Πού πάμε;

christinaki national new

christinaki-national-new

Το φετινό καλοκαίρι δεν είναι αυτό που λέμε “ευχάριστο” για τις “μικρές” Εθνικές ομάδες των Γυναικών. Τα αντιπροσωπευτικά μας συγκροτήματα μετρούν ήδη δύο υποβιβασμούς (σε Νέες Γυναίκες και Νεανίδες), ενώ αυτή την περίοδο οι Κορασίδες προσπαθούν να… αποφύγουν το συγκεκριμένο μονοπάτι και να παραμείνουν στην Α’ Κατηγορία.

Κατά το παρελθόν, το eBasket.gr είχε αναφερθεί στον λανθασμένο τρόπο με τον οποίο διεξάγεται το πρωτάθλημα της Α1 Γυναικών μέσα από τα κείμενα του Γιώργου Κογκαλίδη, ο οποίος έκανε λόγο για “Πρωτάθλημα καρικατούρα” και “Κάτω Παρτάλι“.

Ένα από τα κομμάτια που δεν θίχτηκαν τότε, όμως, ήταν ο αντίκτυπος αυτού του μπάχαλου στις “μικρές” Εθνικές. Εκεί όπου τα κορίτσια αναγκάζονται να παίξουν δίχως να έχουν πάρει γεύση από τα πρωταθλήματα της Α1 και της Α2 Γυναικών.

Κι αν στην περίπτωση των Νέων Γυναικών ενδεχομένως να ήταν θέμα… φουρνιάς (αυτή βέβαια είναι η μισή αλήθεια) το πρόβλημα δεν είναι αντίστοιχο σε αυτή των Νεανίδων, η οποία ήταν γεμάτη ταλέντο και μπορούσε -βάσει ρόστερ- να κυνηγήσει κάτι καλύτερο στο Πανευρωπαϊκό Πρωτάθλημα της Πορτογαλίας. Γιατί ο υποβιβασμός δεν της άξιζε.

Πώς όμως να υπάρχουν απαιτήσεις για κάτι καλύτερο όταν από τις δώδεκα -κατά τεκμήριο καλύτερες της χώρας- παίκτριες που επιλέχθηκαν από τον Ευριπίδη Μελετιάδη μόλις μία είχε χρόνο συμμετοχής σε γυναικεία ομάδα;

Η Ελεάννα Χριστινάκη ήταν η μοναδική εκπρόσωπος της Εθνικής Νεανίδων στην Α1, αφού ακόμα και η Χρυσούλα Κυλαζίδου είδε τον χρόνο της στον Άρη να μειώνεται δραματικά μόλις βγήκε το δελτίο της Γωγώς Κανταρά.

Από τις υπόλοιπες δέκα κοπέλες του αντιπροσωπευτικού μας συγκροτήματος, καμία δεν πήρε ευκαιρίες στην ομάδα της (είτε στην Α1 είτε στην Α2) με αποτέλεσμα να περιορίζονται σε αγώνες Νεανίδων. Όπου το επίπεδο είναι πολύ χαμηλό.

Επομένως, μήπως θα έπρεπε να μπει σε νέα βάση η προσπάθεια ανεύρεσης και αξιοποίησης των ταλέντων; Μήπως θα ήταν πιο δόκιμο η Α2 Γυναικών να έχει πιο αναπτυξιακό ρόλο ή να συμβεί κάτι αντίστοιχο με την Α1 Γυναικών;

Ειδάλλως, οι υποβιβασμοί θα αποτελέσουν καθημερινότητα για τα γυναικεία αντιπροσωπευτικά συγκροτήματα της Ελλάδας, που τα τελευταία χρόνια δείχνει πως δεν έχει τρόπους να “εκμεταλλευτεί” τις ταλαντούχες παίκτριες που βγάζει.

Γι αυτό οι περισσότερες προτιμούν την προοπτική της Αμερικής από αυτή του ελληνικού πρωταθλήματος.

Περισσότερα σχετικά άρθρα
  • jim valvano

    Η ολοκλήρωση

    “Ένα άτομο δεν ολοκληρώνεται έως ότου γίνει μέρος κάτι μεγαλύτερου από τον εαυτό του…
  • greg popovich

    Η σωστή επικοινωνία

    “Δεν μπορώ να πάρω όλες τις αποφάσεις για σένα. Δεν έχω 14 τάιμ άουτ. Παιδιά πρέπει …
  • jermaine oneil

    Το δέσιμο

    “Όταν οι καλύτεροι παίκτες σου είναι ενοχλημένοι μετά από ήττες, τότε δένονται καλά&…
Περισσότερα από Αλέξανδρος Τρίγκας
Περισσότερα σε Εθνικές

Δειτε επισης

Ολυμπιακοί Αγώνες: Αυτοί θα είναι οι αντίπαλοι της Εθνικής Ελλάδας

Τους πιθανούς αντίπαλους στους Ολυμπιακούς αγώνες έμαθε η Εθνική. Μετά την κλήρωση που πρα…