Ο Φώτης Κατσικάρης “επιτέθηκε” κατά του Κώστα Κουφού, εξαιτίας της απόφασης του Έλληνα ΝΒΑερ να μην ανταποκριθεί στο “εθνικό κάλεσμα“. Θα μπορούσε να περάσει και απαρατήρητο, αν δεν αποτελούσε έναν κρίκο σε μια αλυσίδα… αίματος, που θέλει από το 2007 και μετά τους ομοσπονδιακούς τεχνικούς να βρίσκονται σε αντιπαράθεση με τους παίκτες της Εθνικής!
Μοιάζει να είναι υποχρέωση για όποιον αναλάβει τα ηνία της “επίσημης αγαπημένης” να τα… χώνει σε όποιον ήθελε αρνηθεί. Σύμπτωση; Ενδεχομένως, αλλά επαναλαμβανόμενη.
Το 2007 ήταν ο Λάζαρος Παπαδόπουλος που είχε “καταγγείλει” ότι ο Παναγιώτης Γιαννάκης δεν πρόσφερε στους διεθνείς την… κάλυψη που περίμεναν. Ήταν η πρώτη φορά που έβγαινε δημόσια κόντρα ανάμεσα σε προπονητή και παίκτες της Εθνικής. Ο “δράκος” έριξε τους τόνους, η οσμή από τα αποδυτήρια, όμως, άρχισε να βγαίνει και να είναι δυσάρεστη.
Ο Γιόνας Καζλάουσκας διαδέχθηκε τον Παναγιώτη Γιαννάκη κι ήταν αυτός που ΔΕΝ έδωσε το δικαίωμα στον Θοδωρή Παπαλουκά να ξεκουραστεί και να… συναντήσει τους συμπαίκτες του στην πορεία. Η άποψη τού Λιθουανού (ενδεχομένως όχι εκτός προπονητικής λογικής) είναι πως όλοι ξεκινάνε μαζί και τελειώνουν μαζί και πως αν ένας έπαιρνε λίγο χρόνο ξεκούρασης παραπάνω, θα χαλούσε το κλίμα.
Να θυμίσουμε εδώ ότι ο “τσάρος” προέρχονταν από τραυματισμό και πως ουσιαστικά ποτέ δεν αρνήθηκε την προσφορά υπηρεσιών στην Εθνική, αλλά μετά έκλεισε γι’ αυτόν η πόρτα. Αντιθέτως, για τον Δημήτρη Διαμαντίδη, που από μόνος του έκλεισε ερμητικά όλες τις πόρτες, μέχρι και επί ημερών Τρινκιέρι προσπαθούσαν οι πέριξ της ομοσπονδίας να ανοίξουν παράθυρα. Διαφορετικά μέτρα και σταθμά.
Ο Ηλίας Ζούρος διαδέχθηκε τον Γιόνας Καζλάουσκας και βρέθηκε απέναντι στον Σοφοκλή Σχορτσιανίτη: “Προς αποκατάσταση της αλήθειας, θα ήθελα να διευκρινίσω πως ουδέποτε τέθηκε θέμα αίτησης άδειας από τον Σοφοκλή Σχορτσανίτη. Μας ανακοίνωσε ότι θέλει να σταματήσει από την Εθνική Ομάδα για προσωπικούς λόγους. Κάτι που και έκανε, παρά τις ενέργειες του τεχνικού επιτελείου και της ομάδας να παραμείνει σε αυτήν” δήλωσε, δείχνοντας απόλυτη αδιαφορία για το πρόβλημα που αντιμετώπιζε ο “Σόφο“.
Όπως αδιαφορία έδειξαν άπαντες για το οικογενειακό πρόβλημα τού Λουκά Μαυροκεφαλίδη: “Ο χαρακτηρισμός υπερβολές ίσως και να είναι επιεικής, θα μπορούσα να πω ότι χάθηκε το μέτρο και σίγουρα δεν υπήρχε ουσιαστικός λόγος. Αν δεν ήθελα να πάω στην Εθνική, υπήρχαν πολύ πιο έξυπνοι τρόποι να το πετύχω. Δεν γίνεται να φτάνουμε στο σημείο να αμφισβητούμε το οικογενειακό πρόβλημα που είχα, το οποίο εκτός από σοβαρό, ήταν γνωστό από την προηγούμενη χρονιά.
Σίγουρα επίσης δεν μπορούμε να φτάνουμε στο σημείο να γινόμαστε επιβεβαιωμένα πλέον η πρώτη περίπτωση στην ιστορία του παγκόσμιου αθλητισμού που μια ομοσπονδία στέλνει αθλητή για τιμωρία επειδή δεν αγωνίστηκε στην Εθνική του ομάδα. Ειδικά μάλιστα όταν τα παραδείγματα αυτών των αθλητών είναι αναρίθμητα τόσο εν Ελλάδι όσο και παγκοσμίως” είχε δηλώσει τότε ο νυν παίκτης του Παναθηναϊκού.
Θυμηθείτε την αλήστου μνήμης “τιμωρία” του Λουκά, που δεν ίσχυσε ποτέ, καθώς δεν προβλέπονταν από κανένα ευρωπαϊκό πειθαρχικό δίκαιο. Και κάπως έτσι φτάσαμε στο σημερινό “αυτός ο παίκτης δεν αξίζει να είναι στην Εθνική“, που είπε ο Κατσικάρης για τον Κουφό.
Να ‘ναι άραγε τόσο… κωλόπαιδα όσοι έχουν το ταλέντο για να φορέσουν τη φανέλα με το εθνόσημο; Είναι επιδημία που χτυπά τους διεθνείς; Μην ξεχνάμε πως κοντά σε αυτούς είναι κι άλλοι που ζήτησαν να μην συμπεριληφθούν στις κλήσεις. Από τον Κώστα Τσαρτσαρή μέχρι τον Στράτο Περπέρογλου. Κι ο Νικ Καλάθης, κι ο Βασίλης Σπανούλης, παιδιά που έχουν προσφέρει, άλλοι λιγότερα, άλλοι περισσότερα.
Δεν είναι τωρινό φαινόμενο κάποιος να μην νιώθει “διαθέσιμος” για την Εθνική. Παλιότερα, όμως, οι προπονητές ήταν ένα με τους παίκτες, με εξαίρεση (αν δεν με γελά η μνήμη) την περίπτωση του Ευθύμη Κιουμουρτόζλου, ο οποίος δεν θέλησε να δώσει άδεια στον Παναγιώτη Φασούλα, κάπου στις αρχές της δεκαετίας του ’90, με αποτέλεσμα να αποπεμφθεί και τη θέση του να πάρει ο Μάκης Δενδρινός.
Πλέον ο ομοσπονδιακός προπονητής νιώθει περισσότερο υποχρεωμένος σε αυτούς που τον προσλαμβάνουν και λιγότερο απέναντι στους παίκτες του. Κι αυτό είναι ένα από τα στοιχεία που πρέπει να διορθωθεί, για να δούμε την “επίσημη αγαπημένη” έτσι όπως την ονειρευόμαστε.