Το ιστορικό συνέδριο της Ευρωλίγκα που φιλοξένησε εκπροσώπους από ομάδες και λίγκες όλης της “Γηραιάς Ηπείρου” είχε πολλές αποκαλύψεις σχετικά με το νέο μοντέλο και δομή των οργανώσεων, ενώ υπήρχε και συμμετοχή του κοινού και των φιλάθλων μέσω social media!
Το συνέδριο “εγκαινίασε” ο πρόεδρος και εκτελεστικός διευθυντής της Ευρωλίγκας, Τζόρντι Μπερτομέου, υπογραμμίζοντας πως:
“Σήμερα είναι ιστορική ημέρα. Αυτό το συνέδριο είναι χώρος σκέψης και δημόσιας συζήτησης, για το μέλλον μας. Οι οργανισμοί θα πρέπει να είναι αυτοί που παίρνουν αποφάσεις για το μέλλον τους. Οι ομάδες πάνω απ’ όλα”. Εν συνεχεία, το λόγο πήρε ο πρόεδρος της Μακάμπι, Σιμόν Μιζράχι, ο οποίος τόνισε τη σημασία των οργανισμών οι οποίοι αποτελούν το “Α” και το “Ω” στα ομαδικά αθλήματα:
“Οι οργανισμοί είναι ο θεμέλιος λίθος των ομαδικών αθλημάτων. Πρέπει να στηρίζουμε και να ενδυναμώνουμε τους οργανισμούς, αν θέλουμε το μπάσκετ να έχει λαμπρό μέλλον. Οι παίκτες αλλάζουν, οι προπονητές έρχονται και φεύγουν, αλλά για τους φιλάθλους, η ομάδα τους παραμένει το Νο1. Οι λίγκες υπάρχουν και είναι επιτυχημένες, χάρη στους οργανισμούς. Χρειάζεται να ενωθούμε κάτω από μια μεγάλη “ομπρέλα” που θα μας καλύπτει τις ημέρες της βροχής, μια “ομπρέλα” όπως είναι η Euroleague”.Το όραμα μας έχει οικοδομηθεί σε μοντέλο “πυραμίδας”
Η “σκυτάλη” πέρασε εκ νέου στον Μπερτομέου, ο οποίος εξήγησε το μοντέλο των διοργανώσεων που έχει ως στόχο να βοηθήσει τις ομάδες να αυξήσουν τη δυναμική τους:
“Ακόμα δεν έχουμε φτάσει στον προορισμό μας. Υπάρχει πολύς χώρος για βελτίωση. Πρέπει να κάνουμε ό,τι καλύτερο μπορούμε. Οφείλουμε να είμαστε σε θέση να σχεδιάσουμε την οριστική εξέλιξη του μοντέλου της Euroleague. Αν τύχει της πλειοψηφικής συναίνεσης, μπορούμε να αρχίσουμε τη δουλειά. Το ευρωπαϊκό μοντέλο των σπορ είναι αυτό που έχει ως επίκεντρο τα αποτελέσματα εντός παρκέ, γιατί έτσι ανταποκρίνεται σε ένα μοντέλο με πάθος. Μπορούμε να προσφέρουμε στους οργανισμούς μια απλή και διάφανη πρόσβαση σε διαφορετικά επίπεδα διοργάνωσης. Οι οργανισμοί πρέπει να ‘χουν ένα σταθερό πλαίσιο.
Ο μόνος τρόπος για να διασφαλίσουμε την ποιότητα, είναι να προωθήσουμε τον ανταγωνισμό σε μια δίκαιη διοργάνωση. Το όραμα μας για το μέλλον έχει οικοδομηθεί σε μοντέλο “πυραμίδας”, που δίνει στους οργανισμούς την ευκαιρία να βελτιώσουν το επίπεδο τους, σύμφωνα με τις δυνατότητες τους. Πρόκειται για ένα φιλόδοξο πρόγραμμα και θέλουμε τη συμμετοχή όλων των μετόχων. Το όραμα μας είναι οι οργανισμοί από διαφορετικές χώρες να έχουν όμοιους τεχνικούς κανόνες, καλεντάρια και κανονισμούς που αφορούν τη διαθεσιμότητα των παικτών”.
Σειρά πήρε ο Γιάν Πόμερ, γενικός διευθυντής της γερμανικής λίγκας, που ανέλυσε τη μελλοντική δομή των επαγγελματικών οργανισμών ορίζοντας την ημέρα αυτή ως αφετηρία για το financial fair play:
“Έχουμε επιλογές για να βελτιώσουμε τα έσοδα μας και από πού προέρχονται αυτά.Η διοίκηση στον αθλητικό χώρο πρέπει να στηρίζεται στη συνέχεια, το μακροπρόθεσμο πλάνο. Δεν πρέπει να είναι κοντόφθαλμη. Πρέπει να αξιολογήσετε προσεχτικά τι είναι σημαντικό για τους φιλάθλους και ενσωματώσετε όλα αυτά τα πράγματα, στη δημόσια παρουσίαση του οργανισμού σας. Θα ήθελα η σημερινή ημέρα να είναι η εκκίνηση για το financial fair play”.
Εν συνεχεία το λόγο πήρε ο πρόεδρος της Γιουβέντους, Αντρέα Ανιέλι, ο οποίος τόνισε επ’ αυτού πως “πρέπει όλοι να το αγκαλιάσετε και να προσπαθήσετε να το κάνετε να λειτουργήσει. Είμαστε εκ των πρωτοπόρων του στην UEFA, επί του θέματος”. Ενώ σε ερώτηση σχετικά με το τι χρειάζεται να γίνει καλύτερα, απάντησε λιτά πως “πρέπει να αποδίδεται στα στάνταρ που εσείς θέτετε για τον εαυτό σας”.
Τέλος ο Ίορις Φρανσίνι, ο οποίος είναι εκπρόσωπος της IMG, τόνισε πως “ο αθλητισμός γενικότερα και ειδικότερα το μπάσκετ είναι πάθος“.