Μετά το πέρας του βασικού σταδίου της προετοιμασίας και εν όψει των φιλικών αναμετρήσεων ο Φώτης Κατσικάρης μίλησε στο “Βήμα της Κυριακής” για τα πάντα σχετικά με την “επίσημη αγαπημένη“. Ο ομοσπονδιακός τεχνικός, αναφέρθηκε στην περίπτωση Κουφού, σημείωσε την “αμφίδρομη σχέση” προπονητών και παικτών με φόντο την επιτυχία, διαφώνησε με τον Γιάννη Μπορούση ενώ όρισε και την έννοια της “εθνικής ομάδας“.
Αναλυτικά όσα δήλωσε:
Δεδομένου ότι έχουν δοθεί αφορμές για πολλές συζητήσεις γύρω από την Εθνική, στα δικά σας μάτια πως ορίζεται η έννοια «εθνική ομάδα»;
“Δεν είναι τόσο δύσκολο να ορίσεις τι σημαίνει Εθνική. Είναι η ομάδα που αντιπροσωπεύει ένα άθλημα σε πανευρωπαϊκό και παγκόσμιο επίπεδο, έχει φέρει πάρα πολλές επιτυχίες στο παρελθόν, είναι ανταγωνιστική και πάντα θα δημιουργεί απαιτήσεις. Εκεί μπαίνει το κομμάτι της δικής μας ευθύνης που είναι αλληλένδετο με την προσδοκία του κόσμου”.
Πόσο δύσκολο είναι να διαχειρίζεστε παίκτες από διαφορετικά προγράμματα και με διαφορετικές συνήθειες στους συλλόγους τους επιχειρώντας να βάλετε και αρκετές λεπτομέρειες στο παιχνίδι τους;
“Πάντα λειτουργείς ανάλογα με τους παίκτες που έχεις σε μια ομάδα. Αυτή η ομάδα διαθέτει ποιοτικούς παίκτες, έχει ταλέντο, γι’ αυτό δουλεύουμε στις λεπτομέρειες. Το κομμάτι της άμυνας είναι για εμάς πολύ σημαντικό, ενώ στην επίθεση θα πρέπει να γίνει ομαδική δουλειά ώστε όταν έλθουν οι κρίσιμες στιγμές σε έναν αγώνα να μπορέσουμε να αποφασίσουμε ομαδικά και κυρίως σωστά για να πάρουμε τη νίκη”.
Έχετε καταλήξει στο ποιος πόλος έχει μεγαλύτερη ισχύ; Οι παίκτες ή ο προπονητής χαρακτηρίζουν την ταυτότητα μιας ομάδας;
“Η σχέση είναι αμφίδρομη. Όταν μιλάμε για την Εθνική χρειάζεται ένας προπονητής για να βάλει κάποιες βάσεις και αρχές σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα, αλλά παίζει πολύ σημαντικό ρόλο η δυνατότητα των παικτών να αφομοιώσουν τη φιλοσοφία του προπονητή. Έχουν το μεγαλύτερο μερίδιο στο να καταφέρνουν να εφαρμόσουν τις ιδέες του προπονητή στο παρκέ και μάλιστα σε σύντομο χρονικό ορίζοντα”.
Προσφάτως αναφερθήκατε στο πολύ υψηλό IQ του Έλληνα και δη του Έλληνα μπασκετμπολίστα. Πιστεύετε ότι οι παίκτες οφείλουν να δείχνουν το IQ τους εκτός παρκέ, με τις αποφάσεις τους;
“Όταν μιλάμε για IQ, εννοούμε τους παίκτες που είναι ευφυείς εντός παρκέ και φυσιολογικοί και έξω από αυτό. Σε μια κατάσταση στην οποία δεν είναι σύμμαχος σου ο χρόνος, οι παίκτες πρέπει να είναι καταρτισμένοι ώστε να μπορούν να μεταφέρουν το χάρισμα τους, τις εικόνες τους, τις εμπειρίες με σπουδαίους προπονητές και να αξιοποιούν για το συμφέρον της ομάδας.
Η ισορροπία ενός παίκτη εντός και εκτός παρκέ είναι πολύ σημαντικό στοιχείο και το IQ δεν είναι μόνο αγωνιστικό αλλά αφορά τη συνολική στάση του αθλητή. Θα το ξαναπώ ότι είναι ανθρώπινο ένας παίκτης να θέλει να έρθει στην Εθνική αλλά να μην μπορεί για κάποιο σοβαρό λόγο. Αν όμως ένας παίκτης μπορεί αλλά δεν αισθάνεται ότι πρέπει να βρίσκεται εδώ, είναι κι αυτό μια πραγματικότητα. Με το ζόρι δεν μπορεί να έρθει κανείς στην Εθνική”.
Να υποθέσουμε, λοιπόν, ότι το καυστικό ύφος των δηλώσεων σας μετά την άρνηση του Κώστα Κουφού σχετιζόταν με το timing της απόφασης του, σωστά;
“Ακριβώς. Υπήρξαν και άλλα παιδιά που για διάφορους λόγους δεν μπορούσαν να είναι μαζί μας, αλλά αυτό συνέβη μια χρονική στιγμή κατά την οποία είχα το περιθώριο να καταλήξω στην επιλογή της 16αδας. Αυτό που με πείραξε είναι ότι με τον Κώστα είχαμε συμφωνήσει. Είχε πάρει μάλιστα στα χέρια του και τα εισιτήρια. Ο λόγος που επικαλέστηκε ο μάνατζερ του δεν ήταν σοβαρός ώστε να μην μπορεί να συμμετάσχει, κάποιος τραυματισμός ή κάποιο σημαντικό πρόβλημα.
Αυτό δεν μπορώ να το καταλάβω και να το αποδεχθώ. Περιμέναμε τόσο καιρό και δεν σας κρύβω ότι ήμασταν οι τελευταίοι που δηλώσαμε τους παίκτες στη FIBA ώστε να είμαστε σίγουροι. Αρκετά, όμως, με αυτό το θέμα”.
Συμμερίζεστε την αιχμηρή δήλωση του Γιάννη Μπουρούση ότι η Εθνική θυμίζει ξέφραγο αμπέλι;
“Ο Μπουρούσης είναι από τα παλαιότερα μέλη της Εθνικής και έχει δικαίωμα να μιλάει και να εκφράζει τις απόψεις του με τον δικό του, ξεχωριστό τρόπο. Τον γνωρίζω άλλωστε πολλά χρόνια και ξέρω το πνεύμα του. Δεν μπορώ να πω όμως, ότι εγώ αντίκρισα ξέφραγο αμπέλι. Προέκυψε το πρόβλημα που ανέφερα με τον Κουφό, το αντιμετωπίσαμε και έχουμε ξεκινήσει να δουλεύουμε επάνω σε ένα συγκεκριμένο πλάνο”.
Με ποιον τρόπο θα μπορούσε να επιτευχθεί μεγαλύτερη ισορροπία στην Εθνική, όπου εν αντιθέσει προς αυτό που συμβαίνει στους συλλόγους επαγγελματίας είναι μόνο ο προπονητής, ενώ οι παίκτες αγωνίζονται αμισθί, αλλά παρόλα αυτά κινδυνεύουν με κυρώσεις σε περίπτωση άρνησης. Δεν είναι κάπως μπερδεμένο;
“Σίγουρα είναι μπερδεμένο. Αυτά τα παιδιά έχουν την υποχρέωση εντός εισαγωγικών να δίνουν το παρών στην Εθνική. Όπως σωστά είπατε, δεν είναι επαγγελματίες και ο δικός μου φόβος είναι η επιβάρυνση που κάθε χρόνο αυξάνεται, με αποτέλεσμα όταν περνούν τα χρόνια να μπαίνει στο μυαλό του παίκτη το δίλημμα της συμμετοχής στην Εθνική. Είναι καθαρά θέμα της ομοσπονδίας το πώς θα διαχειρίζεται τις καταστάσεις. Δεν μπορώ να το λύσω εγώ που είμαι ο προπονητής”.
Στην ελληνική κοινωνία, όπου τα περισσότερα πράγματα, κατά συνέπεια και ο αθλητισμός, κρίνονται εκ του αποτελέσματος, εκτιμάτε ότι το υψηλό κόστος για την εξασφάλιση της περίφημης wild card θα αποτελεί μόνιμο βάρος κατά την παραμονή σας στην Ισπανία;
“Ειλικρινά δεν το σκέφτομαι καθόλου. Η Ομοσπονδία έκανε αυτό που έκρινε σωστό, πάντα με γνώμονα το καλύτερο για την ομάδα που έχει πρωταγωνιστήσει τα τελευταία χρόνια. Έκανε μια μεγάλη προσπάθεια και δική μας υποχρέωση είναι να δουλέψουμε ώστε να φτιάξουμε ένα ανταγωνιστικό σύνολο για να ανταπεξέλθουμε στις δυσκολίες που μας επιφυλάσσει το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα“.