρίων είναι η Εθνική ομάδα των Εφήβων που στα παρκέ του Ικονίου έδειξε πως “ξεχειλίζει” από ταλέντο, αφήνοντας ανοιχτούς λογαριασμούς για το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα της Κρήτης το επόμενο καλοκαίρι.

Τα δεκάλεπτα: 11-19, 30-28, 54-52, 75-71.
ΚΡΟΑΤΙΑ (Ναζόρ): Φιλίποβιτς, Μαϊτσουνιτς, Μπόζιτς, Βούτσιτς 4, Σλάβιτσα 7 (1/7 τρίπ.), Μπέντερ 14 (2 τρίπ., 9 ριμπ., 10 ασ.), Ζίζιτς 2, Ματζάλιν 24 (3), Αράποβιτς 24 (16 ριμπ., 4 ασ.).
ΕΛΛΑΔΑ (Παπαθεοδώρου): Τολιόπουλος 4, Κόνιαρης 3 (1), Κώττας, Οικονομόπουλος 14 (6), Μήτογλου 1, Μουράτος, Τσαλμπούρης 4, Μπιλλής, Σταμάτης 19 (1 τρίπ., 5 ριμπ., 4 ασ.), Παπαγιάννης 6 (6 ριμπ.), Χαραλαμπόπουλος 20 (3 τρίπ., 7 ριμπ.).

Περισσότερα σχετικά άρθρα
  • jim valvano

    Η ολοκλήρωση

    “Ένα άτομο δεν ολοκληρώνεται έως ότου γίνει μέρος κάτι μεγαλύτερου από τον εαυτό του…
  • greg popovich

    Η σωστή επικοινωνία

    “Δεν μπορώ να πάρω όλες τις αποφάσεις για σένα. Δεν έχω 14 τάιμ άουτ. Παιδιά πρέπει …
  • jermaine oneil

    Το δέσιμο

    “Όταν οι καλύτεροι παίκτες σου είναι ενοχλημένοι μετά από ήττες, τότε δένονται καλά&…
Περισσότερα από Αλέξανδρος Τρίγκας
Περισσότερα σε Εθνικές

Δειτε επισης

Προολυμπιακό Τουρνουά : Συνεχίζεται η διάθεση εισιτηρίων!

Συνεχίζεται η προπώληση των εισιτηρίων για το Προολυμπιακό Τουρνουά. Οι μέρες για το Προολ…